GENAR Araştırma Şirketi, 17 Aralık'ta başlatılan soruşturmanın ardından halkın ekonomik ve politik algılarını değerlendirmek için bir araştırma yaptı.

30 büyükşehirde yapılan ankete 3 bin 181 kişi katıldı. Anketten, milletin 17 Aralık soruşturmasına güvenmediği sonucu çıktı. İşte başlıklar halinde çıkan sonuçlar:

ARKASINDA GÜLEN CEMAATİ VAR: "17 Aralık operasyonu gerçek bir yolsuzluk operasyonudur, arkasında hiçbir siyasi amaç yoktur görüşüne katılıyor musunuz?" diye soruldu. Katılımcıların yüzde 57.3'ü "Hayır" dedi. Operasyonun arkasında Fethullah Gülen cemaatinin olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 73 iken, ankete katılanların yüzde 73.9'u da paralel devletin varlığına inandığını söyledi.

ARKASINDA ULUSLARARASI GÜÇLER VAR: Operasyonun arkasında uluslararası güçlerin olduğuna inananların oranı yüzde 70.6 iken, ankete katılanların yüzde 63.3'ü son hadiselerin büyüyen Türkiye'nin önünü kesmek için yapıldığına inandığını belirtti.

HÜKÜMET HAKLI: "17 Aralık'tan beri süregelen AK Parti Hükümeti ve Gülen cemaati arasında yaşanan tartışmada hükümeti mi yoksa cemaati mi haklı buluyorsunuz" sorusuna verilen yanıtlarda "Hükümet haklı" diyenlerin oranı yüzde 61.7, yüzde 17.2'si "cemaat haklı" dedi. "Dershaneler konusunda hükümet mi yoksa Gülen cemaati mi haklı" sorusuna katılımcıların yüzde 57.8'i hükümetin haklı bulduğunu söyledi. Cemaati haklı bulanlar ise sadece yüzde 28.8 oranında kaldı.

17 ARALIK'TA HEDEF BAŞBAKAN: "İçinde yolsuzluk olabilir fakat gerçekte siyasi bir operasyondur ve hedefi başbakandır görüşüne katılıyor musunuz" sorusuna katılımcıların yüzde 52.9'u "Hedef Başbakan Erdoğan" dedi.

CHP'LİLERDEN CEMAATE HAYIR: Gülen cemaati ile CHP bir ittifak içinde olursa siz bu ittifaka oy verir misiniz?" diye soruldu. Katılımcıların Yüzde 94.3'ü "Hayır" dedi. Aynı soruya sadece CHP seçmenlerinin yüzde 74.4'ü yine "Hayır" dedi.

İKTİDARDA KİM OLSUN?

Katılımcıların yüzde 48.9'u da 2015'te de iktidarda AK Parti'nin olması gerektiği görüşünde. CHP 25.3 ile ikinci görünürken, koalisyon olur diyenlerin oranı 22.4.

EN KARİZMATİK LİDER

Katılımcıların yüzde 47.5'i de Türkiye'deki en karizmatik liderin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 14.2 ile ikinci sırada yer alırken, MHP lideri Devlet Bahçeli yüzde 10.1 ile üçüncü BDP lideri Selahattin Demirtaş yüzde 5.2 ile dördüncü oldu.

Kaynak: Ceyda Karaaslan/Sabah