Ilımlı" muhaliflerden umudu kesen ABD, Suriye'de IŞİD'i devirmek için yeni bir güç buldu: PKK'nın Suriye'deki uzantısıYPG (Halk Savunma Birlikleri)....

ÇÖZÜM SÜRECİNE DARBE Mİ?

ABD'nin IŞİD'e karşı başlattığı mücadele çözüm sürecini baltalayacak mı? Son dönemde Irak'ta ve Suriye'de baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor.

Bugünkü yazısında ABD'nin Suriye ve Işid stratejisini ele alan yazar, "ılımlı" muhaliflerden umduğunu bulamayan ABD'nin Suriye'de PKK'nın uzantısı olarak görülen PYD'nin askeri kanadı YPG ile birlikte hareket edeceğini yazdı.

Taraf gazetesi yazarı Amberin Zaman, ABD'nin Suriye politikasının IŞİD'i nasıl büyüttüğünü ayrıntılarıyla ele aldı.

IŞİD'i yok etmek için Suriye’deki “ılımlı” muhaliflere verilen askerî destek vermeyi planlayan ABD'yi eleştiren yazar yakın tarihte Suriye'de yaşanan olayları köşesine aktardı.

ABD'nin ılımlı muhaliflere verdiği silahların kısa sürede IŞİD'in eline nasıl geçtiğini kaleme alan Zaman, başı kesilerek öldürülen ABD'li gazeteciyle ilgili çarpıcı detayı aktardı:

BİRBİRLERİNE KARŞI RANT SAVAŞI YÜRÜTÜYORLAR

"IŞİD, Ahrar Al Şam, İslami Cephe, ÖSO, bu kadar isim ve kısaltma kafanızı karıştırdı. Aralarındaki gerçek Suriyeli vatanseveri tenzih ederek şunu rahatça söyleyebiliriz: Suriye’de Esad’a karşı savaşmaktan çok birbirlerine karşı rant savaşı yürüten muhalifler arasında “radikal” “ılımlı” ayrımı gitgide anlamsızlaştı. Tam sayıları bilinmemekle birlikte binlerce “ılımlı” militan cazip maaşlar ödeyen IŞİD saflarına katıldı. İsimlerini ezberlemenize gerek yok.

SOTLOFF'U PARA KARŞILĞI IŞİD'E SATTILAR

Geçtiğimiz günlerde kafası kesilen Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’un ailesi adınaCNN’e açıklamalarda bulunan Barak Barfi’nin anlattıkları durumu yeterince özetliyor zaten: “Steven (Türkiye) sınır(ın)da satıldı. Hükümetimizin desteklemek istediği sözde ılımlı muhalifler 25 ile 50 bin dolar arasındaki (bir rakama) onu (Sotloff’u)IŞİD’e sattılar.

ABD-YPG BİRLİKTELİĞİ

Suriyeli muhalilerin duruşunu böyle anlatan yazar, daha sonra PKK'nın Suriye kolu olarak nitelendirilen YPG'nin ABD ile dirsek temasına geçtiğini böyle duyurdu:

"Peki, Obama yönetimi bu olup bitenlerden hiç mi ders almamıştır? Elbette almıştır. Tam da bu yüzden IŞİD’e karşı yürütülecek mücadelede Suriye’de (ve son süreçte Irak’ta) IŞİD ile yegâne baş edebilen PKK’nın Suriye kolu PYD/ YPG ile işbirliği Washington’da tartışılıyor. Amerika’nın elini kolaylaştırmayı hedefleyen YPG, geçtiğimiz günlerde ÖSO’ya bağlı üst düzey komutanlarla buluşarak IŞİD’e karşı ittifak protokolü imzaladı. Güvenilir Kürt kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre YPG militanları Azaz yakınlarında Liwa al TawhidSvar Rakka ve Şems Şemal gibi grupların eğitimine başladı bile. Böylece adı konmasa dahi Amerika’nın Suriye’deki gerçek manada ılımlı ve seküler yapı olan YPG ile birlikte hareket etmesinin yolu açılmış oldu. Ankara’nın tüm itirazlarına rağmen."