2014'te dünyanın farklı bölgelerinde savaş, çatışma, siyasi kriz, terör saldırıları ve doğal afetler yaşanırken, Suriye'deki iç savaş, IŞİD terör örgütünün saldırıları ve Ukrayna'daki çatışmalar dünya gündeminde öne çıktı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Mısır'da darbe karşıtlarının yargılanması, Irak, Afganistan, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan çatışma ve terör olayları ile Batı Afrika ülkelerinde 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Ebola salgını, yıla damga vuran diğer olaylar oldu. Suriye'deki iç savaş 2014 yılında da devam ederken, ülkedeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 200 bini geçti, 3,3 milyon Suriyeli ise sığınmacı durumuna düştü. Dikkat çekici bir diğer gelişme de Ukrayna'da yaşandı. Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği ile yapacağı ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine başlayan protestolar kısa sürede siyasi krize dönüştü. Hükümet yanlıları ve karşıtları arasında yaşanan gerilim Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesiyle sonuçlanırken, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ülkenin doğusunda ve Kırım'da bağımsızlık ilan etti. Kırım parlamentosu, Başbakan Anatoliy Mogilev'i görevden alarak yerine Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov'u atadı ve bağımsızlık referandumu kararı aldı.

Kırım'da Rusya'ya bağlanma konusunda silahların gölgesinde yapılan referandumdan yüzde 96,7 oranında evet oyu çıktı. Uluslararası kamuoyu tarafından hukuk ihlali olarak nitelendirilen referanduma usulsüzlükler damga vururken Kırım Seçim Komisyonu katılımın yüzde 83,1 olduğunu açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı.  Böylelikle, Kırım ve Sivastopol resmen Rusya'ya bağlandı. Başta AB ve ABD olmak üzere uluslararası kamuoyu Kırım'ın ilhakına sert tepki gösterdi. Rusya'ya yaptırım kararı alan AB, Rus gazını Avrupa'ya aktarması düşünülen Güney Akım projesini iptal etti.
Yılın ilk üç ayında meydana gelen başlıca gelişmeler şunlardı:
5 Ocak
- ABD'nin kuzeydoğusunda son 20 yılın en soğuk kışının yaşanmasına neden olan "Herkül" fırtınasında 16 kişi hayatını kaybetti.
- Portekizli efsane futbolcu Eusebio, 71 yaşında hayatını kaybetti. "Kara Panter" lakaplı futbolcu, 1965 yılında Avrupa'da yılın futbolcusu seçilmişti.
- Suriye'de 40 gün önce kaçırılan Milliyet gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'ün kurtarılması için MİT devreye girdi. Aygün, MİT'in Dış Operasyonlar Başkanlığına bağlı 8 kişilik tim eşliğinde Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geldi.
6 Ocak
- Çin'in batısındaki Şici kasabasındaki Beyda Camisi'nde anma merasimi için toplanan Müslümanlara çörek dağıtılırken medyana gelen izdihamda 14 kişi öldü, 4'ü ağır 10 kişi yaralandı.
7 Ocak
-  Suriye'deki kimyasal silah stokların ilk bölümü Lazkiye Limanı'ndan ticari bir gemiye yüklenerek Rus ve Çin savaş gemilerinin eşliğinde imha edilmek üzere uluslararası sulara doğru yola çıktı. Suriye yönetimi, Guta'ya düzenlenen kimyasal saldırının ardından ABD müdahalesinin gündeme gelmesi üzerine kimyasal silahlarını imha etmeyi kabul etmişti.
11 Ocak
- İsrail'in 2006 yılından beri bitkisel hayatta olan eski başbakanı Ariel Şaron 85 yaşında öldü. İsrail ordusunda görevliyken 1973 yılında siyasete atılan Şaron, Savunma Bakanı olarak görev yaptığı 1982 Lübnan Savaşı sırasında kadın ve çocuklar dahil 3 binden fazla Filistinlinin katledildiği Sabra ve Şatilla katliamlarından sorumlu tutuluyordu.
- Çin'in güneybatısındaki eski Tibet şehri yandı. Turistlerin ilgi odağı Dukezong'da çıkan ve yaklaşık 10 saat süren yangında, yüzlerce bina kül oldu.
13 Ocak
- 2014 “Golden Globe” (Altın Küre) Film ve Televizyon ödüllerini kazananlar belli oldu. Leonardo DiCaprio, Müzikal-Komedi dalında En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü. En İyi Yönetmen ödülünün sahibi Gravity filmiyle Alfonso Cuaron oldu, American Hustle filmi de gecenin kazananları arasında yer aldı.
- Endonezya'nın batısında faaliyete geçen Sinabung yanardağında patlamalar arttı. Patlamalar nedeniyle 25 binden fazla kişi tahliye edildi. Yaklaşık 100 yıldır uyuyan yanardağ, Eylük 2013'te kül ve gaz püskürtmeye başlamıştı.
14 Ocak
- BM, 185 gündür Esed güçlerinin ablukası altında bulunan ve yardım malzemesi ulaştırılamayan Yermuk Mülteci Kampı'ndaki yetersiz beslenme koşullarından büyük kaygı duyulduğunu açıkladı.
15 Ocak
- Mısır'da ordunun yönetime el koyması sonrasında "Hazırlık Komisyonu" tarafından hazırlanan 247 maddelik anayasa taslağı halk oyuna sunuldu. Mısır Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre, yüzde 38,6 oranında katılımın olduğu referandumdan yüzde 98'le "evet" kararı çıktı. 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından, 2012 yılında halk oylamasıyla kabul edilen anayasa askıya alınmış ve ülkedeki siyasi sürece ilişkin yeni bir yol haritası belirlenmişti.
16 Ocak
- Yunanistan'da geçen yıl parlamentoda kabul edilen, "240 İmam Yasası"na ek olarak, "Batı Trakya'daki devlet okullarında eğitim gören azınlık mensubu ailelerin çocuklarına Kur'an-ı Kerim ve din dersinin Yunan dilinde öğretilmesini" öngören yasa çerçevesinde, Yunan devleti tarafından tayin edilen din adamları görevlerine başladı.
17 Ocak
- ABD Başkanı Barack Obama, NSA'nın istihbarat yöntemlerine dair planladığı reformları açıkladı. Obama, hükümetin milyonlarca Amerikalının telefon verileri üzerindeki kontrolünün sınırlanması ve dinleme kayıtlarının ancak mahkeme kararı ya da gerçekten acil bir durumda incelenebilmesi talimatı verdi.
18 Ocak
- Suriye'nin başkenti Şam'daki Yermuk Mülteci Kampı'nda açlıkla mücadele eden Filistinliler için aralıksız yapılan yardım çağrılarının ardından, gıda malzemesi taşıyan BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) bağlı ilk ekip kampa girdi. Çatışmalar nedeniyle nüfusu 600 binden 20 bine kadar düşen kamptaki yardım dağıtma işlemi, sokakların dar ve yıkılmış olması nedeniyle küçük kamyonetlerle yapıldı.
- Afganistan'da bir lokantaya düzenlenen intihar saldırısında aralarında IMF'nin Afganistan'daki temsilcisi Vabel Abdallah'ın da bulunduğu 14 kişi hayatını kaybetti.
