Kitaba adanmış bir ömür deyince akla gelen isimlerden Mehmet Serhan Tayşi. Tam 33 yıl, Fatih Millet Kütüphanesi'nde görev yaptı. Kütüphane müdürü olarak emekli olduğunda hafızasında kütüphanedeki kitapların içerikleri saklıydı. Çünkü öğrenme arzusu hiç sönmemiş bir insan o. Şimdilerde Niyazi Mısri Divan-ı Şerhi okumaları yapan Tayşi ile hayatını, 8 yıl Atatürk'ün koruma polisliğini yapan babasını konuştuk.

Çok sayıda alim barındıran bir aileden geliyorsunuz. Bu sizin yetişmenize nasıl yansıdı?
Aslen İzmir Bayındır'lıyım. Eski Türk tarzında kurulu küçük bir kasaba. Timur'dan kaçan Türkmenler kurmuşlar. Benim dedelerim kasabanın medreselerinde hocalık yapmışlar. Çoğu hafız-ı kurra, aynı zamanda beş altı dedem de Nakşibendi şeyhi. En büyük dedemiz Manisa'ya kadar halife göndermiş. Halk bize orada 'şeyhler' soyadını koymuş. Babam rahmetli iki ayaklı üniversite gibiydi. Bunaldığında hemen Ziya Paşa'nın Terkib-i Bend'inden bir mısra patlatırdı. Divan şiirinin yarısı ezberindeydi. Kendisinin de aruzla şiirleri var. Çocukluğumuzda onları dinlerdik. Kulak mollasıyım ben biraz da. 8- 10 yaşımdan itibaren Melami sohbetlerini dinledim.

İHANET ETMEZLER
Babanız da Melami halifesi fakat aynı zamanda polismiş...
Babam gençliğinde sekiz yıl Atatürk'ün koruma polisliğini yapmış. Atatürk'ün vefatından sonra istifa etmiş. Fakat esnaflığı yapamamış. 2. Dünya
Savaşı çıkınca mesleğine geri dönmüş.

Atatürk'ün koruma polisliğini yaparken herhangi bir sorun yaşamış mı?
Babam Atatürk'ün koruma polisliğini yaptığında genç bir delikanlıymış. Sonradan şeyh oldu. Eyüp'te Abdülhakim Arvasî'nin yanına gidip geliyormuş. Ama Mustafa Kemal korumalarını seçerken hep şeyh çocuklarını seçmiş. Araştırmışlar. Dosyalarında var isimleri. Kimi şeyh çocukları, kimi büyük bir alimin çocuğu. Bunu babam anlatmıştı.

Neden?
Çünkü ihanet etmezler. Başa bağlılık vardır bizde. İyi aile çocuğu değilse parayla rüşvetle her şeyi yapabilir. İhanet edebilir. Fakat böyle ailelerin çocukları 'Devlet başkanıdır, kabahat, takdir onundur' der ilişmez öyle şeylere. Bu edeptir. Halkla devletin başındaki adamın arasındaki diyalogtur. Bunu millet anlamak istemiyor. Ermeniler Atatürk'e suikast girişiminde bulunmuş. Onları yakalamış babam. Atatürk'ün eliyle yazdığı teşekkür belgesi var.


Kaynak: Haber7