Taksim Dayanışması üyeleri, Danıştay 6. Dairesi'nin Gezi eylemlerine neden olan Taksim Yayalaştırma Projesi için geçen yıl verdiği iptal kararını İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Turizm Bakanlığı'nın 'karar düzeltme' başvurusu üzerine oy çokluğu ile kaldırılması kararı ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı.


"NİYETİNİZİN FARKINDAYIZ, AKLINIZDAN DAHİ GEÇİRMEYİN"

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nın sadece İstanbul ve Türkiye'nin değil tüm dünyanın koruması altında olduğunu belirterek, "Niyetinizin farkındayız, aklınızdan dahi geçirmeyin" dedi. Taksim Dayanışması üyelerinden Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Avukat Can Atalay ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün, TMMOB'un Karaköy'deki merkezinde Danışay 6. Dairesi'nin karar düzeltme kararıyla ilgili olarak basın açıklaması yaptı.

"ZORLAMA VE ISMARLAMA BİR KARAR"

Taksim Dayanışması adına konuşan Mücella Yapıcı, Danıştay 6. Dairesi kararının 'zorlama ve ısmarlama' olarak niteledi. 

Danıştay 6. Dairesi kararının önceki gün kendilerine ulaştığını belirten Yapıcı, "Bilindiği gibi, İstanbul 1 İdare Mahkemesi 06 Haziran 2013 tarihinde 'Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne ilişkin koruma amaçlı nazım ve uygulama imar planı değişikliklerinin iptaline karar vermiş, bu karar Danıştay 6. Dairesi tarafından 29 Nisan 2014 tarihinde onanmıştı. Ancak bütün uyarılarımıza rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sınırlı sayıda ve istisnai durumlar için uygulanabilecek 'karar düzeltme' talebiyle Danıştay'a başvurmuştur. 6. Daire, 31 Mart 2015 tarihinde bu talebi kabul ederek yeni bir bilirkişi raporu isteyip dava sürecini yeniden başlatmaya yönelik hukuksal ve bilimsel dayanaktan yoksun, siyasi ve rant ekonomisinin çıkarlarına dönük 'zorlama ve ısmarlama' bir karar oluşturmuştur" diye konuştu.


"BU KARAR, YARGI ÜZERİNDEKİ BASKININ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİNİN GERÇEK BİR KANITI NİTELİĞİNDEDİR"

Mücella Yapıcı, "Danıştay 6. Dairesi'nin dosyada daha önce de görev yapmış olan Başkan Habibe Ünal ve kıdemli üye Ünal Demirci'nin muhalefetlerine ve karşı oylarına rağmen dosyada yeni görev üstlenen Mehmet Gökpınar, Ekrem Özübek ve Ramazan Demir'in oylarıyla verilen bu 'karar düzeltme' kararı; iktidarın, siyasi ve doğal tarihi ve kültürel varlıklarımızın yağması üzerinden sürdüğü kısa vadeli ekonomik çıkarları uğruna neleri göze aldığının ve yargı üzerindeki baskısını nasıl gerçekleştirdiğinin gerçek bir kanıtı niteliğindedir" dedi.


CAN ATALAY: HAKİMLİK MESLEĞİNİN ARKASINA GİZLENEMEZLER. BU VEBAL ONLARI TAKİP EDECEKTİR

Yapıcı'nın ardından söz alan Avukat Can Atalay, "Bütün zorlamalara rağmen biz kent ve doğal varlıkların korunması mücadelesinde özellikle son 5 yıldır olmadık kararlarla karşı karşıya kaldık. 2013 yılından itibaren AKP iktidarı ve tek adam devleti adım adım bu 'karar düzeltme' kararını kendi yasal koşullarına dahi aykırı olan bu kararı almak için adım adım ulaşmıştır. Danıştay 6. Dairesi'nin bu yeni üç üyesi çok ağır bir vebal altındadırlar. Hakimlik mesleğinin arkasına gizlenemezler. Bu vebal onları takip edecektir.


"BU SÜRECİN ALEYHİMİZDE SONUÇLANMA İMKANI YOKTUR"

Toplantıda bir gazetecinin "Hukuki süreç sizin açınızdan müspet sonuçlanmazsa tavrınız ne olur, Taksim Dayanışması'nın yeni bir çağrısı olur mu?" şeklindeki bir sorusuna Mücella Yapıcı, "Taksim Dayanışması'nın çağrısı artık herkesin çağrısıdır. Biz hem hukuki hem de yurttaş olarak görevimizi, kamusal sorumluluğumuzu, her türlü baskıya rağmen yerine getirmekte bir dakika bile tereddüt etmeyiz" diye yanıtladı. Aynı soruyu Can Atalay ise "Bu sürecin aleyhimizde sonuçlanması imkanı yoktur. Durum çok açıktır. Bunun aleyhimize sonuçlandığı bir Türkiye başka bir ülkedir. Onunla ilgili ne yapılacağı bambaşka bir konudur" diye yanıtladı. Öte yandan basın toplantısını CHP Milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel ile çok sayıda Taksim Dayanışması üyesi izledi. Toplantının sonunda basın mensuplarına Danıştay 6. Dairesi'nin 31 Mart 2015 tarihinde verdiği 'karar düzeltme' kararının fotokopisi dağıtıldı.