- Hindistan'ın Mumbai Müslüman Davudi Buhra topluluğunun lideri olan Syedna Muhammed Burhaneddin'in ölümü nedeniyle toplanan kalabalığın yol açtığı izdihamda 18 kişi öldü, en az 40 kişi yaralandı.
19 Ocak
- Anadolu Ajansı, Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen fotoğrafları yayımladı. Suriye ordusunda 13 yıl askeri polis olarak görev yapan bir kişinin çalışma arkadaşlarıyla birlikte iki yıl boyunca çektiği 55 bin kare fotoğraf, 11 bin kişinin Esed rejimi  tarafından gözaltındayken sistematik işkence altında öldürüldüğünü ortaya koydu. Fotoğraflar, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.
20 Ocak
- İran'ın nükleer programına ilişkin İran ile P5+1 ülkeleri arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de imzalanan geçici anlaşma yürürlüğe girdi. ABD, anlaşma gereği, Tahran'a yönelik yaptırımları hafifletme kapsamında bu ülkenin ham petrol ihracatını azaltmaya dönük çabalara ara verdiğini açıkladı. Anlaşmayla, İran'ın petrol gelirlerinden elde ettiği ve yurt dışındaki bankalarda bloke edilmiş 4,2 milyar dolarlık kısmının ülkeye girişine izin verildi.
21 Ocak
- Uluslararası Çalışma Örgütü, 2014 yılı Küresel İstihdam Trendleri Raporu'nu yayınladı. Raporda, 2013 sonu itibariyle küresel düzeyde bir önceki yıla göre 5 milyon yeni işsiz oluştuğu ve toplam işsiz sayısının 202 milyon kişiye ulaştığı belirtildi.
22 Ocak
- Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre-2 Konferansı, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin arabuluculuğunda İsviçre'nin Montrö kentinde başladı. İç savaşın başlamasının ardından muhalifler ve rejim temsilcilerinin ilk kez yüz yüze geldiği konferansın açılışı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuşmasıyla yapıldı.
26 Ocak
- Filipinler hükümetiyle isyancı Moro İslami Kurtuluş Cephesi, ülkenin güneyinde yıllardır süren ve on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalara son vermeyi hedefleyen belge üzerinde anlaştı.
27 Ocak
- Resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Gül, görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Fransa'nın özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Hollande ile müzakere sürecimize baktığı olumlu tavırdan dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi. Hollande, bir gün sonra ziyaret ettiği Galatasaray Üniversitesi'nde sanatçı Candan Erçetin'e edebiyat ve sanat nişanı verdi.
- Google ile Samsung, 10 yıl geçerli olacak uluslararası patent lisans anlaşması imzaladı. İki şirket, patent ihlalleri gerekçesiyle çok sayıda davada karşı karşıya gelmişti.
- 56. Grammy Ödülleri Los Angeles'ta düzenelen törenle sahiplerini buldu. Daft Punk ikilisi, Yılın Albümü ve Yılın Kaydı ödülleri ile En İyi Pop Grup Performansı ve En İyi Dans/Elekronik Albümü'nün sahibi oldu. 1996 Yeni Zelanda doğumlu şarkıcı ve söz yazarı Ella Yelich O'Connor, “Royals” adlı parçasıyla Yılın Şarkısı ödülünü kazandı.
28 Ocak
- Dönemin Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, hükümetin 21 Ocak'ta Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması görüşmelerini askıya aldığını açıklaması sonrasında başlayan protestoların büyümesi üzerine, krizin barışçıl yollarla çözümü için istifa ettiğini açıkladı. Ukrayna Parlamentosu, 16 Ocak'ta kabul edilen ve demokratik olmadığı gerekçesiyle meydanlardaki protestoların artmasına neden olan 11 yasayı iptal etti.
30 Ocak
- Ukrayna Parlamentosu'nda, hükümet karşıtı gösterilerde gözaltına alınan ya da tutuklu bulunanlar için genel af getiren yasa kabul edildi.
- Fransız Alpleri'ndeki Meribel'de 29 Aralık'ta kayak yaparken düşerek başını taşa çarpan ve ağır yaralanan efsanevi Formula 1 pilotu Michael Schumacher'i "yapay komadan uyandırma" süreci başladı.
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013 istatistiklerini açıkladı. Türkiye'nin, dava başvuru sayısı bakımından ikinci sıradan beşinci sıraya gerilediği belirtildi.
31 Ocak
- Suriye'de iç savaşa siyasi çözüm arayan, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin arabuluculuğunda 8 gün süreyle BM Cenevre ofisinde devam eden barış görüşmelerinin ilk turu sona erdi. İbrahimi, Suriye rejimi ve muhalefeti arasındaki görüşmelerde taraflar arasında büyük görüş ayrılıkları olduğunu ancak çok küçük de olsa ortak bir zemin gözlemlediğini belirterek, rejim ve muhalefete, görüşmelere üzerinde anlaştıkları ortak bir gündemle 10 Şubat'ta devam edilmesini önerdiğini söyledi.
2 Şubat
- Tayland'ta halk, muhalefetin boykot ettiği tartışmalı genel seçim için sandık başına gitti ancak hükümet karşıtı grupların engellemeleri ve bazı seçim görevlilerinin istifa etmesi nedeniyle başkent Bangkok'ta ve ülkenin güneyindeki bazı bölgelerde oy kullanılamadı. Oy kullanamayan seçmenler için ikinci tur oylamanın daha sonra yapılacağı bildirildi.
- Oscar ödüllü Amerikalı aktör ve yönetmen Philip Seymour Hoffman, New York'taki evinde ölü bulundu. 46 yaşındaki Hoffman'ın “birden fazla uyuşturucu maddeden zehirlenerek” öldüğü açıklandı.
3 Şubat
- Soğuk ve karlı hava, ABD'nin kuzeydoğusunda ulaşımı felç etti. Ülke genelinde uçuş iptali bin 500'ü geçti. Super Bowl'u izlemek için New York'a özel uçaklarıyla gelenler başta olmak üzere uçuşları geciken veya iptal edilen Amerikan futbolu fanatikleri yoğun kar yağışı nedeniyle mağdur oldu.
- Ekvador'daki Tungurahua Yanardağı büyük patlamalarla faaliyete geçti. Yanardağın 4 kilometre yükseğe fırlattığı lavlar sonucu oluşan volkan külleri ülkedeki 24 kentin üçte birini kapladı. Ülkedeki bazı okullarda eğitime ara verilirken bölgede bir havaalanı da geçici olarak kapatıldı.
4 Şubat
- ABD'de oynanan Super Bowl futbol karşılaşması, Amerikan televizyon tarihinin en çok izlenen programı oldu. ABD'de 115,5 milyon izleyiciyi yaklaşık 3 saat boyunca ekran karşısında tutmayı başaran büyük spor karşılaşması, tarihi bir rekora imza atarak ülkenin en çok izlenen TV programı rekorunu kırdı.
- Nijerya'da  uzun süredir etnik ve dini çatışmaların yoğunlaştığı Plateau eyaletindeki silahlı saldırıda 2'si asker 30 kişi yaşamını yitirdi. Bölge sakinleri, saldırının ardından halkın bir bölümünün kaçmak zorunda kaldığını ve yaklaşık 60 evin yıkıldığını kaydetti.
