Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, IŞİD'le mücadele kapsamında Türkiye'nin girmiş olduğu tezkere sürecinde, Amerika'nın niçin üsleri istediğini irdeledi.
Selvi'ye göre Amerika iki konuda. çok istekli: Türkiye'yi kara savaşına sokmak ve operasyon esnasında İncirlik üssünü kullanmak... 

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

...

Türkiye, IŞİD sorununun çözümü için Irak ve Suriye'nin normalleşmesini, Sünni Arapların iki ülkede yönetimde adil temsilinin esas alınmasını, Suriye'de Esed yönetimine son verilmesini istiyor. Bu işin kalıcı çözümü olarak görülüyor.

Ancak ABD'nin önceliğinin Suriye ve Esed olmadığı anlaşılıyor. Joe Biden'ın, Esed konusunu not ettiği şeklinde bir kanaat mevcut. Bu Esed'in denkleme girdiğini gösterir mi? O yönde güçlü bir beklenti yok.

TÜRKİYE VE ABD ARASINDAKİ ÖNCELİK FARKI

Biz Kobani ve Suriye üzerine yoğunlaştık ama müzakereler bize gösterdi ki ABD'nin önceliği Suriye ya da Kobani değil, Irak. Kobani'de IŞİD'e yönelik mevziler koalisyon güçleri tarafın vuruluyor ama operasyonun asıl hedefi Kobani değil.

Bu bir sır değil. Ayrıca çok bilinmeyen bir konuyu da paylaşıyor değilim. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 'Önceliğimiz Kobani değil, Irak' demişti.

Operasyonun esas hedefinin Irak olması, Türkiye'deki üsler konusunu ön plana çıkardı.

...

ABD'lilerle müzakereler, hükümet direktifi doğrultusunda yürütülüyor.

Üç nokta var.

1-Uçuşa Yasak Bölge

2-Güvenlik Bölge

3-Üslerin kullanılması

...

ABD iki üssü kullanmak istiyor.

1-Adana İncirlik üssü

2-Malatya Erhaç

"BİZİ RAHATSIZ EDEN NOKTA..."

ABD'nin bu üsleri Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik bir operasyon için kullanmak istemiyor, Irak için istiyor. Irak'taki IŞİD mevzilerine yönelik operasyonda savaş uçaklarının bu üsleri kullanmasını istiyor. Bizi rahatsız eden nokta da bu.

ABD, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlarını bir süre devam ettirdikten sonra asıl Irak'a yönelecek. Yani IŞİD'e karşı operasyonun asıl hedefi Suriye değil, Irak.

ABD işte bu nedenle İncirlik ya da Erhaç'ı istiyor. Irak'a yönelik operasyonun maliyetlerini yükselttiği için İncirlik veya Erhaç'ı kullanmak istediklerini ilettiler. Tabi verirseniz ikisini birden kullanmak isteyecektir. 1 Mart tezkeresi öncesinde neleri istememişlerdi.