Türkiye, yabancı terörist savaşçıların Suriye'ye geçişini engellemek için terör örgütü DAEŞ ile mücadelesini etkin şekilde sürdürüyor. Terör örgütlerine yönelik 34 ilde düzenlenen ve 913 kişinin gözaltına alındığı operasyonlarda, DAEŞ'e mensup çok sayıda yabancı uyruklu şahıs yakalandı.




OPERASYONLAR YENİ DALGA İLE 3 İLDE DEVAM ETTİ

Bugün de devam eden operasyonlarda sabahın erken saatlerinde düğmeye basan terörle mücadele ekipleri Ankara, Adıyaman ve Erzurum'da terör örgütü DAEŞ'e ve PKK'nın gençlik yapılanlamalarına yönelik düzenledikleri operasyonlarda 62 kişiyi gözaltına aldı.



ANKARA'DA 500 POLİS İLE DAEŞ OPERASYONU

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, özel harekat ve narkotik polisleriyle, Ulus'ta belirlenen adreslere, yaklaşık 500 polisin katılımıyla operasyon düzenledi.



15 GÖZALTI

Sabah erken saatlerde başlayan operasyonda polis, Hacı Bayram Mahallesi'ndeki bazı evlere baskın yaptı. Operasyonda DAEŞ mensubu olduğu değerlendirilenlerin yanı sıra incelenmek üzere aralarında bazı yabancı uyrukluların da bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 11 kişinin yabancı uyruklu olduğu öğrenildi.

ADIYAMAN'DA 13 GÖZALTI

Adıyaman'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanmasına yönelik operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, kent merkezi ve merkeze bağlı köylerdeki birçok adrese çok sayıda polisin katılımıyla eş zamanlı operasyon düzenledi. İl Jandarma Komutanlığının da destek verdiği operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, emniyet müdürlüğüne götürüldü.

ERZURUM 34 GÖZALTI

- Erzurum'da terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H'ye yönelik operasyonda 34 kişi gözaltına alındı.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, Palandöken, Yakutiye, Aziziye, Karayazı ve Tekman ilçelerinde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.

Operasyonda YDG/H ile örgütün köy ve mahalle yapılanmalarına üye 34 kişi yakalandı. Zanlıların adreslerinde yapılan aramalarda, örgütsel dokümanlar ele geçirildi.

Operasyonun kırsal alanlarda devam ettiği öğrenildi.

 

YABANCI TERÖRİST SAVAŞÇI KATILIMINA BÜYÜK DARBE

DAEŞ'e yönelik operasyonlarda İstanbul'da gözaltına alınan 104 kişiden 37'sinin yabancı uyruklu olduğu tespit edildi. İstanbul'daki operasyonda DAEŞ'in Türkiye'deki yabancılardan sorumlu üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen Abdulla Abdullayev de yakalanarak, yabancı terörist savaşçıların örgüte katılımına büyük darbe vuruldu. 

25 Temmuz'da Ankara'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 26 kişiden 10'unun yabancı uyruklu olduğu öğrenildi. Ankara'da bu sabah düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 15 kişiden 11'inin de yabancı uyruklu olduğu belirtildi. Kocaeli'de düzenlenen operasyonlarda ise biri yabancı uyruklu 7 kişi, Gaziantep merkezli operasyonlarda da 13'ü yabancı uyruklu 28 şüpheli yakalandı.

Öte yandan, yurt genelinde PKK, YDG/H, DAEŞ ile DHKP/C'ye yönelik operasyonlarda 879 kişi gözaltına alındı.

108 ÜLKEDEN 16 KİŞİNİN ÜLKEYE GİRİŞİNE YASAK

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bugüne kadar yabancı terörist savaşçılar konusunu gündemde tutan Türkiye, Avrupa ülkelerini de uyararak, bilgi paylaşımında daha etkin olunmasını talep etti. DAEŞ'e katılan yabancı terörist savaşçıların büyük bölümü Avrupa ülkelerinden gelerek, Suriye'ye geçmeye çalışanlardan oluşurken, bununla mücadelesini etkin şekilde sürdüren Türkiye, risk analiz merkezlerinde 4 bin 500 şüpheliyi sorguladı. Yaklaşık bine yakın yabancıya yurda giriş izni verilmedi, oluşturulan tahdit listesiyle de 108 ülkeden yaklaşık 16 bin kişinin ülkeye girişi yasaklandı.

DAEŞ SAFLARINDA 24 BİN YABANCI SAVAŞÇI​

DAEŞ saflarında bulunan yabancıların çok fazla olması, yabancı terörist savaşçılar konusundaki istihbaratın önemini de artırdı. Irak ve Suriye'de terör örgütü DAEŞ saflarında 24 bin yabancı savaşçı bulunurken, örgütün mevcudunun Iraklı ve Suriyeli militanlarla 40 ile 70 bin arasında olduğu belirtiliyor. Yabancı terörist savaşların önemli bölümünün Avrupa'dan geldiği, Avrupa'da radikalleşmeyi önleyecek tedbirlerin alınmaması, entegrasyon sorunları ve şüphelilerin yurtdışı seyahatlerinin engellenmemesinin bu katılımlarda önemli rol oynadığı ifade ediliyor.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal güvenliğini, güvenlik güçlerini hedef alan, sivil vatandaşlarının huzur ve emniyetini tehdit eden DAEŞ, PKK ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik operasyonların yurtiçinde ve sınır ötesinde sürdürüldüğünü belirterek, "Bu kapsamda şu ana kadar terör örgütleri ile ilişkili görülen toplam bin 50 kişiye gözaltı işlemi uygulanmıştır" açıklamasında bulundu.