ABD, IŞİD tehdidine karşı Suriye’de “ılımlı” olarak gördükleri silahlı muhalif gruplara askeri yardımı artırmayı düşünedursun, bu gruplar El Kaide’yle birlikte çalıştıklarını dile getiriyorlar. Yapılan bir araştırmaysa, “ılımlılara” sağlanan silahların IŞİD’in eline geçtiğini gösteriyor.


ABD Başkanı Barack Obama, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine karşı Suriye’deki “ılımlı” olarak tahayyül edilen gruplara askeri yardımı artırmayı planladıklarını açıklarken, bu gruplar El Kaide’yle birlikte çalıştıklarını gizlemiyorlar.

"EL NUSRA'YI SEVİYORUZ!"

Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren Hareket Hazm grubunun komutanlarından Asım Zeydan, Los Angeles Times’a yaptığı açıklamada, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’yle birlikte çalıştıklarını söyledi. Zeydan, “Onlar bize karşı savaşmıyor. Biz gerçekte onların safındayız ve onları seviyoruz” dedi. Haberde, Zeydan'ın ABD tarafından Katar'da eğitildiği de kaydedildi. Hareket Hazm grubu ününü, ABD yapımı TOW tanksavar füzelerini ilk kullanan grup olmasına borçlu... Geçtiğimiz Nisan ayında grup tarafından video paylaşım sitelerine yüklenen görüntülerde, TOW'ların kullanıldığının ortaya çıkması “ABD muhaliflere doğrudan yardıma başladı” yorumlarının yapılmasına neden olmuştu.

"NUSRA İLE ORTAK OPERASYONLAR YAPTIK"

TOW'ları alabilen bir diğer “ılımlı” liderse Suriye Devrimciler Cephesi komutanı Cemal Maruf. Maruf geçtiğimiz Nisan ayında İngiliz The Independent'a yaptığı açıklamada, El Nusra'yla bir derdi olmadığını söylemiş ve bu örgütle ortak operasyonlar yaptıklarını anlatmıştı. Maruf, Şam'ın batısındaki Yabrud kasabasındaki çatışmalarda, El Nusra Cephesi'nin de aralarında olduğu gruplara, “destekçi ülkelerin isteği üzerine” silah gönderdiklerini de söylemişti. Bahar aylarında, IŞİD'e karşı Suriye'nin kuzeyindeki savaşın başını çektiği için “ılımlı” olarak adlandırılan Maruf'un, şimdilerde El Nusra Cephesi'ne saldırmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Taraflar arasındaki husumet, El Nusra'nın geçtiğimiz Ağustos ayında İdlib merkezli hilafetini ilan etmesinin ardından başladı.


Cemal Maruf, Suriye'nin İdlib kentine bağlı Marat el-Numan'da ABD yapımı bir TOW tanksavar füzesini bizzat ateşledi.

ÖSO GRUPLARI NUSRA V IŞİD'LE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİYOR

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altındaki gruplar da hem El Nusra Cephesi hem de IŞİD'le işbirliği yapabiliyor. Lübnan'da yayımlanan The Daily Star'a konuşan Lübnan'daki ÖSO komutanlarından Bassel İdris, Şam'ın batısında Lübnan sınırı boyunca uzanan Kalemun bölgesinde IŞİD ve El Nusra Cephesi'yle Suriye ordusuna karşı saldırılar düzenlediklerini söyledi. Bu itiraf, bir diğer ÖSO komutanı Ebu Halit tarafından da doğrulandı. İdris, Suriye ordusunun Kalemun'u ele geçirmesinin ardından dağlara sıkışan çoğu ÖSO grubunun da IŞİD ya da El Nusra'ya katıldığını söyledi.

SİLAHLAR IŞİD'E GİDİYOR

ABD yönetimiyse, IŞİD tehdidine karşı “ılımlı muhalifleri” eğitip silahlandırmayı tartışıyor. Son olarak ABD Başkanı Barack Obama, Pazar günü IŞİD'e karşı bu gruplarla çalışacaklarını söylemişti. ABD Kongresi de bu grupların organize edilmesi için 500 milyon dolarlık bir yardım paketini oylamaya hazırlanıyor.

IŞİD'DEKİ BAZI SİLAHLARIN SERİ NUMARALARI SİLİNMİŞ

Konvansiyonel silahların çatışmalarda tasnif edilmesi ve izlerinin sürülmesiyle ilgilenen 'Conflict Armament Research' adlı grubun yaptığı çalışmaya göre, IŞİD militanları, “ılımlı gruplara” yollanılan silahları çeşitli yollarla elde edebiliyor. Bu silahların arasındaABD yapımı piyade tüfeği M16A4 ve Yugoslav yapımı OSAS adlı roket atarlar da bulunuyor.

Haziran ayında Suriye ve Irak'ta Kürt güçleriyle 10 gün geçiren araştırmacıların tanıklıklarına dayanan rapora göre, bazı silahların seri numaraları “bağışçı”nın kim olduğu anlaşılmasın diye silindi.