Suriye'nin kuzeyinin bir bölümünde PYD'nin hâkimiyet kurması, rejim muhaliflerinin etkin olduğu Cerablus'a DAEŞ'in saldırması nedeniyle alarma geçen Ankara, sınır güvenliğini artıracak ek önlemler almaya başladı. Yapılan çalışma kapsamında 13 sınır kapısının röntgeni çekildi. Beş bayrağın dalgalandığı sınır bölgesinde "güvenlik, siyasi, ticari ve göç" faktörü dikkate alınarak kapsamlı bir plan hazırlandı. Ankara'nın Suriye'deki gelişmelere yönelik tüm seçenekleri dikkate alarak hazırladığı Sınır Planı kapsamında yapılan tespitler, atılmaya başlayan adımlar şöyle: 

20 MİLYON TL'LİK ÖDENEK: Sınır hattındaki güvenlik önlemleri için MALIYE Bakanlığı 20 milyon liralık acil ödenek gönderdi. Kamışlı sınır kapısı, giriş-çıkışa kapalı tutulurken, özel izinle insani yardım geçişi sürecek. Mürşitpınar-Ayn El Arap Sınır kapısından insani yardım geçişi sürecek. Öncüpınar-Es Selame Kapısı stratejik bir önem taşıyor. Muhaliflerin elinde bulunan kapı Halep bölgesinde muhaliflerle çatışan DAEŞ'in de hedefinde. 

24 SAAT KAMERALI TAKİP: Önlemler arasında bütün sınır kapılarına kameralı takip sistemi kurulması da var. Her türlü gelişme anlık Ankara'ya rapor ediliyor. Öncüpınar ile Cilvegözü'nde kontrollü TICARETE izin verilmeye devam edecek. Çatışmaların durumuna göre kapılar geçici sürelerle kapatılıyor. Bu kapsamda zırhlı araçlar da sınır karakolları arasında 24 saat devriye geziyor. Sınırda sivillerin yaşamını yitirmemesi için mayınlı alanların önüne hendekler de kazılıyor. 

TAKVİYE SÜRÜYOR: TSK, sınır önlemleri kapsamında Diyarbakır jet üssüne uçak takviyesi yaptı. Yeni takviyeler ise sürüyor. 

CARABLUS KIRIMIZI ÇİZGİ: TSK için kırımızı çizgi PYD'nin Suriye kuzeyinde, Türkiye sınırında kuşak oluşturmasını sağlayacak Carablus hattı. PYD, Cerablus'a yönelik bir harekât başlatması durumunda askeri seçenekler devreye girecek. 

FÜZE RAMPASI KURULUYOR 

2012'de, Hatay-Mardin hattının belli sınır bölgelerine kurulan füze rampalarının yerleştirildiği sınır hattına yeni füze rampaları gönderildi. Bölgeye hâkim bir nokta olan Hatay Ziyaret Tepe'ye de yeni füze rampası kurma çalışmaları başladı. 

ÖZEL KUVVETLER'E SINIR DENETİMİ

Diğer taraftan Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Sezai Aksal Şanlıurfa'da konuşlu Özel Kuvvetler personelini yerinde denetledi. Daha çok "bordo bereli" olarak bilinen bu birlik, Türkiye'nin en seçkin askeri birliği olarak biliniyor. Geçen hafta da Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, bölgedeki birlikleri denetimde bulunmuştu. 

PKK'NIN SÖZDE MAHKEMESİNE EŞZAMANLI OPERASYON

AĞRI Doğubayazıt'ta PKK adına sözde mahkeme kurdukları iddiasıyla Mehmet B., Ziya Ö., Cemil R. ile İbrahim B., Baran Ç. tutuklandı. Tutuklananların her birinin aynı zamanda STK temsicisi ya da DTK-DBPHDP ile ilişkili olduğu öğrenildi. Zanlılar Ağrı M Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Mardin'in Nusaybin'de ise 'Terör örgütüne üye olmak' iddiasıyla 3 kişi tutuklandı. İlçede olaylar çıktı. Son olarak Genelkurmay Başkanlığı da internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada Şanlıurfa'da 1, Şırnak'ta ise 6 teröristin güvenlik güçlerine teslim olduğunu duyuruldu.