Facianın yaşandığı maden ocağındaki incelemelerinin ardından  Soma Belediyesi'ni ziyaret eden Başbakan Erdoğan, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Devletin tüm imkanlarının kazanın ardından seferber edildiğini kaydeden Erdoğan, "Önce yaraları saracağız ve tabii ki yasımızı da tutacağız. Ardından bu acıyı tüm boyutlarıyla konuşacağız ve gerekeni yapacağız" dedi. Erdoğan, dünyadaki maden kazalarını hatıratarak "Bunlar olağan şeyler, literatürde iş kazası diye bir olay var" değerlendirmesini yaptı.
İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

"Çok büyük bir acı yaşadık"

Yakın arihimizin en büyük iş kazalarından birini yaşadık. Milletimizin başı sağolsun. Çok büyük bir acı yaşadık. Acı 77 milyonun ortak acısıdır. Hem ailelerinin hem milletimizin başı sağolsun. Tedavileri devam eden kardeşlerimize de acil şifalar temenni ediyorum.

Basın mensuplarına teşekkür

Kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza, şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Sağ duyulu ve serinkanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilerimize şükranlarımızı sunuyorum.

"Devletin tüm imkanları seferber edildi"

Taner Yıldız Bey’in koordinatörlüğünde Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Genelkurmay, emniyet teşkilatımız, taş kömürü işletmeleri, sağlık ekipleri, uzmanlar bölgeye intikal etti. Mümkün olan en hızlı şekilde madendeki kardeşlerimize ulaşmanın gayreti içinde olduk. Devletin tüm imkanlarını devreye aldık.

"Her ayrıntının üzerinde durduk"

Vefat eden kardeşlerimizin üzerinde kimlikleri yok. Kimlik olmadığı için burada bütün fotoğraflarla beraber ailelere gösterilmek suretiyle teşhisi bu şekilde yapıp kendi yakınını alıyor ve köyüne götürüyor.  Her türlü ayrıntının üzerinde durduk. Bu aşamadan itibaren de gereken her şeyi yapacağız. Madden ve manen ne gerekiyorsa, Çalışma Bakanlığı olarak işletme olarak atılması gereken adımlar nelerse yapılacaktır. Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalar da şu anda başlamıştır.

"Olay aydınlatılacak"

Başbakanlık tarafından yayımlanan genelge ile üç günlük yas ilan ettik. Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptığımız görüşmelerle de de selalar verildi. Hutbeler bu kardeşlerimize yönelik olarak irad edilecek. Bu kaza en ince ayrıntılarına kadar araştırılacak. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz. Olay aydınlatacak ve kamuoyunun tatmin olacağı adımlar atılacak. Önce yaraları saracağız ve tabii ki yasımızı da tutacağız. Ardından bu acıyı tüm boyutlarıyla konuşacağız ve gerekeni yapacağız. 

Bu olayları istismar etmek isteyen aşırı unsurlar da var. Bunlara itibar edilmemesinin ülkemizin birlik beraberliği için çok önemli olduğunu söylüyorum. Rabbim milletimize böyle acılar bir daha yaşatmasın.

"Bu kazalar olağan şeyler"

Dünyada kömür madenlerinin nasıl çalıştığını pek takip etmiyorsunuz. Bu ocakla ilgili Mart ayı sonunda yapılmış olan gerek sağlık gerek güvenlik kontrolünde iş sağlığı ve güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bizim 2010 sonuna kadar toplam ölü sayımıza baktığımızda yaklaşık 900 civarı. Bunların içinde Zonguldak’ta 263 işçinin yaşamını yitirdiği kaza en büyük kaza olarak kayıtlara geçti.

Dünyadaki büyük maden kazalarından örnekler veren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

Bu tür kazalar olan şeyler. Biz bu tür kömür ocaklarında bu olanları lütfen hiç bu tür olaylar olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeyler, literatürde iş kazası diye bir olay var. Burada da oldu. Bunun yapısında, fıtratında olan şeyler. Boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden üzmüştür. Yapılan kontrollerde de iyi noktada olan kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmıştır.

"Soru önergesi gündemi engellemeye yönelik"

Erdoğan, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in Soma'daki madenlerle ilgili araştırma önergesinin reddedilmesinin hatırlatılması üzerine, "CHP'nin  Soma önergesi o günkü gündemi engellemeye yönelikti" değerlendirmesinde bulundu.