1996’da Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getiren ve SAT komandolarının tüm dünyayı şaşırtan başarısıyla Türk bayrağı dikilen Kardak Kayalıkları operasyonunun üzerinden 20 yıl geçti. Yunan kuvvetlerine hissettirmeden kayalıklara çıkan SAT timinin komutanı emekli Kurmay Albay Ali Türkşen, o anları Milliyet’e anlattı. 25 Aralık 1995’te Figen Akat adlı Türk gemisinin Ege Denizi’nin güneyinde ki Kardak Kayalıkları’nda karaya oturmasıyla başlayan kriz, 30 Ocak 1996’da SAT komandolarının başarılı operasyonuyla çözülmüştü. 12 kişilik OYK timine gözükmeden adaya inen tim, Yunan bayrağını indirerek Türk bayrağını dalgalandırmıştı.

 
‘Çatışma çıkabilirdi’

O tarihte üsteğmen rütbesiyle Kardak’a çıkan SAT timinin komutanlığını yapan emekli kurmay albay Ali Türkşen “Operasyonun ardından bölgeyi kontrol etmek için görev yapan 5 arkadaşımız hayatını kaybetti. Onların arkalarında bıraktıkları aileler ve görev bilinçleri daha önemli. Asıl kahraman şehit olan 5 askerimiz. Tüm şehitlerimiz gibi Kardak şehitleri de çabuk unutuldu. Kardak ile birlikte şehitlerimizde hatırlanmalıdır. Beykoz’da ki çocuk parkına isimleri verilmesi dışında hatırlanmadı” dedi.
15 Şubat’ta meydana gelen helikopter kazasından kurtulan astsubay Ahmet Çetin de o geceyi anlattı. Çetin, “Aksaz’a 1 km kala helikopter soldan dönüş verdiği anda takla atarak denize çakıldık. Suyun 30 metre kadar altına battıktan sonra kırık pencereden çıktım ama 5 arkadaşımızı kaybettik. Üsteğmen Bülent Usta, kıdemli astsubay Ahmet Toprakkarıştıran, Ali İhsan Çakmak, Ahmet Selçuk ve Aykut Tetik hayatını kaybetti. Onların aziz hatırasına sahip çıkılmalı. Toplumumuz onları unutmamalı” diye konuştu.