15 Temmuz darbesinden sonra 5 bin Türk'ün yaklaşık 20 milyar dolarını yurtdışına çıkararak oralarda gayrimenkul aldığı iddia edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan Muş'ta "Bazı iş adamlarının varlıklarını yurt dışına kaçırma gibi gayretleri olduğunu duyuyorum. Bu adımlar ihaneti vataniyedir" demiş sonraki gün de "O sözleri ülkesine güvenmediği için varlıklarını yurt dışına çıkarmaya çalışan bir grup iş adamına hitaben söyledim" diyerek sözlerini açıklamıştı. 

Ağırlıklı olarak İstanbul ve Bodrum’da 23 yıldır Seba markasıyla projeler hayata geçiren Seba İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli, darbe girişimi sonrasından Türk vatandaşlarının yurtdışında gayrimenkul alımının arttığını söyledi. Keçeli, "Londra, Lizbon gibi şehirlerde yaklaşık 20 milyar dolarlık gayrimenkul alımı yaptılar” dedi.

5 BİN TÜRK PARASINI YURTDIŞINA GÖTÜRDÜ: Engin Keçeli, geçen yıl yaşanan darbe girişimi sonrası oluşan algı ve güvenlik probleminden dolayı 5 bine yakın Türk vatandaşının parasını yurt dışına götürdüğünü iddia etti.

20 MİLYAR DOLARLIK GAYRİMENKUL ALDILAR: Keçeli, “Yurt dışında banka faizleri düşük olduğu için paralarını konuta yatırdılar. Londra, Lizbon gibi şehirlerde yaklaşık 20 milyar dolarlık gayrimenkul alımı yaptılar” diye konuştu.
BİR SÜRE SONRA AİDATLARINI ÖDEYEMEZLER: Engin Keçeli, bu ülkelerden alım yapanların bir süre sonra aidatlarını ödeyemeyecek duruma geleceklerini savunarak, “Benzer bir durumu geçmişteki yıllarda yaşamıştık” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Aralık günü Muş'ta yaptığı konuşmada, “Sinyaller alıyorum. Bazı iş adamlarının varlıklarını yurt dışına kaçırma gibi gayretleri olduğunu duyuyorum. Bunların hiçbirine kabinedeki arkadaşlarımız çıkış için asla izin vermemelisiniz. Çünkü bu adımlar ihaneti vataniyedir. Bu ülkede kazanıp ülke dışına kaçıranlara iyi nazarda bakmayız" demişti. 

Bu sözlerin ardından piyasada dedikoduların başını alıp gitmesi üzerine Erdoğan bir gün sonra AK Parti genel merkezinde düzenlenen 'Engelleri Aşanlar 2017' programında "Benim sermaye hareketlerinin sınırlandırılması yönünde bir talimatım söz konusu değildir. FETÖ gibi, PKK gibi terör örgütleriyle ilgili olarak paraları yurt dışına kaçıranlar zaten haindir. Benim söylediğim iş adamlarımızın yerli ve milli duruş sergilemesi gerektiğidir. İş adamlarımız şu günlerde ülke ekonomisine sahip çıkmayacaksa soruyorum ne zaman sahip çıkacaktır. Şu günlerde ülkesine güvenmeyen iş adamı hiç kusura bakmasın yerli değildir, milli de değildir. Dün Muş'ta yatırım için değil ülkesine güvenmediği için varlıklarını yurt dışına çıkarmaya çalışan bir grup iş adamına hitaben söyledim. Ülkemin ekonomik de olarak baskı altına alınmaya çalışıldığı şu dönemde iş adamlarımız ülkelerine sahip çıkmayacaklarsa ne zaman çıkacaklar." açıklaması yapmıştı.