5 Şubat
- Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Tuzla kentinde, sosyal haklardan mahrum bırakıldıklarını savunan kamu çalışanları eylem yaptı. Ülkenin diğer kentlerine de yayılan ve günlerce süren eylemlerde çok sayıda kişi yaralanırken, Tuzla Kantonu hükümet binası ile Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binası ateşe verildi. Olayların büyümesi üzerine, Saraybosna Kantonu Başbakanı Suad Zelykoviç, Tuzla Kantonu Başbakanı Sead Çauşeviç, Zenitsa Doboy Kantonu hükümeti ve Başbakanı Munib Hüseyinagiç ve Una-Sana Kantonu Başbakanı Lipovaça istifa etti. Protestolar, yoğunluğu azalarak ay sonuna kadar sürdü.
- BM tarafından hazırlanan rapor, Suriye'deki çocukların muhalif güçler tarafından savaştırıldığını, Suriye rejimi ve bağlı militanlar tarafından gözaltında "korkunç" işkencelere maruz bırakıldıklarını ve öldürüldüklerini belgeledi.
- Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Başkanı Ahmet Üzümcü, düzenlediği basın toplantısında, Libya'daki kimyasal silah stoklarının tamamen imha edildiğini açıkladı.
6 Şubat
- Suriye'nin Halep kentinde Esed güçlerinin kontrolündeki Halep Merkez Cezaevi, muhalifler tarafından ele geçirildi. Cezaevinde tutuklu, kadın ve çocukların da bulunduğu 3 bin 500 kişi kurtarılarak güvenli bölgeye götürülürken, Suriye ordusunun helikopterleri cezaevinin bulunduğu bölgeyi varil bombalarıyla bombardımana tuttu.
7 Şubat
- Pegasus Havayolları'na ait Kharkov-İstanbul seferini yapan uçak, Ukraynalı bir yolcu tarafından bomba tehdidiyle Soçi'ye kaçırılmak istendi. Hava korsanına, olumlu yanıt verildi ancak uçak Soçi yerine İstanbul'a indirildi. Korsanla müzakere edilerek ilk etapta yolcular uçaktan tahliye edildi. Özel harekat timleri tarafından yapılan operasyonda korsan, etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı.
- 22. Kış Olimpiyat Oyunları (Soçi 2014), Rusya'nın Soçi kentinde başladı. 23 Şubat'ta sona eren oyunlarda Türkiye, 6 sporcuyla mücadele etti. Oyunlarda 13 altın, 11 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 33 madalya elde eden Rusya, madalya sıralamasında zirvede yer aldı. Türk sporcular, mücadele ettikleri branşlarda üst sıraları fazla zorlayamadı. Oyunlarda sürat pateni ve kısa mesafe sürat pateninde toplam 9 mücadelede olimpiyat rekorları kırıldı. Olimpiyatları için Rusya'nın Soçi kentine giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
- Esed güçlerinin kuşatma altında tuttuğu Humus kentinde mahsur kalan sivillerin, BM ile varılan anlaşma gereği tahliyesine başlandı. İlk olarak kadın, çocuk, yaşlı ve yaralılardan oluşan siviller bölgeden ayrılırken, birkaç gün içinde yaklaşık bin kişi tahliye edildi.
- Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, otobüs bilet ücretlerine yapılan  zammı protesto eden göstericiler polisle çatıştı.
- ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt arasındaki telefon görüşmesine ait olduğu tahmin edilen ve Nuland'ın AB'ye karşı küfürlü bir ifade kullandığı ses kaydı ortaya çıktı. Olay eleştirilere neden olurken, Nuland'ın AB'deki muadilleriyle temas halinde olduğu ve özür dilediği bildirildi.
9 Şubat
- İngiltere'nin göçten sorumlu Devlet Bakanı Mark Harper, temizlikçisinin Birleşik Krallık'ta çalışmak için vizesi olmadığı ortaya çıkınca istifa etti.
- Bangladeş'te tutuklu bulunan ve idamla yargılanan Cemaat-i İslami liderlerinden Maulana Abul Kalam Muhammad Yusuf, geçirdiği kalp krizi nedeniyle götürüldüğü hastanede hayatını kaybetti.
10 Şubat
- Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesini amaçlayan Cenevre-2 Konferansı'nın ikinci turu başladı. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el-Mikdad, "Koalisyon grubunun, geçiş süreci ile ilgili konuşma yaparak görüşmelerin gündemini suistimal ettiğini” savundu. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, "Çok üzgünüm ve Suriye halkından özür diliyorum. Burada bir şey olması konusunda ümitleri çok yüksekti" dedi. SMDK Sözcüsü Safi, rejim heyetinin geçiş hükümetini tartışmayı reddetmesi halinde üçüncü tura gelmeyeceklerini açıkladı.
- Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basesku, ülkede yaşayan Roman azınlığa yönelik  4 yıl önce kullandığı alçaltıcı ifadeler nedeniyle para cezasına çarptırıldı.
- Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye'nin imhası kararlaştırılan kimyasal silahlarının üçüncü kısmının Norveç'ten gönderilen bir kargo gemisine transfer edildiğini bildirdi.
11 Şubat
- Kıbrıs'ta liderler seviyesindeki görüşmeler, yaklaşık iki yıl aranın ardından Kıbrıs Rum kesiminin ön koşul olarak ileri sürdüğü ortak açıklama metni üzerinde tarafların mutabakata varması sonucu yeniden başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Lefkoşa'daki ara bölgede bir araya geldi. Liderlerin mutabakat sağladığı ortak metinde, müzakerelerin “her konuda uzlaşı sağlanmadan hiçbir konuda uzlaşı yoktur” prensibine dayalı olduğu belirtildi.
- Cezayire'de askeri nakliye uçağının ülkenin doğu kesimindeki Um el-Bevaki kentinde düşmesi sonucu, 77 kişi hayatını kaybetti.
12 Şubat
- Çin ve Tayvan, iç savaşın sona ermesinden bu yana geçen 65 yıllık sürede ilk kez üst düzey görüşmeler yapmaya başladı. Görüşmeler, Tayvan'ın Çin'den ayrıldığı 1949'dan bu yana yapılan ilk siyasi müzakere olması nedeniyle tarihi bir önem taşıyordu.
- Nijerya'nın Borno eyaletinde, Boko Haram militanı olduğu sanılan kişilerce yerel bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda en az 42 kişi öldü.
13 Şubat
- Venezuela'nın başkenti Caracas'ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı düzenlenen öğrenci gösterileri kısa sürede pek çok kente sıçradı. Protestolarda iki haftada 17 kişi hayatını kaybetti.
- Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Orta Afrika ve Çad uyruklu yaklaşık bin Müslüman, ülkede yürütülen "etnik temizlik" operasyonlarından kurtulmak için Bangui Havaalanı'ndan Çad, Kamerun ve Nijer'e tahliye edildi.
- Belçika Temsilciler Meclisi, çocuklara ötanazi hakkı tanıyan yasayı kabul etti. Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, 86 parlamenter evet oyu kullanırken, 44'ü ise hayır oyu verdi. Oylamada 12 parlamenter çekimser kaldı.
