Sigortalı olarak işçi, memur veya esnaf statüsünde bir işte çalışmakta oldukları halde 1 milyon 241 bin kişiye, Genel Sağlık Sigortası (GSS) yükümlüsü oldukları ve prim ödemedikleri gerekçesiyle yaklaşık 1.5 milyar lira tutarında borç çıkartıldığı belirlendi.
KAYITLARI İNCELENDİ

SGK muhasebe kayıtlarının incelenmesi sonucu 1 milyon 81 bin kişinin işçi statüsünde, 138 bin kişinin esnaf statüsünde ve 21 bin kişinin de memur olarak işe başladığı ve bunlara sırasıyla 1 milyar 332 milyon, 184.7 milyon ve 31.5 milyon lira fazladan borç çıkartıldığı tespit edildi. 

SGK, konuyla ilgili olarak Sayıştay’a yaptığı açıklamada, ‘sorgulama ve sonlandırma programı’nda yapılan çalışma sonucu 19 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla toplam 3 milyon 24 bin kişinin kaydının sonlandırma işlemlerinin tamamlandığını bildirdi. SGK, sorunu çözmek için GSS tescil ve gelir testi işlemlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için gelir testi yönetmeliğinde revizyona gidileceğini ve mevzuatın da değiştirileceğini belirtti.

6 MİLYAR LİRALIK YANLIŞ

Sayıştay’ın denetiminde SGK kayıtlarında 6 milyarlık hata çıktı: 2004 öncesine ait olup tahsil edilmeyen prim ve idari para cezası alacakları: 2.4 milyar lira. Şirketlerin vergi kayıtlarında görünen personelin ödenmeyen SGK primleri: 2.2 milyar lira. Satıldığı halde hâlâ kayıtlarda görünen 95 taşınmazın bedeli: 739 milyon lira. İşe giriş ve işten ayrılış bildirgesi vermeyenlere kesilmeyen para cezası: 117.3 milyon lira.