Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin sınır ihlali yapan Suriye uçağını düşürmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu ayrıca, Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu için kriz masası kurduğunu açıkladı.
"TÜM ÇALIŞMALAR YAPILDI"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülen Suriye uçağına ilişkin, "Olayın seyri çok açıktır. Bugün bazı yayın organlarında gördüğüm hususlar konusunda çok açık bir ifadeyle dile getirmek isterim ki; Suriye uçağı, sınırımızı 1 kilometre derinliğinde ihlal etmiştir. Bu konuda elimizde çok güçlü deliller, zaten Genelkurmay Başkanlığımızca tüm çalışmalar da yapıldı" dedi.

"SEÇİM MANEVRASI" İDDİASINA YANIT

"Türkiye Cumhuriyeti devletinin caydırıcı gücü, barışın da teminatıdır. Bu caydırıcı gücü test etmeye kimsenin kalkmaması, cüret etmemesi gerekir" diyen Davutoğlu, "Sınır ihlali mi, yoksa seçim manevrası mı" şeklinde yorumlar yapıldığı yönündeki bir soru üzerine ise, "Seçimlerle ilgili hiçbir kaygı veya bu anlamda seçim güvenliği konusunda hiçbir mesele yokken, açık bir şekilde elimizde bütün verilerle sınır ihlali yapılmışken, bu olayları seçimle irtibatlandırmak, basiretsizlik ve art niyetliliktir. Biraz daha ileri gidersem, açık söyleyeyim, bunu vatana sadakatle uzlaştırmak mükün değildir ve ihanettir" dedi.

TÜRKİYE KRİZ MASASI KURDU

Davutoğlu ayrıca, Türkiye'nin yurtdışındaki tek toprağı olan ve sınır boyunca devam eden çatışmalarda radikal Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) unsurlarınca kuşatıldığı öne sürülen, Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu için kriz masası kurduğunu açıkladı. Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi'ne ilişkin gelişmelerle ilgili; "Son dönemde Süleyman Şah Türbesi etrafında ortaya çıkan güvenlik problemleriyle ilgili silahlı kuvvetlerimiz, ilgili tüm birimlerimiz her türlü tedbiri almıştır. Bu son olay da göstermiştir ki; her han her türlü riskle karşı karşıya kalabiliriz. Devlet olmanın bir gereği olarak da bu risklerin tümünü hesap ederek ve olabilecek bütün senaryolara hazırlıklı olmak bir şarttır. Herkes bilir. Suriye rejimi de, alandaki bütün gruplar da bilmelidirler ki; Türkiye topraklarına herhangi bir şekilde söz konusu olabilecek bir yanlış yaklaşım veya müdahale, cevabını, mukabelesini görür ve oradaki Mehmetçiklerimizin güvenliği, bizim için 75 milyon vatandaşımızın güvenliğidir. O bakımdan her türlü tedbir alınmıştır. Şu anda durum orada stabildir, yani bir hareketlilik görülmüyor" dedi.