Ankara merkezli kozmik oda operasyonunda 45 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Şu ana kadar bunlarda 23'ü gözaltına alındı. Operasyon kapsamında Genelkurmay eski adli müşaviri Muharrem Köse'nin de baş şüpheli olduğu belirtiliyor.
15 TEMMUZ SONRASI TUTUKLANMIŞTI
Soruşturmanın 1 numaralı şüphelisi Genelkurmay Başkanlığı eski Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse, darbe girişiminin planlayıcılarından olmakla suçlanıyordu. Köse, 15 Temmuz sonrası mahkemece tutuklanmıştı.
OPERASYON SABAH BAŞLADI
2009 yılında eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiası üzerine başlatılan soruşturmada Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'nda arama yapılmıştı.
"Kozmik oda" olarak bilinen odada yapılan aramada devlet sırrı niteliğindeki çok sayıda bilgi ve belge dışarı çıkarılmıştı. Bunun FETÖ kumpası olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi bu sabah operasyon başlattı.

(Genelkurmay eski adli müşaviri Muharrem Köse)
NE OLMUŞTU?
Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla 2009 yılında başlatılan 'Kozmik Oda' soruşturması 6 yıl aradan sonra takipsizlik ile sonuçlanmıştı.
Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiası üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, bu kapsamda kozmik odada arama yapılması kararlaştırılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin 38 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.
Takipsizlik kararında, şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediklerine dair soyut iddia dışında kamu davası açmaya yeterli, somut ve inandırıcı delil elde edilemediği belirtilmişti.
HSYK, kozmik odada arama yapan ve daha sonra Yargıtay'a üye seçilen hâkim Kadir Kayan ile ilgili dosyayı daha önce Yargıtay'a göndermişti. Yargıtay, Kayan hakkında inceleme başlatmıştı.