Başbakan Ahmet Davutoğlu, büyükelçilere yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) verilen talimat doğrultusunda Suriye ve Irak’ta DAEŞ’e 500’e yakın tank ve top atışı yapıldığını ve bu taarruzlarda 200 kadar DAEŞ’li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, en fazla DAEŞ’li militan Irak’ta, Ankara ile Bağdat arasında krize neden olan Başikakampı yakınlarında etkisiz hale getirildi. 

İHA’LAR DEVREDE

Askeri kaynaklar, geçen salı ve çarşamba günleri DAEŞ’in Başika kampına yönelik yoğun saldırılarda bulunduğunu söylediler. İnsansız hava araçları (İHA) Başika’ya yapılan saldırıların hangi mevzilerden gerçekleştiğini tespit etti. Bu mevzilerin koordinasyonları anında Başika’daki Türk birliğine iletildi. Başika’daki M 60 tankları, 40 kilometre menzile sahip 'Fırtına' obüsleri ve ağır makineli silahlarla IŞİD hedefleri yoğun ateşe tutuldu. Bu taarruz sonucu İHA’larla yaklaşık 140 kadar DAEŞ militanının öldürüldüğü belirlendi. Türk askerinden şehit düşen veya yaralanan olmadı.

SURİYE’DE HALEP’İN KUZEYİNDE

Suriye’de Halep’in kuzeyinde bulunan DAEŞ mevzileri de sınırdaki Türk topçu birliklerinin hedefi oldu. Azez’in doğusunda Türkmenlerin belli aralıklarla sürdürdüğü taarruzların hedefi olan DAEŞ Türkiye’ye havan toplarıyla saldırdı. Menzili yetersiz olan DAEŞ’in havan topları yerleşim merkezlerine ulaşamadı. DAEŞ’in bu saldırısına Türk topçu birliği yine Fırtına topları ve tankçı atışlarıyla karşılık verdi. Yerel istihbarat kaynakları ve İHA’ların tespiti sonucu burada da aralarında üst düzey yöneticilerin de olduğu 60 kadarDAEŞ militanının etkisiz hale getirildiği anlaşıldı. Başika ve Halep’in kuzeyine dün topçu atışlarının devam ettiği öğrenildi. DAEŞ’e verilen zayiatla ilgili henüz bir bilgiye ulaşılamadığı belirtildi.