HDP 6 Ekim'de, Kobani'de (Ayn el Arap) yaşananlara karşı bütün uluslararası kurumların, demokratik kitle, emek ve meslek örgütlerinin harekete geçmesi gerektiği yönündeki çağrısının ardından IŞİD terör saldırıları bahane edilerek 35 ilde gösteriler başladı.

41 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

IŞİD'e tepki bahanesiyle İstanbul başta olmak üzere yurdun çeşitli kentlerinde gösteri düzenleyen gruplar, resmi ve özel araçlar, banka şubeleri, iş yerleri ve siyasi parti binalarına molorof ve taş atarak zarar verdi. Olaylarda 41 kişi hayatını kaybetti.

BATI'DA CEZASI AĞIR

Eylemcilerin molotoflu saldırılarının dışında sadece maske takmalarının bile batı ülkerinde 10 yıla varan hapse kadar cezaları var.

MASKE İLE GÖSTERİ YAPMANIN CEZALARI AĞIR

Almanya'da 1 sene hapis,
Avusturya'da 6 hafta hapis,
İsviçre'de hapis ve para cezası, 
İtalya'da hapis ve para cezası veriliyor.

İNGİLTERE

- İngiltere'de bir kişi gözaltına alındığında, polis karakoluna götürülüyor.

- Polis, bir kişiyi suç işlerken yakaladıysa veya daha önce suç işlediğinden şüpheleniyorsa gözaltına alabiliyor.

- Karakoldaki gözaltı memuru kişinin gözaltında tutulması için herhangi bir suç işleyip işlemediğine dair yeterli kanıt olmadığına bakıyor ve gözaltı durumuna karar veriyor.

- Buna göre kişi ya tutuklanıyor ya da salıveriliyor. 

ALMANYA

- Polis izinsiz gösterilere müsaade etmiyor.

- Alman polisi güvenliği tehlikede gördüğü herhangi bir gösteriyi engelleme hakkına sahip.

- Terör şüphelilerinin bilgisayarları izlenebiliyor, telefonları dinlenebiliyor ve evleri aranabiliyor. Federal Suç Dairesi 'önleyici' soruşturmalara imza atıyor.

FRANSA

- Fransa'da iç güvenliğin tehlike altında olduğu durumlarda polise geniş yetkiler sağlayan yetkiler tanıyan 'Vigipirate planı' devreye sokuluyor.Tren garlarında askeri denetim, okullar önünde park yasağı ve polis kontrollerinin artırılması gibi önlemler alınıyor.

- Polis hakkında makul şüphe bulunan kişileri gözaltına alabiliyor. Şüpheli kişiler 48 saat gözaltında tutulabiliyor. Terör riski varsa gözaltı süresi 144 saate çıkabiliyor.

İZİNSİZ GÖSTERİ CEZALARI

İspanya'da parlamento ve diğer kamu binalarının önünde eylem yapanlar, her nerede olursa olsun maskeyle eylem yapanlar 30 bin Euro para cezasına çarptırılıyor.

ABD'de Times gibi meydanlarda izinsiz gösteri yapanlar tutuklanıyor.

Beyaz Saray civarında ise izinsiz gösteriye asla izin verilmiyor.

Fransa'da izinsiz hükümet protestosu yapanlar gözaltına alınıyor.