- Endonezya'nın Java Adası'ndaki Kelud Yanardağı'nın faaliyete geçmesinin ardından, bölgedeki yerleşim yerlerinden binlerce kişinin tahliye edildi. Bazı evlerin volkanik küllerin ağırlığı nedeniyle çökmesi sonucu 2 kişi öldü, bölgedeki üç havaalanı trafiğe kapatıldı.
14 Şubat
- Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla fırlatıldı.
15 Şubat
- Lübnan'da yaklaşık 10 ay süren müzakerelerin ardından Temmam Selam başbakanlığında 24 bakandan oluşan yeni hükümet kuruldu.
16 Şubat
- İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi (BAFTA) ödüllerinin sahipleri belli oldu. Londra'daki tarihi kraliyet opera binasındaki töreninde köleliğin konu edildiği "12 Years a Slave" en iyi film, Chiwetel Ejiofor en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü. Sandra Bullock'un oynadığı "Gravity" filminin yönetmeni Alfonso Cuaron en iyi yönetmen ödülünün sahibi olurken, Avustralyalı aktris Cate Blanchett "Blue Jasmine" filmindeki performansıyla en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.
18 Şubat
- Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB ile ortaklık ve ticaret anlaşmasını imzalamaması üzerine 2013 Kasım sonunda başlayan yönetim karşıtı gösteriler şiddete dönüştü. Göstericilerle çatışan polis, gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandı, olaylarda 28 kişi öldü, 100'ün üstünde kişi yaralandı. Göstericiler Sağlık Bakanlığı binasını ele geçirdi, gün boyu süren çatışmalar, polis birimlerinin Bağımsızlık Meydanı'na müdahalesiyle şiddetlendi. Yanukoviç, 21 Şubat'ta bir açıklama yaparak, muhalefetle anlaştıklarını, erken seçime gidileceğini ve devlet başkanlığı yetkilerini kısıtlayan 2004 anayasasına geri dönüleceğini duyurdu.
- Kolombiya'da kanunsuz infazlarla suçlanan subaylar hakkında soruşturma yürüten savcıları aşağıladığı gerekçesiyle Genelkurmay Başkanı General Leonardo Barrero görevden alındı.
20 Şubat
- Facebook, aylık yaklaşık 450 milyon kullanıcısı olan WhatsApp'ı 16 milyar dolara satın almak için şirket ile anlaşmaya vardığını duyurdu.
21 Şubat
- Somali'nin başkenti Mogadişu'da Başkanlık Sarayı'na bomba yüklü iki araçla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda Başbakanlık Ofisi Müdürü ve Somali eski İstihbarat Başkan Yardımcısı öldü.
- Mısır'ın birçok kentinde eşzamanlı düzenlenen darbe karşıtı gösterilere polis sert müdahalede bulundu. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalar sırasında çok sayıda gösterici yaralandı ve polise ait araçlar ateşe verildi.
22 Şubat
- Ukrayna'da uzun süredir süren gösteriler sonunda Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in devrildi. Yanukoviç, Kiev'den ayrılarak bilinmeyen bir yere gitti. Güvenlik güçleri, başkent Kiev'deki devlet başkanlığı idari sarayı, parlamento binası ve emniyet müdürlüğü gibi binaların bulunduğu bölgeden çekildi, muhalifler başkentin kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi.
Meclis Başkanı Vladimir Ribak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa etti. Hapiste bulunan eski başbakan Yulia Timoşenko'nun "sağ kolu" olarak bilinen Aleksandr Turçinov, yeni meclis başkanı oldu. İçişleri Bakanı Zaharçenko'nun yerine Arsen Avakov getirildi. Devlet başkanlığı seçimlerinin 25 Mayıs'ta yapılması kararlaştırıldı. Akşam saatlerinde serbest bırakılan Timoşenko, Kiev'de göstericilere hitap etti ve eylemlerini sürdürmeleri çağrısında bulundu. Devlet başkanlığına ait yetkileri geçici olarak devralan Turçinov, Yanukoviç'in “kendini azlettiğini” söyledi.
26 Şubat
- BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Ortak Misyonu Koordinatörü Sigrid Kaag, Suriye'deki hardal gazı stoklarının ülke dışına çıkarıldığını bildirdi.
27 Şubat
- Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde silahlı kişiler tarafından işgal edilen Başbakanlık binasına Rus bayrağı çekildi. Parlamento ve başbakanlık binaları çevresinde güvenlik kordonu oluşturan polis, giriş çıkışlara izin vermedi. Kırım parlamentosu, Başbakan Anatoliy Mogilev'i görevden aldı, yerine Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov'u atadı. Parlamento, Özerk Cumhuriyetin yetkilerinin genişletilebilmesi için 25 Mayıs'ta referandum yapılması kararı aldı.
- Ukrayna Parlamentosu, Vatan Partisi Grup Başkanı Arseniy Yatsenyuk'u Başbakan olarak seçti.
- NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Rusya'yı Kırım konusunda uyarırken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu da "Kırım, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bir parçasıdır. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bütün sorunların çözülebileceğine inanıyoruz" dedi.
28 Şubat
- Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'teki (Simferopol) havaalanı, askeri üniformalı ve silahlı kişiler tarafından işgal edildi. Parlamento binası, başbakanlık ve Simferepol Havaalanı'nın ardından akşam saatlerinde Kırım Merkez Radyo ve Televizyon Kurumu (KMRTK) da silahlı ve askeri kamuflajlı kişilerin eline geçti.
- Yaklaşık bir haftadır nerede olduğu bilinmeyen Yanukoviç, Rusya'nın Rostov şehrinde düzenlediği basın toplantısıyla "Beni kimse devirmedi. Ukrayna'yı, şahsıma ve yakınlarıma gelen tehditler nedeniyle terk etmek zorunda kaldım" açıklamasında bulundu.
- Güney Kıbrıs Rum yönetiminde Bakanlar Kurulu istifa etti. Koalisyon ortağı DİKO'nun KKTC ile yeniden müzakerelere başlanması üzerine hükümetten ayrılma kararı aldığı ve partinin dört bakanının istifalarını sundukları açıklandı.
1 Mart
- Rusya'da  parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi Devlet Başkanı Vladimir Putin'e orduyu Kırım sınırına gönderme yetkisi verdi.
- Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donetsk'te eylemciler, belediye binasına Rusya bayrağı astı. Ukrayna yönetimi, toprak bütünlüğünün korunması için Avrupa Birliği, ABD ve NATO'dan yardım talebinde bulundu.
- Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiye olayları" olarak bilinen davanın altıncı duruşması, sanıklara tahsis edilen cam kafesler nedeniyle tartışmalara sahne oldu.
2 Mart
- Çin'in Kunming şehrinde, bıçaklı bir grubun tren istasyonunda düzenlediği saldırı sonucu 29 kişi öldü, 130 kişi yaralandı.
3 Mart
- Aralarında ABD, İngiltere, Almanya ve AB'nin de bulunduğu G-7 ülkeleri, ortak bir açıklamayla Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesini kınadı ve haziran ayında Soçi'de yapılacak G-8 zirvesine yönelik tüm çalışmaları durdurdu.
- Suriye Ulusal Konseyi (SUK), siyasi çalışmalarına Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) çatısı altında yeniden devam etmeye karar verdiğini açıkladı.
