Yaklaşık 10 bin güvenlik görevlisinin katıldığı operasyonlarda 25’i Cizre ve Silopi’de, 29’u Sur’da, 6’sı da Dargeçit’te olmak üzere 60 teröristin öldürüldüğü açıklandı.

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak’ın Cizre ve Silopi, Diyarbakır’ın Sur, Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde PKK’lı teröristlerin açtığı hendek ve kurduğu barikatların kaldırılması için düzenlenen operasyonlar aralıksız sürüyor.

TANKLAR HENDEKLERİ ATEŞ ALTINA ALDI

Cizre’de, “Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demir”, Silopi’de ise “Şehit Polis Muhammet Onur” adıyla yürütülen operasyonlarda çok sayıda hendek ve barikat imha edildi. Cizre’de havadan helikopterlerin de destek verdiği operasyonda tanklar Cudi, Yafes, Sur ve Nur mahallelerindeki hendek ve barikatları ateş altına aldı.

SİLOPİ VE CİZRE'DE 25 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Genelkurmay Başkanlığı; 1’i Silopi’de, 24’ü Cizre’de olmak üzere 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. İki ilçedeki operasyonlarda 8 güvenlik görevlisi hafif yaralandı. 

ADLİYE VE HASTANEYE ROKETATARLI SALDIR

Cizre Adliye Sarayı’na ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binasına PKK’lılar tarafından roketatarlı saldırı düzenlendi. Devlet hastanesinin ikinci katına ve bahçe duvarına 2 roket mermisi isabet etti. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı. Cizre’deki bir patlamada, 2 çocuk annesi Hediye Şen (30) hayatını kaybetti. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle Hediye Şen’in cenazesinin 2 çocuğu ve eşinin gözü önünde evinde tutulduğu bildirildi.

BİR OKUL DAHA YANDI

Nur Mahallesi’ndeki Atatürk Anadolu Lisesi’nin çatısında başlayan yangın bütün okula sıçradı. Yangına güvenlik endişesiyle müdahale edilemedi. Cizre’de Yasef, Cudi ve Nur mahallelerinde elektriğin de kesildiği belirtildi. Çatışmanın sürdüğü Cizre’de, terör örgütünün gençlik yapılanması YDG-H üyeleri tarafından bir ambulans kaçırıldı. Şırnak’ın Silopi İlçesi’ndeyse, Hüseyin Güzel (70) isimli vatandaş kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Güzel’in çatışmalardan ve bomba seslerinden fenalaştığı ileri sürüldü. Şırnak Barosu ve İHD Şırnak Şubesi, sokağa çıkma yasağı kararına ilişkin yürütmenin durdurulması istemiyle iptal davası açtı.

SUR'DA 29 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde, polis ve Jandarma Özel Harekât timleri tarafından yürütülen temizlik operasyonunda örgüte ağır darbe vuruldu. 2 Aralık’tan bu yana devam eden hendek operasyonlarında 29 örgüt mensubu öldürüldü. Güvenlik güçleri, 20 bombalı tuzak ve 21 hendek ile barikatı imha etti. Önceki gün ve dün yaşanan çatışmalarda 2 polis memuru yaralandı. 6 mahallede 3 bin evin aranacağı öğrenildi.

20 BİN KİŞİNİN GÖÇ ETTİĞİ SUR’DA 3 BİN KİŞİ MAHSUR

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur’un 5 mahallesinde yaşayan kayıtlı 23 bin kişiden 20 bini göç etti. Evlerini terk etmek istemeyen 3 bin kişiden oluştuğu tahmin edilen 500-600 aileyse çatışmaların yaşandığı mahallede mahsur kaldı. 

DARGEÇİT’TE 6 PKK'LI ÖLDÜ

Güvenlik güçleriyle YDG-H üyeleri arasında Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde de şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Önceki akşam Sakarya Caddesi’nde evine gitmekte olan ve 3 yıldan bu yana Türkiye’de yaşayan Suriye uyruklu Hüseyin Ahmet silahla öldürüldü. Emniyet kaynakları, olayın yaşandığı bölgede operasyon olmadığını, Ahmet’in terör örgütü mensuplarınca öldürüldüğünü belirtti. Dargeçit’teyse sokağa çıkma yasağı 8’inci gününe girdi. İlçede devam eden operasyonlarda bugüne kadar 6 PKK’lı öldürüldü.

ESNAF KEPENK KAPATTI

Şırnak’ın Cizre ve Silopi İlçesi’nde 14 Aralık’tan beri devam eden sokağa çıkma yasağına dikkat çekmek için Şırnak esnafı dün kepenklerini indirdi. Belediye otobüsleriyle şehir içi minibüsleri de kontak kapattı. Şırnak genelinde öğrencilerin büyük bölümü okula gitmedi. Sadece fırın ve eczanelerin açık olduğu Şırnak merkezinde sessizlik hâkim.

OPERASYON GÜCÜ VE SÜRESİ

Cizre ve Silopi operasyonlarında operasyona katılacak askeri kuvvetin büyüklüğünü, ilgili komutanlar, valilerle koordine ederek belirledi. Askerlerin operasyona katılacağı süreyi belirleme yetkisiyse valide bulunuyor. Vali bu konuda komutanlarla koordinasyon içerisinde oluyor.

KOORDİNASYON VALİDE KOMUTA GENERALDE

Güvenlik kuvvetleri ile yardıma gelen askeri kuvvet arasında işbirliği ve koordinasyon, yardıma gelen askeri birliğin komutanının da görüşü alınarak vali tarafından tespit ediliyor. Yürütülen operasyonlarda Kara Kuvvetleri’nin yanı sıra jandarma ve polis güçlerinin de bulunması nedeniyle, komuta, sevk ve idare yetkisi askeri birliklerin en kıdemli komutanında bulunuyor.