Adil Gür'ün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerçekleştirdiği anket, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Katılımcıların 88.1'ine göre hain girişimden FETÖ sorumlu. Yüzde 89.3'ü de darbenin engellenmesinde en büyük pay sahibinin halk olduğunu söyledi.
A&G Araştırma Başkanı Adil Gür, FETÖ'cü hainlerin 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen anketin sonuçlarını açıkladı.
30 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında, 42 ilde toplam 3 bin 13 kişiyle yapılan ankette öne çıkan tespitler şöyle:
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU
- "Sizce Türkiye'nin çözülmesi gereken en önemli sorunu nedir?" sorusuna katılımıclar (birden fazla), yüzde 64.7 ile 'terör', yüzde 57.7 ile 'darbe girişimi', yüzde 56.1 ile de 'FETÖ' yanıtını verdi.
YÜZDE 88.1 FETULLAH GÜLEN DEDİ
- Ankete katılanların yüzde 88.1'i darbe girişimini FETÖ- Fetullah Gülen'in yaptığını belirtirken, yüzde 24.2'si 'darbeyi asker-ordu yaptı' yanıtını verdi.
- Halkın yüzde 38'i darbenin amacının 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yok etmek, ortadan kaldırmak' olduğunu düşünürken, yüzde 30'u 'TBMM ve demokrasiyi ortadan kaldırmak, darbe yapmak' olduğunu söyledi.
OHAL'A DESTEK: YÜZDE 66.3
- Yüzde 66.3'ü Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasını doğru bulurken, yüzde 71.3'ü de devlet içindeki FETÖ'cülerin temizleneceğine inandığını belirtti.
- Darbe girişiminin ardından siyasi liderlerin bir araya gelmesini ve ortak bildiri yayımlamasını, ankete katılanların yüzde 89'u olumlu yaklaştığını kaydetti.
ABD GÜLEN'İ İADE ETMEYECEK
- Gündemi uzun süredir meşgul eden "ABD Fetullah Gülen'i iade edecek mi?" sorusuna, katılımcıların yüzde 31.7'si 'evet', yüzde 68.3'ü 'hayır' yanıtını verdi.
- Katılımcıların yüzde 48.3'ü Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına göre komutanların değişmesini doğru bulduğunu söyledi.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NA BAĞLANSIN
- Halkın yüzde 55.4'ü Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmasını doğru bulduğunu belirtirken, 54.7'si de 'ordunun Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasına destek verdi.

ORDUYA GÜVEN DİPTE
- 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'nin önemli kurumlarına güvenin değerlendirildiği ankete katılanların yüzde 81.7'si Cumhurbaşkanlığı'na güvendiğini söyledi. Yüzde 81'i TBMM'ye, yüzde 78.1'i Başbakan ve hükümete, yüzde 61.6'sı muhalefete, yüzde 65.5'i orduya, yüzde 84.8'i polise, yüzde 61.5'i yargıya güvendiğini belirtti.
ERDOĞAN'IN BAŞARISI
- A&G'nin anketine katılanların yüzde 89.3'ü darbe girişiminin başarısız olmasında en önemli pay sahibinin 'halk' olduğunu belirtirken, yüzde 58.1'i 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' dedi.
LİDERLERE DESTEK
- Darbe esnasında liderlerin performanslarını da değerlendirildi. Halkın yüzde 90'ıCumhurbaşkanı Erdoğan'ı başarılı buluyor. Başbakan Binalı Yıldırım yüzde 80.9, MHPGenel Başkanı Devlet Bahçeli yüzde 71.8, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yüzde 61.5 oranlarında başarılı bulundu.
- Katılımcıların yüzde 63.5'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkı sokağa çağırmasının darbenin önlenmesinde çok etkili, yüzde 27.6'sı da etkili olduğunu söyledi.
- Katılımcıların yüzde 47'si protesto için meydanlara indiğini belirtti.