12 Eylül 1980 darbesinden sonra Millî Güvenlik Konseyi tarafından 44. hükümeti kurmakla görevlendirilen 18. Başbakan Saim Bülend Ulusu, darbeden sonra yeniden serbest seçimlerin yapıldığı 1983 yılına kadar Başbakanlık yapmıştı.

İstanbul'da yaşayan bir çocuk babası Ulusu, 1983-1987 yılları arasında da İstanbul Milletvekilliği yaptı. Millî Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde de bulunan Ulusu 1980 yılının Ağustos ayında emekli oldu. 

12 Eylül Darbesi'nden önce 11 Temmuz günü yapılması planlanan Bayrak Harekâtı'nın ertelenmesi nedeniyle askeri müdahaleyi yapan kadro arasında yer alamayan Ulusu, 9. Deniz Kuvvetleri Komutanı'dır. Darbeden sonra Milli Güvenlik Konseyi tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Bülend Ulusu'nun cenazesi yarın Teşvikiye Camii'nde öğlen namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek,
 
'İşkencelerden haberim yoktu'
 

TBMM 12 Eylül Araştırması Meclis Alt Komisyonu'nun dinlediği, darbe döneminin Başbakanı Bülend Ulusu, 'Dış mihraklar sağ ve sol örgütleri kullandı. Sıkıyönetim tüm illerde ilan edilince ölümler bıçak gibi kesildi. İşkencelerden haberim yoktu, ilgi alanıma girmiyordu. Kıvırtmıyorum, doğruya doğru' demişti. Ayrıca Ulusu'nun, Beypazarı İmam Hatip Lisesi'nde okuyan öğrencilerin başlarını örtmesini isteyen bir vatandaşa söylediği 'Başörtü ancak Kur'an okunurken takılır' sözleri çok tartışılmıştı. 
 
12 Eylül dönemi ölümlerle kapandı

 
12 Eylül 1980 darbesinden sonra ülkeyi yöneten Milli Güvenlik Konseyi'nin Başkanı dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren 10 Mayıs 2015'te 98 yaşında hayatını kaybetmişti. Konsey üyelerinden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya 9 Temmuz 2015'te 90 yaşında, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Nejat Tümer 29 Mayıs 2011'de 87 yaşında, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Nurettin Ersin 3 Ekim 2005'te 87 yaşında, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Sedat Celasun da 17 temmuz 1998'de 83 yaşında ölmüştü.