MİT'in, 17 Aralık'ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde yolsuzluk, rüşvet ve kara para iddialarıyla başlatılan operasyondan 8 ay önce, 18 Nisan 2013'te hazırladığı üç sayfalık raporda, tutuklanan işadamı Reza Zarrab ve bazı bakanlarla ilişkisi üzerinde durulduğu belirlendi. Raporun sonuç bölümünde "bakanların Zarrab ile ilişkisi ortaya çıkarsa, bu durumun hükümet aleyhine kullanılabileceği" vurgulanıyor.
DAĞITIM BÖLÜMÜNDE BAŞBAKAN YAZIYOR

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ankara'da hakkında yolsuzluk davası açılan ve beraat eden bir MİT görevlisi ve ekibi tarafından hazırlandığı öne sürülen ve "Dağıtım" bölümünde "Başbakan" yazan raporun detayları ortaya çıktı.18 Nisan 2013'te MİT tarafından düzenlenen '45650928' sayılı üç sayfalık yazıda, "konunun mahiyeti olarak Rıza Zarraf'ın faaliyetleri, dağıtım: Sayın Başbakan" şeklinde belirtildi.





BAKANLARIN YAKIN İLİŞKİ İÇERİSİNDE OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR
Raporun özet bölümünde "Hassas kaynaktan derlenen istihbari bilgilerde Kapalı Çarşı'da altın döviz ticareti yapan İran asıllı TC vatandaşı Rıza Zarraf , Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler ile yakın ilişki de olup kardeşi Mohammed Zarraf'ın TC vatandaşlığına kabulü için bazı girişimlerde bulunmuştur" deniliyor.

MİT HÜKÜMETİ UYARMIŞ

Raporun "sonuç ve değerlendirme" bölümünde MİT'in ilişkiler ortaya çıkarsa hükümetin aleyhine kullanılır diyerek Erdoğan'ı uyardığı ifadeler yer alıyor. Sonuç bölümünde;

SÖZ KONUSU HUSUSLAR HÜKÜMET ALEYHİNE KULLANILABİLİR

"İran'a yönelik ekonomik ambargoya rağmen İran'ın/İranlı şahısların para transferleri gerçekleştirmesi bağlamında, R.Zarraf'ın yakın gelecekte ABD tarafından yasaklı kişiler listesine dahil edilebileceği, şahsın Türkiye'deki faaliyetleri nedeniyle başta magazin medyası olmak üzere kamuoyunun dikkatlerini üzerine çeken R.Zarraf'ın Ekonomi Bakanı Z. Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler ile mevcut ilişkisinin ortaya çıkması halinde , söz konusu hususların hükümet aleyhinde kullanılabileceği değerlendirilmiştir." deniliyor.

İŞTE O RAPORLAR;