2003 yılında silah altına alınması gereken Adanalı B.Ö, askere gitmemek için deli numarası yaptı. B.Ö psikolojik sorunları olduğu gerekçesiyle Adana Askeri Hastanesi Baştabipliği’ne başvurdu. B.Ö’nün ‘deli numarası’ hastane tabiplerini de ikna etti. B.Ö’ye ‘askerliğe elverişsizdir’ raporu verildi. Ancak kısa bir süre sonra B.Ö’nün numara yaptığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Adana Askerlik Şubesi B.Ö hakkında Askeri Ceza Kanunu’nun 10 yıla kadar hapis ceza öngören ‘Askerlikten kurtulmak için hile yapmak’ başlıklı maddesinden dava açtı. Adana Ağır Ceza Mahkemesi de B.Ö’ye hileli davranışta bulunarak askerlikten kurtulmaya çalıştığı gerekçesiyle hapis cezası verdi. Yerel mahkemenin bu kararına yapılan itirazı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, sanığı haklı buldu ve kararı bozdu.
Az vahim durumdan yargılansın

Daire bozma gerekçesinde ‘Doktorların, muayene ve kontrol işlemlerini özensiz bir şekilde yapmaları sonucu söz konusu rapor düzenlenmiştir. Sanığın muayene sırasında hangi davranışlarının hile boyutuna ulaştığı net olarak ortaya konulmalıdır” dedi.

Yargıtay, sanığın askerlikten kaçmak için hile yapmasını ‘az vahim’ durum kapsamında olduğuna vurgu yaptı. Yargıtay sanığın 6 aydan 5 yıla kadar hapis ceza öngören Askeri Ceza Kanunu’nun 81/2.maddesinden yargılanmasını istedi. Daha önce 10 yıla kadar ağır ceza gerektiren suçtan yargılanan B.Ö, Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında alt sınırı 6 aydan başlayan hapis cezasıyla yargılanacak.