Turizm kenti Antalya'da 9 günlük bayram tatili doping etkisi oluşturdu. Oteller yüzde 90 doluluk oranına ulaştı. Rusya'dan ise ilk charter seferi bayram içinde bekleniyor.

Rusya ve Avrupa'dan gelen turist sayısındaki düşüş nedeniyle zor bir sezon geçiren turizmcilerin yüzünü, Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi ile 9 günlük bayram tatili güldürdü.




Antalya'da Ramazan Bayramı tatiliyle birlikte otellerdeki doluluk oranı arttı. Bayramın ilk günü itibariyle otellerdeki doluluk oranları yüzde 80 ile 90 arasında değişti
"9 GÜNLÜK TATİL YÜZDE 5'E TEKABÜL EDİYOR"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, iç pazara yoğun bir talebin olduğunu ve tesislerin büyük bölümünün dolacağını aktardı.

Tesislerin doluluk oranının yüzde 90'ları bulduğunu ifade eden Ayık, "Bayramda tüm tesisler arzu ettiği doluluğa ulaşacak. 200 günlük bir sezonumuz var. 9 gün ancak bu sezonun yüzde 5'ine karşılık geliyor. Ardından Kurban Bayramı da uzun tatil dönemine dönüştürülürse iç pazarda yoğun talep olacaktır.
Önümüzdeki iki aylık dönem iç pazar için yoğun geçecektir. Dünyada olağanüstü bir durum olmazsa insanlar seyahat etme alışkanlıklarına devam edecektir" diye konuştu.

Sezon başından itibaren zor bir yıl geçireceklerinin farkında olduklarının bilinciyle hareket ettiklerinin altını çizen Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Rusya ve İsrail'le ilişkilerde normalleşme süresine girilmesinin turizmcileri umutlandırdığını söyledi.
Eski sayıları yakalamak için çaba sarfedeceklerini dile getiren Hacısüleyman, Rusyapazarındaki sezona 2.5 aylık gecikmeyle başlamalarına rağmen yıl sonuna kadar 750 bin Rus misafir beklediklerini kaydetti.

"ANTALYA'DA HAZIRLIKLAR TAMAM"

Rusya'nın normalleşme süreci sonrası Türkiye'ye uyguladığı yasakların kaldırmasının ardından, ilk charter seferini Ramazan bayramı içinde beklediklerini ifade eden Yusuf Hacısüleyman, "Tekrar iki ülke arasındaki charter seferleri başlayacak. Rusya'daki uçak şirketleri ve tur operatörleri gerekli hazırlıklarını yaptı. İzinlerin tamamlanmasının ardından ilk uçakları karşılamaya hazırız.



Antalya'da gerek Ruslar gerekse diğer tatilciler için hazırlıklar yapılmıştı. Hem hizmet hem de diğer açıdan çok daha fazla turisti ağırlamaya hazırız. Ama bu yıl bir miktar turist az ağırlayacağız" dedi.

"ALMAN TÜRİSTTE YÜZDE 30 DÜŞÜŞ VAR"

Son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle Alman turistlerin Türkiye'ye seyahatlerde bir çekinti içinde olmasını da değerlendiren Hacısüleyman, "Terörün yaşandığı ülkelerde ister istemez bir tedirginlik oluyor. Bu yıl için şuana kadar gelen Alman turist sayısında yüzde 30'luk düşüş görünüyor. Hayat devam ediyor.
Terörün arzu ettiği yaşam şekli bizim hayatımızı kısıtlamamız. Buna da izin vermeliyiz. Özgürlüğümüzü yaşamalıyız. Almanya'da da terör algısı insanları endişelendiriyor. Ama sonuçta yaşamını bundan dolayı değiştirmeyen önemli bir kitle var" diye konuştu.

"İSRAİLLİ TURİSTTE 450 BİN BEKLENTİSİ"

İsrail ile yaşanan normalleşme sürecinde beklenen turist sayısı hakkında da bilgiler veren AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "İsrail sorununda önce Antalya olarak 450 bin misafir ağırlıyorduk. Bu sayı ardından 20-30 bine düştü. 2015 yılında ilk kez 100 bini aştık. Bu yılda 100 binin üzerinde olmasını bekliyoruz.
KONSEPT OTEL TERCİHLERİ"
İstanbul'dan bayram tatili için Antalya'yı tercih eden Orçun- Sinem İstanbulluoğlu çifti ise, "Bebeğimizden dolayı konsept otelleri tercih ediyoruz. Her şey dahil sistemden yararlanıyoruz. Bebeğimizle rahat ediyoruz. 9 günlük tatilde yerli turiste güzel oldu. Herkes bayram tatilini güzel değerlendiriyor" diye konuştular.