7’si halen firarda toplam 11 sanık için ağıraştırılmış ömürboyu hapis cezası istemiyle dava açılan cinayetin nedeninin ise, firari şüphelilerin aynı gece yaptıkları Kürtçe telefon konuşmalarıyla çözüleceği belirtiliyor.Avukatlardan Ufuk Mansuroğlu, kendilerinin bu konuşmaların Türkçe tercümelerini yaptırdıklarını ve mahkemeye sunacaklarını, o konuşmalarda bıçağı kullanan kişinin adının da yer aldığını söyledi. 
 
Geçen Eylül ayında, 166 Sokak 2 numara önünde meydana gelelen olayda, üniversite öğrencilerinin uğrak yeri Küçük Park’ta bar işleten 31 yaşındaki Erkan Kaya, işyerini kapattıktan sonra sokak üzerindeki bir apartmanda oturan arkadaşını ziyarete gitti. İddiaya göre Kaya’nın arkasından apartamana giren ve gittiği daireden dışarıya çıkaran bir grup, tekme ve yumruklarla saldırdı. Kaya’yı apartman dışına çıkaran ve sokak ortasında da tekme ve yumruklarla döven saldırganlar, göğsünden de bıçaklayarak  kendilerini bekleyen iki otomobille olay yerinden kaçtı. 
 
BİR AY SONRA BABA OLACAKTI
 
Olay tarihinden yaklaşık 1.5 yıl önce yaşamını Betül Kaya ile birleştiren ve 1 ay sonra dünyaya gelecek kız bebeğinin heyecanını yaşayan Erkan Kaya, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Otopside, Kaya’nın göğsünden bıçaklandığı ortaya çıktı. 
 

 
 
11 ŞÜPHELİDEN 4’Ü YAKALANDI, DİĞERLERİ IRAK’A KAÇTI
 
Olayla ilgili soruşturma başlatan polis ekipleri, cinayete karıştıkları belirlenen S.G., akrabası S.G., M.E. ve M.G.’yi, yakaladı. 7 şüpheli ise, aramalara rağmen bulunamadı. Polisin araştırmaları sonucu bu 7 şüphelinin, Kuzey Irak’a geçtikleri ve orada bulundukları belirlendi. 
 
AĞIRLAŞTIRILMAŞ ÖMÜRBOYU İSTENDİ
 
Cinayetle ilgili yapılan incelemede, şüphelilerden S.G.’nin eğlenmek için gittiği barda, öldürülen Erkan Kaya’dan dayak yediği, olayı kaza yaptığını söyleyerek saklamak istemesine rağmen, dövüldüğü yönünde söylentilerin çıkması üzerine, intikam almak için bu olayı planladığı belirlendi. S.G.’nin olay günü akrabalarıyla gittiği eğlence mekanının yakınlarında Erkan Kaya’yı evden dışarıya çağırıp dövdükleri, şüphelilerden birisinin de bu sırada bıçakladığı saptandı. Firarda bulunan 7 şüpheli ile birlikte toplam 11 kişi için ’tasarlayarak adam öldürme ve olaya müdahale etmeye çalışan polislere görevini yaptırmamak üzere direnme’ suçlarından ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. 
 
OLAY ANI GÖRÜNTELERİ DE ORTAYA ÇIKTI
 

 
Halen İzmir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları devam eden sanıklarla ilgili, olay anına ait güvenlik kamerası kayıtları da ortaya çıktı.
 
Görüntülerde, sanıkların araçlarıyla Erkan Kaya’yı beklemeleri, ardından sokak ortasında ona sopalarla ve taburelerle saldırmaları ile sonrasında da kaçmalarının, güvenlik kameralarınca kaydedildiği tespit edildi. Görüntüler de yine mahkemeye delil olarak sunuldu. 
 
KÜRTÇE KONUŞMALAR SIRRI ÇÖZECEK
 
Bunun yanı sıra polisin, olay gecesinden itibaren cinayete karıştıkları belirlenen kişilerin cep telefonu görüşmelerini dinledikleri de ortaya çıktı. Saldırganların, olayın ardından kendi aralarında sık sık Kürtçe konuşmalar yaptıkları saptandı. 
 
Deşifre edilmeyen bu konuşmaları, sanıkların avukatları Türkçe’ye çevirttiklerinde, Erkan Kaya’nın ölümüne neden olan bıçağı firardaki şüphelilerden G.E.’nin  kullandığını söyledikleri ortaya çıktı. 
 
Sanık avukatlarından Ufuk Mansuroğlu, "Bizler bu tercümeleri yaptırdıktan sonra önemli bilgiler elde ettik. Bu bilgileri mahkemeye de sunacağız. Çünkü burada cinayet aletini kimin kullandığı belli. Kürtçe konuşmaların olayı aydınlatacağına ve seyrini değiştireceğine inanıyoruz" dedi.