- Hırvatistan ile Sırbistan'ın birbirlerine karşı BM'ye bağlı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda açtıkları soykırım davası başladı. Her iki ülke de farklı tezler ileri sürerek karşı tarafın soykırım yaptığını savundu.
- 86. Oscar ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Alfonso Cuaron'a En İyi Yönetmen ödülü kazandıran "Yerçekimi" (Gravity) filmi, yedi dalda Oscar ödülü kazanarak törene damgasını vurdu.
- Anadolu Ajansı foto muhabirlerinden Mosaab Elshamy'nin Mısır'da darbe karşıtı göstericilere açılan ateş sırasında çektiği fotoğraf, dünyanın en önemli basın fotoğrafları yarışmalarından "Pictures of the Year International" (POYI) haber fotoğrafı kategorisinde Mükemmeliyet Ödülü'ne layık görüldü.
4 Mart
- ABD, Ukrayna'daki kriz nedeniyle Rusya ile tüm askeri ilişkileri askıya aldığını açıkladı.
5 Mart
- Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ukrayna'ya ekonomik alanda destek olmak amacıyla 11 milyar avroluk bir paketi devreye sokma kararı aldıklarını açıkladı.
- NATO, Rusya ile ortak deniz misyonunu askıya alma, alt düzey sivil ve askeri toplantıları durdurma, NATO-Rusya işbirliğinin tümünü gözden geçirme kararı aldı.
- Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar'daki büyükelçilerini geri çekme kararı aldı. Kararın, Katar'ın "doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir Körfez ülkesi, diğerinin iç işlerine karışmayacak" maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle alındığı açıklandı.
6 Mart
- Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosu, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması kararı aldı.
- Ukrayna'daki gelişmeleri ve Rusya'ya karşı takınılacak tavrı belirlemek üzere toplanan olağanüstü nitelikli AB zirvesinden, Rusya ile vize muafiyeti müzakerelerinin askıya alınmasıyla başlayacak “üç aşamalı strateji” uygulanması kararı çıktı.
- AB, Ukrayna'da devlet başkanlığı görevinden azledilen Viktor Yanukoviç ve 17 yetkilinin malvarlığını, ülkede kamu kaynaklarını usulsüz kullandığı ve zimmetine geçirdiği gerekçesiyle dondurdu.
- ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık kredi garantisini onayladı.
- Tunus'ta 2011'deki halk devriminden bu yana devam eden olağanüstü halin kaldırılmasına karar verildi.
- İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Gazze'ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisine 2010 yılında baskın düzenleyen İsrail hakkında, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) açılan davaya müdahillik başvurusunda bulundu.
7 Mart
- Malezya Havayolları, Kuala Lumpur'dan Pekin'e gitmek üzere havalanan 12 mürettebat ve 227 yolcusu bulunan MH370 sefer sayılı Boeing 777 tipi uçağın kaybolduğunu açıkladı. Vietnam hava sahasına girdikten sonra iletişimi kesilen uçağın izine henüz ulaşılabilmiş değil. Yapılan arama çalışmaları sonuç vermezken uçağın Güney Çin Denizi üzerinde düşmüş olabileceği üzerinde duruluyor.
- Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler (İhvan), Suud Hizbullahı, Nusra Cephesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Yemen'deki Husileri terör örgütleri listesine aldı.
10 Mart
- Hollanda kayıtlarına göre işçi göçü çerçevesinde bu ülkeye gelen ilk Türk olan Necati Genç 82 yaşında hayatını kaybetti.
- 29'uncusu yapılan ve 25 binden fazla kişinin katıldığı Los Angeles Maratonu'nda bayanlarda Etiyopyalı Amane Gobena, erkeklerde de vatandaşı Gebo Burka zafere ulaştı.
- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rus doğalgazının Karadeniz üzerinden Avrupa pazarlarına ulaştırılmasına yönelik Güney Akım Projesi bağlamında yapılması öngörülen siyasi müzakerelerin, AB-Rusya ilişkilerindeki son gelişmelerin de ışığında askıya alındığını duyurdu.
11 Mart
- Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, özel statülü Sivastopol Şehir Şurası Bağımsızlık Bildirisini kabul etti.
- Avrupa Birliği, Ukrayna'da yeni yönetime destek için yıllık yaklaşık 500 milyon avroluk gümrük vergisinden feragat edeceğini duyurdu.
12 Mart
- Avrupa Parlamentosu'nda görüşülen 2013 Türkiye İlerleme Raporu kabul edildi.
- ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüştü.
- İsrail ve Ramallah'ı ziyaret eden İngiltere Başbakanı David Cameron, Filistinli ve İsrailli liderlerle görüştü.
13 Mart
- Tayland'da Uygur kökenli 220 mülteci yakalandı.
- İran ve Umman arasında doğalgaz anlaşması imzalandı. İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, ülkesinin, Umman ile boru hattı inşa edilmesi ve yılda 10 milyar metreküp doğal gaz ihraç edilmesi yönünde anlaşma imzaladığını belirtti.
- Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Rusya Federasyonu'nun OECD'ye üyelik sürecine ilişkin faaliyetlerin ertelendiğini duyurdu. OECD üye ülkeleri aynı zamanda, Ukrayna'nın karşılaştığı kamu politikası zorluklarında OECD'nin deneyimlerinden yararlanma talebine, OECD-Ukrayna iş birliğinin daha da güçlendirmek için olumlu yanıt verilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu açıkladı.
14 Mart
- Almanya'da vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Bayern Münih Kulübü Başkanı Uli Hoeness, görevinden istifa etti.
16 Mart
- Kırım'da Rusya'ya bağlanma konusunda silahların gölgesinde referanduma gidildi. Kırım Tatarlarının boykot ettiği referandumdan yüzde 96,7 oranında evet oyu çıktı. Uluslararası kamuoyu tarafından hukuk ihlali olarak nitelendirilen referanduma usulsüzlükler damga vururken Kırım Seçim Komisyonu katılımın yüzde 83,1 olduğunu açıkladı.
17 Mart
- Kırım parlamentosu, "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni ilan ettiğini açıkladı. Bağımsızlık bildirisinde Sivastopol'ün özel statüye sahip olacağı belirtildi.
- Rusya Kırım'ı resmen tanıdı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım'ın "bağımsız bir devlet" olarak tanınmasına ilişkin belgeyi imzaladı.
- AB dışişleri bakanları, Ukrayna'daki gelişmeler bağlamında, 21 kişiye yaptırım uygulanması konusunda uzlaştı. Üzerinde uzlaşılan 21 isme AB ülkelerine seyahat yasağı uygulanması ve bu kişilerin malvarlıklarının dondurulması kararlaştırıldı.
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı.  Böylelikle, Kırım ve Sivastopol resmen Rusya'ya bağlandı.
19 Mart
- Kırım'da Rusya yanlıları, Ukrayna'nın Kırım'daki Karadeniz Donanması karargahına girdi ve kontrolü ele geçirdi.
20 Mart
- Rusya, dokuz Amerikalı yetkiliye yaptırım uygulama kararı aldı. Listede ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Caroline Atkinson, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Benjamin Rhodes, Beyaz Saray Kıdemli Danışmanı Daniel Pfeiffer, Senato'daki demokrat çoğunluk lideri Senatör Harry Reid, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, senatörler Mary Landrieu, John McCain ve Daniel Coats yer aldı.
- İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, ABD yönetiminin dış politikalarına yönelik eleştirilerinden ötürü özür diledi.
24 Mart
- Mısır'da 528 darbe karşıtına şiddete teşvik suçundan idam cezası verildi. Uluslararası camia karara tepki gösterdi.
- Batı Afrika ülkelerinden Gine'de Ebola virüsünün yol açtığı salgın sonucu yaklaşık bir ayda 59 kişinin öldüğü bildirildi. Salgın, Gine'de 20 yıl sonra ortaya çıkan ilk Ebola salgını oldu.
26 Mart
- ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde Ukrayna'ya yardım, Rusya'ya ise yaptırımlar içeren tasarı kabul edildi.
27 Mart
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi ile ilgili Güvenlik toplantısının illegal yollardan dinlenerek sızdırılmasıyla  ilgili "Böyle bir cürüm, bugün söyledim, tekrar söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti devletine savaş ilan etmektir" dedi. 
- Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah es-Sisi, cumhurbaşkanlığı adaylığı için görevinden istifa etti. Sisi'nin istifasının ardından bakanlığa atanan Genelkurmay Başkanı Sıdkı Subhi, yemin ederek görevine başladı.
- BM Genel Kurulu, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının yasa dışı olduğunu içeren tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.
- Filipinler hükümeti ile ülkenin güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yıllar süren çatışmalara son vermek amacıyla tarihi bir barış anlaşması imzaladı. 40 yıldır devam eden ve en az 120 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan çatışmalara son vermek amacıyla yapılan anlaşmanın imzalanmasına 1000'den fazla kişi tanıklık etti.
- Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna ile 14-18 milyar dolarlık kurtarma paketinde anlaştıklarını açıkladı.
28 Mart
- Norveç'in eski Başbakanı Jens Stoltenberg, NATO'nun yeni genel sekreteri oldu.
29 Mart
- Rusya yanlısı Kırım yönetiminin Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve Rusya'ya bağlanma anlaşması imzalaması üzerine yarımadadaki Tatar halkı, Kırım Tatar Milli Kurultayı'nı toplayarak "milli özerklik" kararı aldı.
31 Mart
- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs müzakere süreci çerçevesinde ara bölgede bir görüşme yaptı.
2014'ün ikinci çeyreği
2014'ün ikinci çeyreğinde hem Ortadoğu hem de Ukrayna'da çatışmalar hız kesmedi. Terör örgütü IŞİD bu dönemde Irak'ta Musul'u ele geçirdi. Ukrayna'da ordu ile ayrılıkçıların çatışmalarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Bir taraftan da kazalar ve doğal felaketler dünyanın dört bir tarafında binlerce can aldı.
Güney Kore'deki feribot kazası, Filistin'de varılan milli mutabakat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermenilere yönelik barış mesajı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Kıbrıs'ı ziyareti, AA'nın Suriye'de yaşanan işkenceyi ortaya koyan fotoğrafları yayınlaması, Tayland'da sıkıyönetim ilan edilmesi gibi olaylar 2014 yılının ikinci üç aylık dönemine damgasını vurdu.
Nisan, mayıs ve haziran aylarında Afganistan'da toprak kayması felaketi, Mısır'da Sisi'nin Cumhurbaşkanı seçilerek görevine başlaması, Balkanlar'da sel felaketi ve ardından toplu mezarların ortaya çıkması, iç savaşın yaşandığı çalkantılı bir dönemden geçen Ukrayna'da Poroşenko'nun yemin ederek görevine başlaması en önemli gündem maddelerini oluşturdu.
2014'ün nisan, mayıs ve haziran aylarındaki önemli gelişmeler şöyle oldu:
2 Nisan
- Irak'ta mart ayında meydana gelen şiddet olaylarında 748 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
- Güney Amerika ülkelerinden Şili'de 8,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremden bir gün sonra 7,6'lık artçı şok kaydedildi. Depremde altı kişi hayatını kaybetti, üç kişi ağır yaralandı.  
3 Nisan
- Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu güçlerinin çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda beşi çocuk, beşi kadın olmak üzere 100 kişi öldü. 
- ABD'nin Teksas eyaletindeki Fort Hood askeri üssüne bir kişinin düzenlediği silahlı saldırıda, aralarında saldırganın da bulunduğu dört kişi yaşamını yitirdi, 14 kişi yaralandı.
4 Nisan
- Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'da pilot sendikası Cockpit'e üye 5 bin 400 pilot greve çıktı. Yaklaşık 425 bin yolcunun etkilendiği grev nedeniyle Lufthansa şirketinin zararı 75 milyon avroyu buldu.
6 Nisan
- ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, güvenlik gerekçesiyle personelini birkaç gün Bağdat Havaalanı'nı kullanmamaları yönünde uyardı.
- Anadolu Ajansı,  94. kuruluş yıl dönümünde yayın dilleri arasına Fransızcayı da ekledi.
7 Nisan
- Ukrayna'da Rus vatandaşlarının bulunma süresine sınırlama getiren düzenleme yürürlüğe girdi.
8 Nisan
- Pakistan'da askeri eğitim uçağı düştü, uçaktaki iki pilot hayatını kaybetti.
- Irak'ın Felluce kentinde IŞİD mensubu 19 kişi öldürüldü, 27'si yaralandı.
9 Nisan
- Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika'daki Ebola salgınının 40 yıl önce hastalığın ortaya çıkmasından bu yana görülen ''en korkutucu" salgınlardan biri olduğunu açıkladı.
- Endonezya'da halk, parlamento üyelerini ve yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Endonezya Demokratik Mücadele Partisi seçimi kazandı.
10 Nisan
- Somali'de Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği inşaatına roketatarlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda üç Türk vatandaşı yaralandı.
- Anadolu Ajansı Amerika Bölge Direktörlüğü Washington Ofisi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla açıldı.
- Yunanistan'ın başkenti Atina'da Merkez Bankası önüne bırakılan patlayıcı yüklü otomobilin infilak etmesi üzerine banka ve çevredeki binalarda büyük çapta hasar meydana geldi ancak ölen ya da yaralanan olmadı.
13 Nisan
- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yı Ukrayna'da gerilimi azaltmaması halinde bunun "ilave sonuçları" olacağı yönünde uyardı. 
14 Nisan
- Pakistan'da yamyamlıkla suçlanan iki kişi yakalandı. Zanlıların evinde yapılan aramada, bazı vücut parçaları ve bir çocuğa ait kafatası bulundu.
15 Nisan
- Nijerya'nın kuzeyindeki Borno eyaletinde Boko Haram militanlarının yaklaşık 200 kız öğrenciyi kaçırdığı bildirildi.
- Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi kapatıldı. Cezaevinde bulunan mahkumlar çevredeki diğer cezaevlerine nakledildi.
- İtalya'da, hakkında vergi kaçırmaktan kesinleşmiş yargı kararı bulunan eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin cezasını bir sene boyunca sosyal hizmet yaparak çekmesi kararlaştırıldı. Berlusconi, cezasının gereklerini memnuniyetle yerine getireceğini belirtti.
