Almanya, üç Türk'ü, Türkiye istihbaratı adına casusluk yaptığına dair, "güçlü şüphe" üzerine gözaltına aldı. 

Federal Başsavcılık, üç kişinin 'bir Türk istihbarat servisi için çalıştığına dair güçlü şüphelerin bulunduğunu' öne sürdü ve"Almanya'daki Türkler ve kuruluşlarla ilgili bilgi toplamakla" suçladı.

Başsavcılık 11 Kasım tarihli tutuklama emrine dayanarak Muhammed Taha G. (58) ve Göksel G. (38) Frankfurt Havaalanı'ndan ülkeye giriş yaparken, Ahmet Duran Y. (58) ise Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki evinde çarşamba günü gözaltına alındı.

Savcı Frauke Köhler, Göksel G. ve Ahmet Duran Y.'nin Almanya'da yaşayan Türkler ve kuruluşlarla ilgili bilgi toplayıp Muhammed Taha G.'ye ilettiğini öne sürdü.

Gözaltına alınanlardan birinin Muhammet Taha Gergerlioğlu olduğu belirlendi.

ANKARA: MİT'Çİ DEĞİLLER

Ankara,  Gergerlioğlu'nun başbakanlık müşvari olduğu ve üç kişinin de MİT ilişkili olduğu  iddialarını yalanladı. Gergerlioğlu'nun Ak Parti'nin çeşitli organizasyonlarına katıldığı, bir dönem belediye başkan aday adayı olduğu ancak başbakanlıkta bir görevi olmadığı belirtildi. 

Gözaltına alınanlar arasındaki bir kişinin de Almanya'da Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı kampanyasına destek veren U. E.T. D (Avrupalı Türk Demokratlar Birliği) üyesi olduğu öğrenildi. 

Ak Parti'ye yakınlığıyla bilinen isimlerin "Türkiye istihbaratı adına casusluk yaptığına yönelik güçlü şüphe" üzerine gözaltına alınması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 ve 17 Aralık'ta yaptığı açıklamaları hatırlattı. Erdoğan, Avrupa Birliği ve Almanya'dan 14 aralık gözaltılarına ilişkin, erken açıklamalara tepki göstermişti. 

Erdoğan, Alman gizli servisi NSU'nun da karıştığı Türk cinayetleriyle, Türklerin öldüğü Solingen yangını ve Sabancı suikasti sanıklarının Türkiye'ye iade edilmemesine tepki göstermişti.