Türkiye ilgi odağı olmayı sürdürdü. Borsa 81 bini geçti, dolar 2.84 TL’ye, faiz dört ay sonra tek haneye indi

Enflasyon, cari açık, işsizlik, sanayi üretimi ve ihracat olmak üzere açıklanan tüm ekonomik verileriyle parmak ısırtan bir performansa imza atan Türkiye, yurtiçi ve yurtdışında el ele veren kaos lobisine rağmen ilgi odağı olmayı sürdürüyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önceki gün aldığı kararların olumlu etkisini de arkasına alan piyasalar, terör örgütünün alçak saldırılarına ve bu saldırıları bahane ederek Türkiye'de güvenlik endişesi olduğu havasını yaymaya çalışan başta Almanya olmak üzere kriz fırsatçılarına adeta meydan okudu.

BORSA 4 AYIN ZİRVESİNDE

Hızlanan yabancı girişinin etkisiyle Borsa İstanbul'da endeks dün günü yüzde 2.53'lük yükselişle 81 bin 377 puanla 4 ayın en yüksek seviyesinden tamamladı. 26 Şubat'tan bu yana yüzde 8.6 yükselen Borsa İstanbul, yıl başından bu yana dünyanın en fazla yükselen ikinci borsası oldu. Son 4 haftada Borsa İstanbul'a 1.1 milyar dolarlık net yabancı girişi oldu.

DOLAR TEPE TAKLAK OLDU

Dolar dün 2.8434 TL ile dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Yaratılmaya çalışılan ve fakat kimsenin prim vermediği kaos havasına rağmen, Türkiye'ye ilginin kesilmemesi faiz cephesinde de kendini gösterdi.
10 yıllık tahvillerin faizi dün 24 Kasım 2015'ten bu yana ilk kez tek haneye geriledi.
Yabancılar 5 Şubat'tan bu yana Türk tahvillerinde 1 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi.

ALMANYA BORSASI ÇAKILDI

Büyükelçiliğini ve lisesini kapatarak bölücü terör örgütünün Türkiye'de yaratmak istediği kaos havasına adeta destek çıkan Almanya'nın oyununa en iyi cevabı piyasalar verdi. Ekonomisini canlandıramayan Avrupa'da dün borsalar yine düştü.
Özellikle Almanya'da endeks gün içinde yüzde 2'nin üstünde değer kaybetti.

FED'İN RAHATLATAN MESAJLARI

1- İki faiz artışı: Aralık ayında 2016 için dört faiz artışı öngörülüyordu.
2- Küresel risk endişesi: ABD ekonomisinin küresel ekonomideki belirsizlikten kaynaklı bazı risklerle karşı karşıya olduğu belirtildi.
3- İstihdam piyasası güçlendi: Güçlü istihdam artışı da dahil son zamanlara ait farklı göstergeler istihdam piyasasının güçlendiğine işaret ediyor.
4- Zayıf büyüme ve enflasyon: Fed bu yıl daha zayıf ekonomik büyüme ve daha düşük enflasyon bekliyor.

PETROL VE ALTIN YÜKSELDİ

Fed toplantısı öncesinde bin 232 dolar olan altının ons fiyatı bin 270 dolara kadar yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 5'in üstünde yükselerek 41 doları aştı. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise 7 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Euro, dolar karşısında bir ay sonra ilk kez 1.13 seviyesini geçti. Mali disiplinini ve büyüme performansını koruyan Türkiye'nin pozitif ayrışacağı belirtiliyor.

PİYASALAR SAPASAĞLAM

4 İhracat şubatta 14 ay sonra ilk kez arttı.
4 Yıllık cari açık 5.5 yılın dibine indi.
4 Sanayi üretiminde yüzde 5.6 ile son beş ayın en hızlı artışı gerçekleşti.
4 Enflasyon 8 ay sonra ilk kez eksiye döndü.
4 Bütçe fazlası ilk iki ayda yüzde 369 artarak 6.6 milyar lirayı geçti.
4 İşsizlik aralıkta 0.1 puan azalarak yüzda 10.8 oldu. 1 yılda 806 bin kişi buldu.
4 2015'te, doğrudan yabancı sermaye girişi yüzde 30 artarak 16.6 milyar dolara ulaştı.
Ankara geçtiğimiz ay yaşanan ve Türkiye'yi yasa boğan saldırıların ardından bir kez daha terörün hedefi olurken, piyasalar sağlam duruşunu sürdürdü.
2003 yılında yaşanan HSBC ve sinagog saldırılarının ardından borsadaki kaybın yüzde 7.3'lere kadar ulaştığını hatırlatan Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, son dönemde ise borsanın yükseldiğini belirtti. Tufan, bu tarz olaylarda siyasi kaos beklentisinin fiyatlanması durumunda majör düşüşler görülebileceğini belirterek Türkiye'de ise böyle bir beklentinin olmamasının fiyatlara yansıdığını kaydetti.