Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bedelli askerlikle ilgili açıklaması, 25 yaş ve üstünde bedelli bekleyenlerde heyecan yarattı.

Erdoğan, "Bedelliyi çıkardık, müracaat edenler planladığımız gibi olmadı. Yaş da konuşulabilir, onlar problem değil. 25 de olabilir... Beklentimiz çok fazlaydı, maalesef gelmedi. Ama şimdi bakıyorsun bedelliyle ilgili beklentiye bakıyorsun, bir milyonu aşkın kişi bedelli bekliyor" dedi.

Bu konuda yapılan son düzenlemede, bedelli askerlikten 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 30 yaşından gün alanlar yararlanmasının önü açılmıştı. Ancak o dönem hükümetin 400 bin kişi hedefi koyduğu son bedelli yasasından 70 bin 179 kişinin faydalanması hayal kırıklığı yarattı. Erdoğan da son açıklamasıyla bu hayal kırıklığına işaret etti. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nda bedelli askerlikle ilgili bir çalışma yürütülmüyor. Ancak Erdoğan'ın açıklamasının ardından önümüzdeki süreçte bedelli konusunun tekrar gündeme gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

2 MİLYAR 230 MİLYON KAYNAK SAĞLANDI

31 Aralık 2011 tarihli itibarıyla 30 yaşından gün aldığı halde fiili askerlik hizmetine başlamamış 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa tabi yükümlü sayısı 469 bin 850 idi. Bu sayı hükümetin son bedelli uygulamasında beklentisini artırdı. Ancak 1111 sayılı Askerlik Kanununun geçici 46, 50 ve 51. maddeleri kapsamında, bedelli askerlik hizmetinden 70 bin 179 yükümlü yararlandı.

Bu oran Erdoğan'ın işaret ettiği gibi hayal kırıklığı yarattı. Bedelli Askerlik Uygulaması kapsamında 2013 yılı Ekim ayına kadar faiz geliri ile birlikte ise yaklaşık 2 milyar 230 milyon TL tutarında kaynak sağlandı.

2 MİLYON TECİLLİ

Geçtiğimiz günlerde asker kaçaklarına para cezası müeyyidesinin hatırlatılmasının üzerine 17 günde 24 bin asker kaçağının askerlik şubesine başvurduğu ortaya çıkmıştı. Son verilere göre 2 milyon 140 bin kişi askerliğini tecil ettirdi. 520 bin yoklama kaçağı ile 70 bin ise bakaya bulunuyor. 279 bin 318 kişinin yurt dışında bulunduğu için, 338 bin 954 kişinin eğitiminden, 2 bin 856 kişinin hapisten, 2 bin 660 kişi hastalıktan dolayı askerliğini tecil ettirdi. 208 kişi de TUS ertelemesinden yararlandı. 6 bin sporcu ile 56 bin 305 polis de tecil hakkını kullanıyor.

VEKİLLERE HÜCUM

Askerliğin üniversite mezunu olmayan 15 ay yükümlü uzun dönem erler için 12 aya düşmesi konusunda hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı'nın mutabık kalmasının ardından internet forumlarında kısa dönem ve bedelli lobisi devreye girdi. Askerlik süresinin 12 aya düşmesi çalışmalarını büyük bir fırsat olarak değerlendiren çok sayıda vatandaş, 6 aylık sürenin değişmeyeceği açıklanan kısa dönem askerliğin 4 aya düşmesi ve yeniden bedelli askerliğin çıkması için internet forumlarında birlikte hareket etmeye başladı. "bedelliaskerlik 2010.net" gibi forumlarda, milletvekillerinin mail, twitter, facebook ve faksla baskı altına alınması istendi. Askerliğin 12 aya düşmesiyle eş zamanda bedelli askerliğin tekrar çıkması ve kısa dönem askerliğin de 4 aya düşürülmesi için milletvekillerine çok sayıda mail, twit gönderildiği öğrenildi. Ayrıca TBMM Dilekçe Komisyonu'na da bedelli askerliğin çıkması için yüzlerce dilekçe gelmeye başladı. Erdoğan'ın bu konudaki açıklamalarının ardından askerlik süresinin kısalması ve bedelli beklentisi nedeniyle başvuruların artması bekleniyor.

"PLANLADIĞIMIZ GİBİ OLMADI"

Erdoğan önceki akşam katıldığı televizyon programında, başta bedelli olmak üzere askerlik sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Askerlik dönemi gelmesine rağmen askere gitmeyen vatandaşlarla ilgili açıklamasının anımsatılarak, bu konuda verdiği talimat sonrasında vatandaşların tedirginlik yaşadığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın ceza cetveli çıkardığının söylenmesi üzerine Erdoğan, "Parasal sorunu çözdüğümüz anda bu arkadaşlar, bu kaçak olanlar askere gidecekler mi? Bunları konuşur çözüme kavuştururuz, problem değil. Bütün mesele bir askerliğini yapan var, bir de kaçan. Bu adil bir yaklaşım mı, değil. Kardeşim sen de git yap" dedi.

Erdoğan, profesyonel orduya geçilmesi konusunda yapılan bir hatırlatma üzerine, "Ordumuzun neredeyse yarıdan fazlası zaten profesyonel. Bunların hepsi belli bir zaman dilimi içinde olabilecek şeyler" ifadesini kullandı.

"Parası olanlara bir bedelli daha çıkarın, parası olmayan vatandaşlara da başka bir imkan" denilmesi üzerine de Erdoğan, "Bedelliyi çıkardık. Bedelliye müracaat edenler maalesef bizim planladığımız gibi olmadı. Yaş da konuşulabilir onlar problem değil. 25 de olabilir. Para meselesi değil. Burada kalkıp da bu işte yani 'ben bu parayı ödeyip gelip bu işi yapayım' diye böyle bir şey yok. Gelmiyorlar. Biz mesela beklentimiz bizim çok çok fazlaydı, maalesef gelmedi. Ama şimdi mesela bedelliyle ilgili beklentiye bir bakıyorsun bir milyonu aşkın kişi şu anda bedelli bekliyor" diye konuştu.