Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası AK Parti'de yine Başbakan ve Genel Başkan için yeni hesaplar masaya yatırıldı.
Ankara kulislerindeki son bilgilere göre, AK Parti içinde genç bir ekibin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yerine yeni bir isim etrafında yola devam edilmesini isterken, partinin tamamı 3 dönem kuralına takılan eski isimlerin ise Abdullah Gül’ün partinin başına dönmesini istediği öne sürüldü. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI KİM EN ÇOK OYU NEREDE ALDI?

Parti yönetiminde özellikle Gül’ü istemeyen ekip, 28 Ağustos’tan önce olağanüstü kongreye gidilerek yeni genel başkanın seçilmesini istiyor. MKYK’de Gül’ü isteyen üyelerin ise kongrenin 28 Ağustos sonrasına bıkarılmasını isteyebileceği kaydediliyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, partinin yaptırdığı anketlerde Erdoğan’ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, oy oranının yüzde 52’nin altında kalması partinin beklentisini karşılamadı. Başbakan Erdoğan, son açıklamalarında partinin yaptırdığı anketlere göre oy oranlarının yüzde 56 dolayında açıklarken, parti yönetimi yüzde 55’in altına düşmeyi beklemiyordu. Hatta bazı parti yöneticileri, anayasa referandumunda ulaşılan yüzde 58’i hedefini yakalama beklentisi içindeydi.

YÜZDE 52 PLANLARI DEĞİŞTİRDİ Mİ?

Bu sonucun Erdoğan’ın ve parti yönetiminin plan ve hedeflerini değiştirebileceği belirtiliyor.

Beklenen bir oy oranıyla seçimi kazanılamamasının, partide Gül’ün genel başkanlığını ve 3 dönem kuralını değişmesini isteyen ekibin Erdoğan ve parti yönetimine yönelik baskıyı artırabileceğine dikkat çekiliyor. 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek bir çoğunluğu yakalama hesabı yapan AK Parti’nin, yüzde 51.8 oranındaki oyda çatı adaya tepkiler nedeniyle Erdoğan’a kayan oylar ile Erdoğan’ın kişisel karizması nedeniyle gelen oylar da hesaplandığında genel seçime Erdoğan’sız gidilmesiyle anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşılmasının güç olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

GENÇ EKİP BASTIRACAK!

Başbakan Erdoğan, bugün MKYK’yi toplayarak olağanüstü kongreye ne zaman gidileceği konusunu masaya yatıracak.

Parti içinde genç ekip Gül’ün yerine yeni bir isim etrafında yola devam edilmesini isterken, partinin tamamı 3 dönem kuralına takılan eski isimler ise Gül’ün partinin başına dönmesini istiyor. Parti yönetiminde özellikle Gül’ü istemeyen ekip, 28 Ağustos’tan önce olağanüstü kongreye gidilerek yeni genel başkanın seçilmesini istiyor. MKYK’de Gül’ü isteyen üyelerin ise kongrenin 28 Ağustos sonrasına bıkarılmasını isteyebileceği kaydediliyor.

GÜL'E BY-PASS

MKYK’de olağanüstü kongre kararı alınması durumunda kongrenin 26 ya da 27 Ağustos’ta yapılması bekleniyor. Genel başkanın 27 Ağustos’ta seçilmesi durumunda Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra yeni genel başkana hükümeti kurma görevini verecek. 28 Ağustos'tan önce yapılan bir kurultaya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise görev süresi dolmadığı için katılamayacak. Bu durum Gül'ün by-pass'ı olarak yorumlanıyor.