Dolandırıcıların, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ)  darbe girişimi kapsamında yürütülen soruşturmayı kendileri için fırsata çevirmek  için sosyal medyada çeşitli yollar denedikleri bildirildi.

Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Türkiye'nin FETÖ'nün darbe girişimi dolayısıyla çok büyük bir tehlike atlattığını  belirtti.
    Son derece kritik günlerden geçildiğini dile getiren Başaran, şunları  kaydetti:
    "Bazı fırsatçılar halkımızın içerisinde bulunduğu hassas durumu  istismar etmeye çalışıyor. Bu doğrultuda telefonla ve sosyal medya üzerinden  vatandaşlarla temasa geçerek 'Adınız darbe soruşturmasında geçiyor' diyerek  çeşitli taleplerde bulunduklarına şahit olduk. Özellikle sosyal medyada yayılan  bazı mesajların bu kişilerin bir girişimi olabileceğini düşünüyoruz." dedi.
    Bu mesajların "durum çok ciddi" diye başlayarak vatandaşlarda bir algı  oluşturulduğuna dikkati çeken Başaran, şöyle devam etti:
    "Mesaj, 'Yapmadığımız bir paylaşım yüzünden ceza almamak için,  Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi çerçevesinde,  Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin  (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde  sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza  Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım  olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz  ederim. NOT: Paylaşmayın. Kopyalayıp durum bildirgesi olarak yapıştırın' diye  devam ediyor. Bu mesajı kullanarak vatandaşta belli bir farkındalık  oluşturuyorlar. Böylece, iletişim kurduklarında kurban bu konuda daha önce resmi  bir girişim bulunduğuna inanmış oluyor. En azından bu konuda bir gelişme olduğunu  bir yerlerden hatırlıyor.  Bu hazırlık dolandırıcıların işini oldukça  kolaylaştırmaktadır."
    - Alınabilecek önlemler
    Başaran, bu nedenle vatandaşların özellikle önümüzdeki günlerde,  "darbe soruşturması" konusunda kendileriyle temasa geçen kişilere karşı çok  dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
    "Vatandaşlarımız telefonla veya sosyal medya üzerinden kendileriyle  temasa geçenlere itibar etmesinler. Teknoloji, arayan telefon numarasının ve  e-posta gönderilen adresin değiştirilmesine imkan sağlamaktadır. Bu nedenle  kendilerini arayan numara 155 veya e-postayı gönderen adres Emniyet Genel  Müdürlüğü gibi görünse de bu sahte olabilir. Haklarındaki işlemleri durdurmak  için istenen paranın açıkça rüşvet olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla, böyle  bir şeyin imkanı yok ama gerçek bir savcı veya polis bu parayı istese bile  vatandaş bu sefer de rüşvet vermiş oluyor. Bu nedene bu tür taleplere kesinlikle  itibar edilmemelidir. Kendini polis veya savcı olarak tanıtan şahıs vatandaşa  'Sizinle birlikte gerçek darbecileri yakalayacağız. Operasyona destek olmanızı  istiyoruz, parayı çekin götürün' gibi bir senaryo uydurabilir. Yine imkansız  olmakla beraber, gerçekte bu tür bir operasyonun ortasında bulunmak hayati risk  taşıyacağı için ne güvenlik güçleri vatandaşı böyle bir tehlikeye atar ne de  vatandaşın bu riski alması mantıklı olur."
    Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veya Jandarma Genel Komutanlığının sosyal  medya paylaşımları hakkında görüşünü almak isteyeceği kişileri telefonla  aramayacağına veya doğrudan mesaj atmayacağına dikkati çeken Başaran, bu nedenle  vatandaşların bu yollarla kendileriyle temasa geçen kişilere itibar etmemeleri  gerektiğini anlattı.
    Başaran, "Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde  bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve  yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm  zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur."  benzeri ibareler olan paylaşımların hukuki geçerliliğinin olmadığını ifade  ederek, "Kanunen şahıslar paylaşımlarından kendileri sorumludur. Bu nedenle bu  paylaşımları yaparak dolandırıcıların işlerini kolaylaştırmamaya özen  gösterilmelidir." diye konuştu.