CHP, 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Başvurunun ardından Adalet Bakanı'na verilen yetkiler Anayasa Mahkemsi tarafından reddedilmişti. AYM'nin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. İptal hükümleri kararın 3 ay sonra yürürlüğe girecek.
KARAR BUGÜN YAYIMLANDI

Anayasa Mahkemesi, HSYK'nın yapısını değiştiren Kanun'un, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerini iptal etti. Yüksek Mahkeme, HSYK'nın yapısını değiştiren Kanun'un, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

ADALET AKADEMİSİ İSTEMİ REDDEDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, HSYK'nın yapısını değiştiren Kanun'un, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerini iptal ederken, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini reddetti.

GENEL SEKRETER ATAMA YETKİSİ AYKIRI BULUNMADI

Yüksek Mahkeme, düzenlemeyle Adalet Bakanı'na Teftiş Kurulu Başkanını, Teftiş Kurulu başkan yardımcılarını atama yetkisi veren hükmü iptal etti. Adalet Bakanı'nın Teftiş Kurulu'nun Genel Sekreter Yardımcılarını ataması ise anayasaya aykırı bulunmadı. Düzenleme ile Adalet Bakanı'na HSYK üyelerinin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapmasını belirlemesine ilişkin hüküm iptal edildi. Bu hükmün yürürlüğü de durduruldu.

BAŞKANLARIN SEÇİMİ İÇİN GETİRİLEN KRİTRERLER DE İPTAL EDİLDİ

Daire başkanlarının, her dairenin kendi üyeleri içinden üye tam sayısının salt çoğunluğuyla belirlenecek iki aday arasından Genel Kurul tarafından seçilmesi ve Genel Kurulun ilk toplantısında toplantı veya karar yeter sayısının sağlanamaması hâlinde üç gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kişinin daire başkanı seçilmesine ilişkin hüküm de anayasaya aykırı bulundu.