Türkiye ile ABD arasındaki FETÖ krizi büyüyor. Firari eski savcı Zekeriya Öz ile sık sık telefonla görüşen ve FETÖ ile irtibatı bulunduğu belirtilen başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından ABD Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'den yapılacak vize işlemlerinin süresiz askıya alındığını duyurdu.

ABD Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından paylaşılan mesajda "Yaşanan olaylar, ABD Hükümeti'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne ABD Misyonu'nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır" ifadelerine yer verildi.

ABD Büyükelçiliği bu değerlendirme sürecinde konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla vize başvurularının askıya alındığını duyurdu.

NELER YAŞANDI?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından FETÖ'nün 17-25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltına alınan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Yargı kararı sonrası ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yağılan açıklamada Topuz'un tutuklanmasına tepki gösterilmiş ve ikili ilişkileri baltalandığı belirtilmişti.