Hükümetten tepki çeken 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen "sivil cezasızlık" düzenlemesiyle ilgili açıklama daha geldi. Düzenlemeyle ilgili olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den son dakika açıklaması yaptı.

Düzenlemenin sadece 15-16 Temmuz 2016 günlerini kapsadığını belirten Bakan Gül, "KHK'de yer alan 121. madde ile yapılan düzenleme, sadece 15 Temmuz ve sonrasında 16 Temmuz'daki darbe girişiminin püskürtülmesiyle ilgili" ifadelerini kullandı. 

MAHİR ÜNAL NE DEDİ?: AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal da "O gece ve o gecenin sabahında darbe girişimine karşı göğsünü siper etmiş, darbeyi engellemek için ülkesini çıplak elleriyle tutmuş o kahraman insanların ülkelerini canları pahasına korumalarından dolayı onlara dönük herhangi bir hukuki sorumluluk doğmasın diye bu düzenleme yapılmıştır. Dolayısıyla buradan yola çıkarak bu düzenlemenin bugüne şamilmiş gibi, bugünkü diğer terör eylemleriyle ilgiliymiş gibi gösterilmek istenmesi tamamen dezenformasyondan ibarettir" demişti.


AK Parti'den KHK açıklaması! Sivillere yönelik düzenleme kimi kapsıyor?
İŞTE TARTIŞILAN O MADDE

Peki Adalet bakanı Gül'ün 15-16 Temmuz ile sınırlı dediği 696 sayılı KHK'da bu vurgulanmış mıydı? 696 sayılı KHK ile 8 Kasım 2016'da çıkarılan yasanın 37. maddesine ek yapıldığı belirtiliyor ve şu maddenin eklendiği belirtiliyor:

"Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır."

Peki bu maddenin eklendiği asıl maddede ne yazıyor? 15 - 16 Temmuz sınırlaması bulunuyor mu? Ek yapılan asıl madde şöyle:

"15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz."