İstanbul Boğazı’nı üçüncü kez birleştirecek olan Yavuz Selim Köprüsü’ndeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Temeli 29 Mayıs 2013’de atılan projede asfalt yolu oluşturacak tabliyelerin yarıya yakını monte edilmiş durumda. Birkaç gün içerisinde de köprünün omurgasını oluşturacak çelik halatların yerleştirilmesine başlanacak. 24 saat mesai esasına göre 1100 işçi ve mühendisin görev yaptığı projede bugünlerde herkesin konuştuğu tek konu ise Başbakan Davutoğlu’nun geçtiğimiz ay düzenlenen iftarda yaptığı açıklamalar. Ramazan ayında şantiye sahasına gelerek işçilerle iftar yapan Başbakan Davutoğlu, “Biraz önce masada sohbet ederken iki güzel karar aldık. Bu köprü açılana kadar evlenen bütün bekar işçilerin düğünleri köprü üzerinde olacak. Masraflara müteahhit firmadan şahitlik bizden olacak. Anneler tez elden gelinlerinizi hazırlayın. Tüm Türkiye’yi kuşatacak bir büyük düğünü yapalım” açıklamasında bulunmuştu. Aradan geçen bir ay sonunda köprüde görev yapan 5 işçinin evlenmek için kolları sıvadığını öğrenince, Garipçe’deki şantiye sahasının yolunu tuttuk. Yaşları 25 ile 30 arasındaki 5 genç çalışan eylül ve ekim aylarında dünyaevine girmeye hazırlanırken, en büyük temennilerinin Başbakan Davutoğlu’nun nikah şahitleri olması..3. köprü projesinin yüklenicisi IC İçtaş Astaldi ortaklığının da evlenecek çiftlerin düğün masraflarını karşılayacağını duyurması, dünya evine girmeye hazırlanan işçilerin heyecanını ikiye katladı.


NİKAH ŞANTİYEDE OLACAK

Başbakan Davutoğlu’ndan nikâh şahitliği yapacağını açıklamasından sonra dünyaevine girmeye hazırlanan isimlerden 28 yaşındaki inşaat mühendisi Ramazan Ağca, düğün hazırlıklarına başlayan köprü çalışanlarından... “Nikâhımı şantiye alanında yapacağım” diyen Ağca, “Nişanlım Gül Seyhan ile 27 Eylül’e evleneceğiz. Nişanlım KPSS sınavlarına hazırlanıyor. Aslen Malatyalıyız. Nikâh ve düğünü memlekette yapmayı düşünüyorduk. Ancak Başbakanımızın iftarda yaptığı açıklamalardan sonra köprü üzerinde imza atıp, dünyaevine girmek istiyoruz. Başbakanımız, nikah şahidimiz olursa çok mutlu olur, gurur duyarız. Boğaz’dan geçecek bir mega projenin üzerinde imza atmak beni heyecanlandırıyor” diye konuştu.

Projede harita mühendisi olarak görev yapan Kutay Coşkun (28) ise 28 Mayıs 2016’da dünya evine girmeye hazırlanıyor. Zengin, Başkakan Davutoğlu’nun müjdeli açıklamasından sonra düğün yerinin şantiye sahası olacağını söyledi. Muhasebecilik yapan Tuğba Aslantaş ile evlenecek olan Coşkun, “Nikâh ve düğünümüzü köprüde yapmak istiyoruz. Sonuçta bir kez evleniyoruz. Dünyanın en uzun asma köprüsünün üzerinde dünya evine girmek herkese nasip olmaz” dedi.     

"ŞAHİT BAŞBAKAN DAVUTOĞLU"

-  Emre Emanetoğlu (26, İnsan Kaynakları Uzmanı): “Nişanlım Duygu Ateş ile 11 Ekim’de evleneceğiz. Daha önceden düğün yeri ve tarihini ayarladığımız için proje sahasında evlenmemiz çok zor. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Ancak düğün öncesi fotoğraflarımızı köprü üzerinde çektirmek istiyoruz. Başbakanımızın nikâh şahidi olması bize gurur verir. IC İçtaş Astaldi ortaklığı proje sırasında evlenenlerin düğün masraflarını karşılayacak. Bize bu imkanları sağlayan herkese teşekkür ederiz.”


-  Gökhan Tutar (28, İnşaat Mühendisi): “31 Ekim’de dünya evine gireceğiz. Başbakanımızın açıklamalarından önce Büyük Çamlıca’da düğün salonu ayarlamıştık. Ancak toplu nikâh organizasyonu olur ve Başbakanımız teşrif ederse, köprü üzerinde imza atmak isteriz. Eğer toplu nikâh organizasyonu olmazsa fotoğraf çekimi için köprüye geleceğiz.”


-  Satılmış Ayvacı (25, Muhasebeci): “17 Ekim’de evleneceğiz. Nikâh salonunu tuttuk. Nikâhımızı şantiye sahasında yapamayız. Ancak Başbakanımızın nikâh şahitliğimizi yapması bizi onurlandırır. Topbu bir düğün organizasyonu olursa fikrimizi değiştirebiliriz.   3. köprüde dünya evine girmek ilginç olabilir.”

RAKAMLARLA MEGA PROJE

Yavuz Selim Köprüsü adı verilen 3. köprü, Garipçe ile Poyrazköy arasında 1408 metre uzunluğuna sahip olacak. 3. köprünün ayakları 20 metre derinlik ile 20 metre çapında bir tabana yerleştirildi. Ayaklar her iki yakada da deniz seviyesinden 12 metre derinliğe kadar indirildi. Böylece güvenlik ve sağlamlık en üst düzeyde sağlanmış oldu.  
Toplamda 4.5 milyar lira maliyeti bulacak yeni köprünün üzerinden 10 şerit geçecek. 8 şerit karayolu, 2 şerit ise Marmaray ve İstanbul Metrosu’na entegre demiryolundan oluşacak. Proje sayesinde Atatürk, Sabiha Gökçen ve yeni yapılacak 3. havalimanı birbirine entegre tren yoluna sahip olacak. Yeni köprünün uzunluğu 1408 metre, köprü ayaklarının yüksekliği 320 metre, genişliği ise 59 metre olacak. 3. Köprü bu özellikleri ile dünyanın en uzun asma köprüsü unvanına kavuşacak.