New York'ta binlerce gösterici 43 yaşındaki siyah ABD vatandaşı Eric Garner'ın ölümüne sebep olan polis hakkındaki takipsizlik kararını protesto etmek için sokağa döküldü. Polis merkezinin yakınındaki Foley meydanında toplanan eylemciler, adalet istedi.

Times Meydanı'nda toplanan yaklaşık 3 bin göstericiden gözaltına alınanlar oldu. Kentte önceki gece de eylemler yapılmış, polis en az 80 kişiyi gözaltına almıştı.

BM'DEN UYARI

Eric Garner'ın ölümü ve polise verilen takipsizlik kararıyla ilgili ABD'ye BM'den bir uyarı geldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ABD'li yetkililerden hesap verme konusunda halktan yükselen taleplere kulak verilmesini istedi.

ADİL SORUŞTURMA SÖZÜ

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Eric Garner'ı öldürmekle suçlanan polis hakkında federal soruşturma açılacağını açıklamış, "bağımsız, eksiksiz, adil ve hızlı bir soruşturma" sözü vermişti.

6 çocuk babası Eric Garner'ın, 17 Temmuz'da New York'ta kaçak sigara sattığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alırken hayatını kaybettiği görüntüler internette yayımlanmıştı.

"NEFES ALAMIYORUM"

Görüntülerde Garner'ı gözaltına almak isteyen polisler onu yere yatırırken, Daniel Pantaleo isimli polis memuru kolunu Garner'ın boynuna doluyordu. Astım hastası Eric Garner, "Nefes alamıyorum" diye bağırdıkça polis tavrını sürdürüyordu.

New York Adli Tıp yetkilisi Garner'ın ölümüne "göğsüne yapılan baskının ve kelepçeleme sırasında yüzüstü yatırılmasının neden olduğunu" söylemişti. Yetkili, astım ve kalp hastalığının da ölümü kolaylaştırdığını belirtmişti.