Türkiye'de popüler müzik tarihine adını altın harflerle yazdıran Manço, eğer erkenden hayata veda etmeseydi bugün tam 70 yaşına girecekti.Kim bilir kaç nesil Manço'yla büyüdü... Gülpembe, Kol Düğmeleri gibi şarkılarıyla hüzünlendi. Arkadaşım Eşek, Bugün Bayram gibi şarkılarıyla coşku duydu...

İşte unutulmaz şarkıcının ilginç hayat hikayesi ve müzik geçmişi...



Manço, 2 Ocak 1943'te İstanbul’da doğdu. II. Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi ona Mehmet Barış adını verdi.

3 yaşındayken anne babasının ayrılığından sonra Barış Manço, babası ile yaşamaya başladı. Babasıyla birlikte sık ev değiştirdi ve Cihangir’de, Üsküdar’da, Kadıköy’de ve kısa bir süre için Ankara’da yaşadı.
Ünlü sanatçı ilk olarak 1957'de amatörce müzikle ilgilenmeye başladı.1958 yılında ilk grubu ‘Kafadarlar’ grubunu kurdu.
Barış Manço ilk bestesi ‘Dream Girl’ü bu dönemlerde yaptı ve Ankara’da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu.
İkinci grubu ‘Harmoniler’de yine Galatasaray Lisesi’ndeki arkadaşları vardı.
Grup, 1959'da Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk konserini verdi. Bu kadro ile daha o yaşta 3 tane 45'lik çıkaran Manço, liseyi bitirdikten sonra Türkiye’den ayrılıp Belçika’da öğrenim hayatını sürdürmek isteyince ‘Harmoniler’ dağıldı.Öğretim hayatı için Belçika’ya giden Manço burada Belçikalı şair Andre Soulac ile tanışıp onun sözlerine beste yapmaya başladı.Avrupa’da da birçok grupla birlikte çalışan Manço, 1970'lerin sonuna kadar yurt içinde ve yurt dışında konserler verdi.1979 yılında ise en çok bilinen ‘Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Aynalı Kemer’ gibi şarkıları kendi tarzıyla seslendirdi. Bu dönemde Türk insanının kalbinde yer etmeye çoktan başlamıştı.Şarkıcının ‘Dönence’ isimli şarkısı, en başarılı Türk psychedelic rock olarak kabul görür. Manço, 2005'te ‘Gülpembe’ gibi hit şarkılara da imza attı.’Kurtalan Ekspres’le yoluna devam eden Manço, müzik dışında TV için yaptığı programlarla da tanındı.
Ünlü sanatçının “7'den 77'ye” adlı televizyon programı, 1998 yılının Haziran ayında 378. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekoru kırdı.
“Ekvatordan Kutuplara” isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100'den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakın yol kat etti.
Efsanevi sanatçı ölümünden önce müzik hayatının 40 yılını kitap haline getirmeyi planlıyordu.
Ancak Manço, 31 Ocak 1999 akşamı saat 23:30 civarında İstanbul’un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirdi ve hayata gözlerini yumdu.