17 Aralık operasyonunun ardından muhalefet partilerinin seçim kampanyalarının odağına oturttuğu 'yolsuzlukların üstü örtülüyor' iddiasını çürütmeye hazırlanan AK Parti, eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış'la ilgili verilen soruşturma önergelerinin nisan sonuna kadar Meclis'te görüşülmesine karar verdi.
4 BAKAN HAKKINDAKİ İDDİALAR BU KOMİSYON ARACILIĞIYLA SORUŞTURULACAK

AK Parti grup yöneticileri, önergelerin görüşülmesinin hemen ardından da Meclis'te bir soruşturma komisyonu kurulacağını ve 4 bakan hakkındaki bütün iddiaların bu komisyon aracılığı ile soruşturulacağını dile getirdi.

KOMİSYON İÇİN GİZLİ OYLAMA

Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmelerde soruşturma komisyonu kurulup kurulmayacağına gizli oylamada karar verilecek. Bu oylamada, basit çoğunluk olan görüşmeye katılanların yarıdan bir fazlasının kabul oyu yeterli sayılıyor. Kurulacak komisyonun tıpkı bir mahkeme gibi çalışma yetkisi bulunuyor.

Komisyon söz konusu bakanlarla ilgili suçlamaları yerinde bulursa, Yüce Divan'da yargılanmalarını isteyecek. Bu talep Meclis Genel Kurulu'nda da yine 276 milletvekillinin gizli oyu ile kabul edilirse, söz konusu 4 bakan Yüce Divan sıfatı ile Anayasa Mahkemesi'nde yargılanacak.

ERDOĞAN, ŞEFFAFLAŞMA PAKETİNİ AÇIKLAYACAK

Hükümet'in atacağı adımlar bununla da sınırlı değil. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın başkanlığındaki Saydamlık ve Yolsuzlukla Mücadele Kurulu'nun hazırladığı şeffaflaşma paketi kısa süre içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

Paket ile siyasi partilerin finansmanı ve seçim harcamalarında şeffaflığa yönelik reform niteliğinde adımlar atılıyor.

İÇ DENETİM ARTIRILACAK, KAYIT DIŞILIK ÖNLENECEK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın koordinatörlüğünde hazırlanan 10 maddelik paketle de 'Kurallı serbest piyasa ekonomi' başlığı altında bazı adımlar atılacak. Türkiye'nin AB üyeliği yolunda da önemli bir adım olarak nitelendirilen paketle; iç denetimin artırılması, kayıt dışılığın önlenmesi hedefleniyor.

Başta bağış ve yardımlar olmak üzere 'kayıt dışı' görünen bütün para hareketleri kayıt altına alınacak. Mal bildirimlerine ve diğer uygulamalara dair hükümler gözden geçirilecek. Sır ve gizlilik gerekçesiyle yapılamayan yolsuzlukla ilgili soruşturmaların önündeki engeller kaldırılacak.