Başbakanlık AFAD Başkanlığı tarafından, 45 milyon 461 bin 500 TL bedelle ihale edilenKilis’in Elbeyli ilçesi geçici konaklama tesislerinin, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından, 417 bin metrekare alanın altyapısı, konteynerlerin montajı ve sosyal donatıları ile Haziran ayı içerisinde tamamlanarak faaliyete geçmesinden sonra Suriyeli sığınmacıların peyderpey yerleştirilmesi sürüyor. Elbeyli'de inşa edilen konteyner kentte; 3 bin 600 adet konteyner, kreşler ile birlikte ilk, orta ve lise dahil 7 okul, 4 sosyal tesis, 2 cami, 1 sağlık ocağı, 7 çocuk oyun alanı, 2 basketbol sahası, 2 voleybol sahası, günde 4 bin ton kapasiteli arıtma tesisi, 2 bin ton kapasiteli su deposu, 2 prefabrik market binası, 2 lojistik depo, 5 idari hizmet binası, 8 gözetleme kulesi ve 2 helikopter pisti bulunuyor.
Ayrıca İnsani Yardım Vakfı İHH tarafından şu ana kadar 982 konteyner, 1 adet okul, 1 poliklinik, 1 rehabilitasyon merkezinin inşası tamamlanarak, Suriyeli misafirlerin hizmetine sunuldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de ziyaret ettiği Elbeyli konteyner kentinde kalan Suriyeli sığınmacı sayısı, 23 bini aştı.

Kısa süre sonra 25 bini aşması beklenen konteyner kent, birçok küçük ilin merkezinden daha büyük hale geldi.

Kilis Vali Yardımcısı ve Elbeyli Konteyner Kenti Mülki İdare Amiri Vedat Yılmaz, Elbeyli konaklama tesislerinin, Türkiye’nin en büyük konteyner kenti olduğunu belirterek, “Şu an 23 bin Suriyeli misafirimiz bulunuyor. Elbeyli konteyner kenti esasında bir barınma merkezi olmanın dışında, tamamıyla bir şehir görünümüne kavuşmuş durumdadır. Biz, eğitimden sağlığa kadar, sosyal hizmetlere kadar her türlü hizmeti bu tesislerimizle sağlıyoruz. Elbeyli konaklama tesisleri buradaki insanların tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Hastanemiz, sağlık ocağımız, okullarımıza kadar, spor tesislerimize kadar her şey bu insanların rahatı için, insanların yaşamını idame etmeleri için yapılmıştır” dedi.

Suriyeliler ise ülkelerinden Beşşar Esad’ın zulmünden kaçarak geldiklerini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti bizleri bağrına bastı. Kucak açtı, her türlü ihtiyacımız karşılanıyor. Bizi burada ağırlayan Türk yetkililerine teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hamit Maraşlıoğlu yönetiminde Elbeyli konteyner kentinde kalan Suriyeliler ile Kilis’te kalan Türk vatandaşları iş birliğiyle Elbeyli Konteyner Kent Kardeş Sesler Korosu kuruldu. Suriyeliler ile Türklerden oluşan koro, çevre illerde bulunan kamplar ile birçok ilde Türkçe ve Arapça konserler verecek.