44 yıl önce çekilmiş bir fotoğraf; Ahmet Davutoğlu henüz çok küçük, babaanennesinin dizinin dibinde bir düğün alayını izliyor...

O günlerde torunu Ahmet Davutoğlu için hep bir duada bulunurdu.
O duası şöyleydi;

-'Ahmet'im dünyalar ayağına gele. Herkes sana akıl danışa. Büyük adam olasın, halka hizmetkâr olasın. Oğlun ola ordu olasın, kızın ola oba kurasın'

Ahmet Davutoğlu, eski adıyla Pirlerkondu'nun, yeni adıyla Taşkent'in köklü ailelerinden birisine mensup. Aileye ise yörede 'Davutlar' deniyor. Ailenin soy ismi de buradan geliyor. Davutoğlu ailesinin eski soyadları 'Kalkan'dı. Sonradan Ahmet Davutoğlu'nun babası soyadını değiştirip sülalesinin ismini yanı Davutoğlu'nu alıyor.

ahmet-davutoğlu-çocukluğu-ailesi-anne-ve-baba.jpgAhmet Davutoğlu sol başta, ailesiyle birlikte çocukluk günlerinde çekilen fotoğrafı.

Türkiye'nin yeni başbakanın adı ise dedesinden miras, dedesinin babasının adı 'Ahmet'ti, onun ismi kendisine verildi.

Peki Ahmet Davutoğlu nasıl biridir, ailesi onu nasıl anlatıyor? Gelin özel hayatındaki yakınlarının anlattığı Ahmet Davutoğlu'nu tanıyalım.

ahmet-davutoğlu-ve-babaannesi-çocukluk-fotoğrafi.jpg
1970 yılında Ahmet Davutoğlu 10 yaşındayken çekilmiş bir fotoğrafı. Hemen arkasında yer alan beyaz başörtülü kişi ona hayır duaları eden babaannesi Hacıkızebe Hanım.

BABAANNESİ'NİN ETTİĞİ DUA

Davutoğlu ailesinin evden daima dua ile ve büyüklerin ellerinin öpülerek çıkılması geleneği vardı. Aileyi tanıyan herkesin zikrettiği bu dua geleneğinin önemli bir halkası da, Ahmet Davutoğlu'nun her evden çıkışında elini öpüp duasını aldığı babaannesi Hacıkızebe Hanım'dır.

Ahmet Davutoğlu'nun halası Nilüfer Hanım o günleri ve Hacıkızebe Hanım'ın dualarını şöyle aktarıyor: -'Ahmet'imin bugünlere gelmesinin sebebi aldığı dualardır. Rahmetli annem 97 yaşında vefat etti. Yaşadığı süre boyunca da onun için 'Ahmet'im dünyalar ayağına gele. Herkes sana akıl danışa. Büyük adam olasın, halka hizmetkâr olasın. Oğlun ola ordu olasın, kızın ola oba kurasın' diye dua ederdi.'

BABASI ONU AŞK İLE BAĞLADI

Ahmet Davutoğlu'nun yetişmesinde, ilme aşk ile bağlanmasında en büyük pay babası Mehmet Davutoğlu'na ait. Nilüfer Özlen Hanım kardeşi Mehmet Davutoğlu'nu şöyle anlatıyor:

-'Ahmet'in bu kadar okumasında ve büyük adam olmasında babasının çok büyük bir payı var. Taşkent'te İmam Hatip Lisesi'nin kurulmasına ön ayak oldu. Kendi çocuklarının dışında çocukları okutmayı da gaye edinmişti. Yalanı hiç sevmezdi. En büyük tavsiyesi yalandan uzak durulmasıydı. Olduğu gibi görünen bir insandı.'

ahmet-davutoğlu-çocukluğu-karne-alirken.jpg
Ahmet Davutoğlu ilkokul fotoğrafı karne alırken çekilen görüntüsü


Ablası Ayşe Çalık anlatıyor

-'İstanbul'a gittiğimizde ben 7 yaşında Ahmet 5 yaşındaydı. Okuma ve yazmayı çok severdi ama yazısı çok kötüydü. Hızlı yazdığı için yazısı okunaklı değildir; hâlen de öyledir. Resimle de arası iyi olmamıştır. Resim ödevlerini getirirdi, ben yapar gönderirdim. Yazısı kötü olduğu için yazılarını temize çekerdim. Yazın camiye gider Kur'an dersi alırdık.

-Yaramaz değil. Bizim aramızda 2 yaş olduğu için hem arkadaş hem de kardeş olarak büyüdük. Çok oyun oynardık ama kavga etmezdik. Hiç hatırlamam okuldan kavga ederek geldiğini.
ahmet-davutoğlu-gençliği-aile-albümü.jpg
Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu babası Mehmet Davutoğlu ve kardeşleriyle birlikte aile fotoğrafı

DAVUTOĞLU FENERBAHÇE SEVDALISI

 

Ahmet Davutoğlu da Recep Tayyip Erdoğan gibi sıkı bir Fenerbahçe taraftarı. Sarı lacivert renklere olan tutkunluğu çocukluktan geliyor. Ablası şöyle anlatıyor;

-'Fenerbahçe'yi çok severdi. Sabah başıma gelir radyoyu açıp Fenerbahçe maçlarını dinlerdi. Sokakta seksek oynardık. Futbol oynamayı da çok severdi.