3. Havalimanı yapımcı firması İGA Havalimanları İnşaat CEO'su Yusuf Akçayoğlu da yaptığı açıklamada, birinci etabın 26 Şubat 2018 tarihinde hizmete gireceğini bildirirken çalışamaların gece-gündüz 24 saat hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Akçayoğlu, "İnşaatımızda bugün itibariyle çok önemli bir kilometre taşına şahit oldunuz. Bugün çelik çatıda ilk kolonumuzu koyduk. Çelik çatının ilk elamanının bu gün montajı yapıldı" dedi.
3. Havalimanı inşaatı gece gündüz devam ediyor

"GECE ÇALIŞMALARINDA STANDARTLARIN ÜZERİNE ÇIKMAYI İSTİYORUZ"

İGA Havalimanları İnşaat CEO'su Yusuf Akçayoğlu, şunları söyledi:“Gece çalışmasındaki en büyük dezavantaj tabii ki iş güvenliği ve diğer kalite konularında çok daha fazla dikkatli olmanız gerekir. Daha fazla uyanık olmanız gerekir. Birçok konuda en önemlisi iş güvenliğidir. İş güvenliği önlemlerinizin çok daha fazla olması gerekiyor. Özellikle ekipman sayısı alt yapı tarafından biliyorsunuz. 3 bine yakın iş makinemiz var. Bunun 2 bin 200 tanesi kamyon, bunlar çift vardiya usulü yüzde yüz güçle çalışıyorlar. Yani gündüz 2 bin 200 kamyon çalışıyorsa, gece de 2 bin 200 kamyon çalışıyor. Ama işlerin yoğun olduğu üst yapıda, demir bağlanması, beton dökülmesi, kaba inşaat yapılması gibi yüksekte çalışma işlerinde aynı oranı yakalayamıyorsunuz. Normalde bu yüzde 30 ve yüzde 40'lara göre söylenir. Bizlerde üst yapıda ki iş gücü sayımızı gündüz yüzde 60 oranına çekebilirsek çok büyük bir başarı olur, standartların üzerine çıkmış oluruz. Standartlar ise yüzde 20, yüzde 30'dur."
3. Havalimanı inşaatı gece gündüz devam ediyor
GECE ÇALIŞMALARI GÜNDÜZ İÇİN YAPILIR

Bu tip şantiyelerde normalde gece yapılan çalışmaların gündüz için yapıldığını ve iş güvenliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Akçayoğlu, “Gündüzün hazırlığı geceden yapılır ki, gündüz maksimum üretimi yakalamak adına yapılan bir hazırlık çalışmasıdır. Bizim bu projede iş programımız çok sıkışık olduğu için, gece ile gündüzü aynı olmasa bile çok yakın bir verimliliğe nasıl taşırız bunun için uğraşıyoruz. Bunun için yeni metotlar geliştiriyoruz. İş güvenliği ve kalite konusunda iki kat daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bütün bunların hepsini aynı anda yapabiliyorsanız, zaten bir işi yapmış oluyorsunuz. Yani kalite, hız ve güvenliği aynı anda yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
3. Havalimanı inşaatı gece gündüz devam ediyor
"İLK ÇATI KOLONU KONULDU, KABA İNŞAAT 30 OCAK'TA BİTECEK"

Şu ana kadar yüzde 30'u tamamlanan inşaata ilk çatı kolonlarını koydukları müjdesini de DHA mikrofonları aracılığıyla veren Akçayoğlu “İnşaatımızda bugün itibariyle çok önemli bir kilometre taşına şahit oldunuz. Bugün çelik çatıda ilk kolonumuzu koyduk. Çelik çatının ilk elamanının bu gün montajı yapıldı. Bizim kaba inşaatı bitirme tarihimiz ana terminal binasında 30 Ocak olarak belirlenmişti. O tarihe kadar yaklaşık 10 küsür bin ton çelik montajını da bitirmiş olacağız. Bugün bunun başlangıcını yapmış olduk" dedi.
3. Havalimanı inşaatı gece gündüz devam ediyor

"18 BİN 250 KİŞİ 2 MİLYAR 200 MİLYON EURO KAYNAK"

İnşaatta çalışan sayısının her gün arttığını ve bu sayının 18 bin 250 kişiye ulaştığını belirten Akçayoğlu, "Bunun 3 bin 500'den fazlası beyaz yaka, 3 bin civarında da ağır iş makinesiyle bütün kaynakları buraya aktarmış bulunuyoruz. Bu projeye maksimum kaynak aktarımı yapıldı. Proje yaklaşık 2 milyar 200 milyon EURO civarında kaynak aktarmış bulunuyoruz. Parasal olarak baktığımız zaman yüzde 33 küsürlere geliyor. Fiziksel olarak da yüzde 30'lara yaklaşmış bulunuyoruz" dedi.
3. Havalimanı inşaatı gece gündüz devam ediyor
"KULE TEMELİ EKİM AYINDA"

Ödül alan 3. Havalimanı'nın yeni kulesinin temelinin Ekim ayında atılacağını söyleyen Akçayoğlu, "Ekim ayı itibariyle ödül almış kulemizin temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Çok prestijli bir kule tasarımı seçtiğimize inanıyoruz. Biliyorsunuz, yeni jenerasyon havalimanlarında kule bir sembol olma niteliği taşıyor. Bu anlamda biz bu işe çok önem verdik ve dünyanın en iyi mimarlarını yarıştırdık. En son seçtiğimiz Pininfarina'nın Ferari'nin dizaynının ürünün tasarladığı kuleyi yakın zamanda inşaata başlıyoruz" diye konuştu.

Dünyanın inşa halindeki en büyük havalimanı olan İstanbul 3. Havalimanı için yapılan İhaleyi 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu; Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22.152 milyar Avro'luk bir teklif ile kazandı. yer teslimi 1 Mayıs 2015'de yapıldı ve birinci fazın inşası için teslim tarihinden sonra 42 aylık süre tanındı. birinci faz 26 Şubat 2018'e yetişecek.

İLK ETAP'TA NELER OLACAK?

1. Etap (en geç 42 ay sonra hizmete girecek)
2 adet bağımsız paralel pist (3750m*60m) A380 uçaklarının dahi iniş yapabileceği uzunlukta
1 adet cross pist (3750m*60m)
3 adet paralel taksirut (3750m*45m)
Yüksek hız ve bağlantı taksirutları
Apron, Terminal binası ,Hava trafik kulesi,Haberleşme ve meteroloji sistemleri,diğer hizmet binaları ve sistemler
-18 bin araçlık otopark, 311 adetlik uçak park alanları
-Devlet konukevi,-Vip binası,-Mülki idare binası
Dünyanın 15 ülkesinden işçinin çalıştığı havalimanı inşaatında en çok yabancı personel Vietnam ve Pakistan uyruklu vatandaşlar