İstanbul'da Paralel Devlet Yapılanması (PYD) kapsamında yürütülen soruşturma kapsamında Aralık ayı başında gerçekleşen operasyonda gözaltına alınan eski Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya10 gün önce çıkarıldığı mahkemede “silahlı terör örgütüne üye olma suçu”ndan tutuklandı. Ancak Yeşilkaya'nın ifadesinde çok çarpıcı bilgiler yer aldı. Yeşilkaya, 17 Aralık 2013 öncesi İstanbul'a gelerek eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile görüşüp cemaatin emirlerini dinleyen KOM ve bazı şube müdürlerinin görevden alınmasını istedi!

28 Ekim 2014 tarihinde Bugün TV'de gazeteci Tarık Toros'un sunduğu programda İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin eski müdürü Nazmi Ardıç, operasyonu neden öne aldıklarından bahsederken, KOM Başkanı Mehmet Yeşilkaya, kendisini ve mali şube müdürünü görevden almak üzere olduğunu, ve yerine o yapıdan (Cemaat) olmayan birini atamak üzere İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’la görüşme yaptığını ve Çapkın’ın da onların alınmasına izin vermediğini açıkça söylüyor.

 'PARALEL YAPININ MAĞDURUYUM'

Şimdi tutuklu bulunan Nazmi Ardıç’ın televizyonda, söylediği bu itirafları KOM Daire Başkanı Yeşilkaya mahkemeye lehinde delil olarak sundu. Yeşilkaya, Ardıç’ın televizyonda yaptığı bu konuşmayı örnek göstererek, “O yapı ile ilgili olmadığımın açık göstergesidir” dedi. Yeşilkaya, mahkemede “Paralel Yapı” suçlamalarını reddederek, meslek hayatı boyunca Cemaat’le mücadele ettiğini ve bu yapının mağduru olduğunu söyledi. 

PARALEL YAPIYI PANİĞE SOKAN GÖRÜŞME

17 Aralık öncesi İstanbul'a gelen Mehmet Yeşilkaya, önceden de alt biriminde çalıştığı Hüseyin Çapkın ile yaklaşık 3 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede farklı sebeplerden dolayı KOM ve bazı diğer şube müdürlerinin görevden alınması görüşmede geçen konular arasında oldu. Ancak deşifre olmaya başladıklarını düşünen ve paniğe kapılan paralel yapı bu gelişmeler sonrası 25 Mart'ta planladığı hükümete darbe operasyonunu 17 Aralık'a aldı. Tesadüfi gerçekleşen bu görüşme aslında Paralel yapının 25 Mart'ta gerçekleştirmeyi planladığı hükümete darbe operasyonunu etkisiz hale getirdi.

CEMAATTEN BÜYÜK TASFİYE OYUNU

KOM'a da operasyon yapıldığı bilgisini geçtiğimiz yıl paylaşan Yeşilkaya, şunları söylemişti: "Paralel yapı içinde yer alan polislerin görev yerleri değiştirilirken, İstanbul Emniyeti’ndeki başına buyruk ekiplerin görevden alınmasını isteyen KOM dairesinin üst düzey yönetimi de görevden alınmıştır. Hükümetin elini kuvvetlendirmesine imkan sağlayan girişimlerinden dolayı teşekkür edilmesi gerekirken, görevden alınan devletçi ve vatansever KOM yöneticilerinin de ötekileştirilmeye çalışılmasının nedenleri anlaşılamamıştır. 17 Aralık 2013 ve 25 Aralık 2013 tarihinde hükümete yönelik polis ve yargı destekli olarak başlatılan operasyonlar, hükümetçe alınan tedbirler sayesinde boşa çıkarılmış ve ülke büyük bir kaosun eşiğinden dönmüştür."

PARALELCİLERDEN AYRI KOĞUŞTA KALIYOR

8 Aralık 2015 günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 22 Temmuz’da başlatılan “Paralel Devlet Yapılanması” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında 27 polis hakkında gözaltı kararı alındı. Gözaltına alınanlar arasında Eski KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya da vardı. Yeşilkaya serbest bırakıldı. Serbest bırakılmalarının ardından Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğince aralarında Yeşilkaya’nın da bulunduğu 3 polis hakkında tekrar yakalama kararı çıkarıldı. Yeşilkaya geçtiğimiz hafta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yeşilkaya'nın tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde paralel örgüt mensubu şahıslardan ayrı olarak tekli koğuşta kaldığı öğrenildi.