16 Nisan
 Güney Kore'nin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju adasına giden bir feribot battı. 325'i lise öğrencisi 476 kişinin bulunduğu feribotta 289 kişi hayatını kaybetti. Günlerce süren kurtarma çalışmalarına katılan birkaç dalgıç da yaşamını yitirdi. Feribotun kaptanı dahil dört kişiye, kaza sırasında yolculardan kabinlerinden ayrılmamalarını isteyip gemiyi kendileri terk ettikleri gerekçesiyle cinayet suçlaması yöneltildi. Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, feribot kazası nedeniyle 27 Nisan'da istifasını sundu.
17 Nisan
 - AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile ABD, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları, Cenevre'de Ukrayna krizini görüştü. Taraflar, ülkedeki tansiyonun düşürülmesi konusunda anlaştı.
- Nobel edebiyat ödülü sahibi, "büyülü gerçekçilik" akımının en önemli isimlerinden yazar Gabriel Garcia Marquez, Meksiko'daki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti.  
18 Nisan
- Cezayir'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika kazandı.
19 Nisan
- Yemen'in güneyindeki el-Bayda kentinde ABD'ye ait insansız hava aracının El-Kaide üyeleri olduğu tahmin edilen kişileri taşıyan araca düzenlediği saldırıda 13 kişi öldü.
20 Nisan
- Balkanlar'da etkili olan aşırı yağışlar Sırbistan ve Kosova'da nehirlerin taşmasına neden oldu, bazı yerleşim yerlerini su bastı. Sel nedeniyle bu bölgelerde olağanüstü durum ilan edildi.
- Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir gün içinde 12 kişinin ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastalığının türevi olan "corona virüsü"ne yakalandığı bildirildi.
22 Nisan
- Çin'in en şişman adamı olarak bilinen 300 kilogram ağırlığındaki Sun Liang, kalp ve karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. 
23 Nisan
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeniler için yayımladığı, “Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" ifadelerini içeren mesajı pek çok ülkenin basınında geniş yer buldu. Türkiye Ermenileri Patriği, mesajla ilgili, "iletilen taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. ABD, Erdoğan'ın mesajını "tarihi" olarak niteleyerek, memnuniyetle karşıladı. Avrupa Komisyonu da mesajdan memnuniyet duyduğunu açıkladı. 
- Hamas ile el-Fetih arasında milli mutabakata varıldı. Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, "Halkımıza ayrılık döneminin bittiği müjdesini veriyoruz" diyerek, Filistinli gruplar arasında devam eden anlaşmazlığın sona erdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Mahmud Abbas, barışı değil Hamas'ı tercih etti" değerlendirmesinde bulundu. 
- Lübnan meclisinde yapılan cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasında, üç adaydan hiçbiri oyların üçte ikisini alamadığı için yeni cumhurbaşkanı seçilemedi. 
25 Nisan
- Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentini kontrol altında tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, kente doğru giden yedi uluslararası askeri gözlemciyi alıkoyduklarını açıkladı.
- Ramallah'ta İsrail'in ayrım duvarı ve yasa dışı yerleşim birimi inşasını protesto eden Filistinlileri görüntülemeye çalışan AA kameramanı Muaz Hamid, bacağına isabet eden plastik mermiyle yaralandı.
26 Nisan
- ABD Başkanı Barack Obama, Asya-Pasifik gezisi çerçevesinde Malezya'yı ziyaret etti. Obama, 48 yıl sonra ülkeyi ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu.
27 Nisan
- Afganistan'ın Faryab, Badgis, Sar-i Pul ve Cevizcan vilayetlerinde üç gün süren şiddetli yağışın yol açtığı sel felaketinde 127 kişi öldü.
- Katar Yardım Derneği, 24 saat içinde bağış olarak toplanan 29 ton kıyafetle Guinness Rekorlar Kitabı'na ismini yazdırdı.
29 Nisan
- Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk'ta valilik binası Rusya yanlısı ayrılıkçılarca işgal edildi. 
- Merkezi Tunus'ta olan AA Fransızca yayınının resmi açılışı yapıldı.
30 Nisan
- BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözüm çabalarına verdiği zararı İsrail'in görmesi gerektiğini söyledi.
1 Mayıs
- Kıbrıs'ta 56 yıl aradan sonra Türkler ve Rumlar İşçi Bayramı'nı birlikte kutladı. 
- Mısır'da 12 cezaevinde darbe karşıtı 20 bin tutuklu, hapishanelerdeki kötü muameleyi protesto etmek için açlık grevine başladı.
- İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein partisi lideri Gerry Adams, 1972 yılında IRA tarafından vurulan Jean McConville'in cinayetiyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Adams, dört gün süren sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
2 Mayıs
- Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetine bağlı Ab Barik köyünde meydana gelen toprak kayması sonucunda yaklaşık 2 bin 500 kişi hayatını kaybetti. Aşırı yağışlar sonucunda meydana gelen heyelanda 300 ev toprak altında kaldı.
- Kırım Tatarlarının lideri Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Rusya'ya alınmadı. Moskova üzerinden Kırım'a gitmeyi planlayan Kırımoğlu, Moskova Havalanı'nda sınır muhafaza görevlileri tarafından pasaport işlemlerinin yapılmadığı gerekçesiyle engellendi. Kiev'den karayoluyla Kırım'a gelen Kırımoğlu, burada da Rus askerlerinin engellemesiyle karşılaştı. Kırımoğlu ve kendisini karşılamaya gelen binlerce Tatar Türkü yarımada ile Ukrayna arasında mahsur kaldı.
- Almanya'nın Bernburg kentinde geçen yıl bir Türkü darbederek ağır yaralayan aşırı sağcı dokuz kişiden dördü mahkeme tarafından beş ile sekiz yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı. Beş sanık ise beraat etti.
- Yunanistan'ın başkenti Atina'da mühimmat bulunan bir hücre evinde yakalanan terör örgütü DHKP-C'nin kilit isimlerinden İsmail Akkol'un Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedildi. 
- Suriye İnsan Hakları Örgütü, Esed güçlerinin nisan ayı boyunca çeşitli kentlerde muhaliflerin denetiminde olan bölgelere düzenlediği hava destekli saldırılar ve yaptığı işkenceler sonucunda 363'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere 3 bin 397 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
- Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, ülkedeki 18-25 yaş arası gençlerin zorunlu askerliğe alınmasını öngören kararnameyi imzaladı.
3 Mayıs
- Suriye İnsan Hakları Örgütü, ülkede iç savaşın başlamasından bu yana 12'si yabancı 328 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.
- Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk'ta 25 Nisan'da Rusya yanlısı silahlı gruplarca alıkonulan yedi uluslararası askeri gözlemci serbest bırakıldı. 
4 Mayıs
- Yemen'de ordunun Ebyen ve Şebve kentlerinde El-Kaide'ye yönelik operasyonlarında 100 militan öldürüldü, 200 kişi yaralandı. Çatışmalarda 20 asker hayatını kaybetti.
- Filistin Esirler Bakanlığı İstatistik Daire Müdürlüğü, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklu ve hükümlülerin sayısının 207'si çocuk, 5 bin 100'e ulaştığını açıkladı.
