2009 yılında TSK içindeki FETÖ'cü subaylara yönelik soruşturma başlatan ve iddianame hazırladığı sırada aynı yapının hakimleri tarafından tutuklanan eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Balçiçek İlter'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Soruşturma kapsamında ulaştığı bilgileri ve isimleri ilgili bütün birimlerle paylaştığını ancak ciddiye alınmadığını kaydeden Üçok, "Ciddiye alınsaydı, bu darbe girişimi yaşanmazdı" dedi. 15 Temmuz'daki darbe girişimine katılanların ulaştığı isimlerden olup olmadığı sorusuna "Bizim zamanında hazırladığımız liste tulum çıkardı" yanıtını veren Üçok, paralel yapılanmanın 1970'li yıllardan bu yana TSK içinde yer edinme çabası içinde olduğunu söyledi. 1986 yılındaki Kuleli Askeri Lisesi sınavında soruların çalındığının tespit edildiğini ama çalanların tamamının atılmadığını kaydeden Üçok, zamanla bu yapının ordu içinde büyüdüğünü anlattı.
Üçok, 15 Temmuz darbe girişimine katılanlar için de "Nasıl Nice'te IŞİD militanı kamyonla dalıyorsa adam tankla dalıyor. Bunları insanlar asker, polis, hakim sandı. Bunlar militan. Bunların IŞD'li, PKK'lı gibi her istenen yerde kendisini patlatabilecek kadar cani ruhlu insanlar olduğunu hep beraber gördük" ifadelerini kullandı.
Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in "Darbeci olduklarını anlamadık" açıklamasını anımsatan Üçok, darbecilerin çoğunun Özel zamanında terfi ettirilen askerlerden olduğunu söyledi.