- Libya'da iş adamı Ahmed Maatik, Milli Genel Kongre'de yapılan oylamada 152 milletvekilinden 121'nin oyunu alarak ülkenin yeni başbakanı oldu.
5 Mayıs
- ABD, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun ülkedeki resmi olmayan irtibat bürosunun statüsünün değiştirilerek resmi diplomatik misyon açmasını onayladı.
- Panama'da yapılan devlet başkanlığı seçimini oyların yüzde 39'unu alan Devlet Başkanı Yardımcısı Juan Carlos Varela kazandı.
6 Mayıs
- AB Konseyi, büyük çoğunluğu Karayipler ve Pasifik bölgelerindeki ada ülkelerinden oluşan 19 ülkenin vatandaşlarına Schengen bölgesine vizesiz girme hakkı tanıyan kararı onayladı.
- Fransa parlamentosu, genetiği değiştirilmiş mısır üretimini yasaklayan yasa teklifini kabul etti.
7 Mayıs
- Tayland Anayasa Mahkemesi, yetkilerini kötüye kullanmaktan suçlu bulduğu Başbakan Yinglak Şinavatra'nın görevinden alınmasına karar verdi.
- Suriye'de Esed rejimiyle muhalifler arasında varılan anlaşma çerçevesinde, yaklaşık iki yıl kuşatma altında kalan 2 bin 400 muhalif ve sivil Humus kentinden tahliye edilmeye başladı.
- Güney Afrika'da yapılan genel seçimlerde, iktidardaki Afrika Ulusal Partisi oyların yüzde 62'sini alarak yeniden iktidar oldu.
8 Mayıs
- ABD yönetimi, Rusya'ya sağladığı ticaret ayrıcalıklarını kaldırdı.
- Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, ülkesinde son 50 yılda işkenceye maruz kalan herkesten devlet adına özür diledi.
10 Mayıs
- BM Güvenlik Konseyi, Orta Afrika Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı François Bozize'nin yanı sıra Müslümanların oluşturduğu Seleka örgütü lideri Nureddin Adam ve Hristiyanlar tarafından oluşturulan Anti-balaka örgütü lideri Levy Yaketa hakkında ülkedeki güvenlik, barış ve istikrarı bozdukları gerekçesiyle seyahat yasağı ve varlıklarını dondurma kararı aldı.
- Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 59. Eurovision Şarkı Yarışması'nı "Rise Like A Phoenix" adlı şarkıyla Avusturyalı şarkıcı Conchita Wurst kazandı. 
11 Mayıs
- Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya yanlılarının federasyon kurulması için düzenlediği referandumda her iki bölgede de yüzde 90'ın üzerinde "evet" oyu çıktığı iddia edildi. 
- KKTC ve Güney Kıbrıs'ta yaşayan Ermeniler, 50 yıl  sonra ilk kez KKTC Ermeni Kilisesi'nde ayin düzenledi. 
12 Mayıs
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kıbrıs Rum yönetiminin 22 Kasım 1994'teki başvurusu üzerine açılan davada, Türkiye'yi 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan dolayı 90 milyon avroluk tazminata mahkum etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kararın, devletlerarası hukuk bağlamında bağlayıcı olmadığını ve tazminatı ödemeyi kabul etmediklerini açıkladı.
- Gazze Belediyesi, İsrail'in 2006'dan beri Gazze'ye uyguladığı abluka yüzünden gerekli inşaat malzemelerini Gazze'ye sokamadıkları gerekçesiyle 4,5 milyon dolar değerindeki 14 projeyi durdurmak zorunda kaldığını açıkladı.
- Hindistan'da 7 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'ta sona eren 9 aşamalı genel seçimleri Narendra Modi'nin liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi kazandı.
- Anadolu Ajansı'nın yurt dışı operasyonlarını güçlendirme çalışmaları kapsamında Doğu Afrika'daki bölge merkezi olarak kurulan Etiyopya ofisi törenle açıldı.
13 Mayıs
- Tunus'un devrik cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali, "göstericileri öldürmek" suçlamasıyla  yargılandığı davada, Safakis Askeri Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
- Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye rejiminin ekim ayından bu yana kendi halkına karşı en az 14 kimyasal saldırı düzenlediğine dair kanıt olduğunu açıkladı.
- Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Donetsk ve Lugansk'ta "Yeni Rusya" adı altında birleşme kararı aldı.
- Tel Aviv Merkez Mahkemesi, eski İsrail Başbakanı Ehud  Olmert'i, Kudüs Belediye Başkanı olduğu döneminde Holyland Park projesinde rüşvet almaktan suçlu bularak 6 yıl hapsin yanı sıra 1 milyon şekel (yaklaşık 290 bin dolar) para cezasına mahkum etti.
- Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç görevi devralmasının ardından ilk resmi ziyaretini Bosna Hersek'e yaptı.
- Fransa'da göçmen kökenli Andorra Büyükelçisi Zair Kedadouche Dışişleri Bakanlığı'nı 'ırkçılıkla' suçlayarak istifa etti. Kedadouche,  ''ayırımcılığa hedef olduğunu'' iddia ederek bakanlık aleyhine dava açtı.
- ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) liderliğinde yapılan araştırma, Batı Antarktika'da eriyen buzulların geri döndürülemez biçimde çekildiğini ve erimeyi hiçbir şeyin engelleyemeyeceğini ortaya koydu.
14 Mayıs
- Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgede petrol platformu kurmasına tepki gösteren gruplar, Vietnam'ın güneyinde yabancılara ait 15 fabrikayı ateşe verdi. 20 bin kadar işçinin protesto gösterilerinin ardından bazı öfkeli gruplar, Çin'e ait olduğunu zannettikleri fabrikalara saldırdı ancak fabrikaların bazılarının Tayvan ve Güney Kore'ye ait olduğu ortaya çıktı.
- Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle Türkiye'nin yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirildi.
15 Mayıs
- Balkanlar'da üç gün süren yağışlar nedeniyle meydana gelen sel nedeniyle Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da 50'den fazla kişi hayatını kaybetti. Selde çok sayıda ev ve tarım arazisi sular altında kaldı. Bosna Hersek'in kuzeyinde bulunan Doboy kenti yakınlarında Bosna Savaşı'ndan kalma bir toplu mezar ortaya çıktı.
- Bangladeş'teki Meghna nehrinde fırtına sebebiyle bir feribotun alabora olması sonucunda 26 kişi öldü.
16 Mayıs
- Birleşmiş Milletler, Türkiye'den Suriye'nin kuzeyine 58 bin kişinin bir aylık yiyecek ihtiyacını karşılayacak şekilde toplam 796 ton insani yardım konvoyu gönderdiğini açıkladı.
17 Mayıs
- Laos'ta bir askeri uçağın düşmesi sonucunda, uçakta bulunan Laos Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Douangçay Phiçit ile eşi ve başkent Vientiane Valisi Sukhan Mahalad hayatını kaybetti.
- Arjantin'in Patagonya bölgesindeki kazı çalışmalarında 77 ton ağırlığında, şu ana kadarki en büyük dinazor fosili bulundu. 
18 Mayıs
- Libya'nın başkenti Trablus'ta El-Ka'ka ve Es-Savaık isimli silahlı grupl