MARDİN'in Dargeçit İlçesi'nden ailevi nedenlerle tapusu dedesinin üzerine kayıtlı 24 bin metrekarelik arazisini bırakıp 52 yıl önce Mersin'e göç eden 81 yaşındaki Mecit Aslan, çocuklarıyla çöp toplayarak yaşamını sürdürüyor.
Şener Şen'in başrollerini oynadığı 'Züğürt Ağa' filminin bir benzeri Mersin'de gerçek oldu. Merkez Mezitli İlçesi'ne bağlı Kale Köyü'nün üst kesimlerinde hazine arazisine yaptığı elektriği ve suyu olmayan barakada eşi ve 2 oğlu ile yaşayan Mecit Aslan, çöplerden topladığı plastik ürünleri satarak geçimini sağlıyor. Yörüklerin yaşadığı bölgede 'Mecit Ağa' olarak tanınan Mecit Aslan, 52 yıl önce Dargeçit'ten ailevi nedenlerle Mersin'e göç ettiğini, dedelerine ait 7 köy ve 24 bin metrekare arazilerinin olduğunu söyledi. Arazilerinin kadastro geçtikten sonra hazine ve orman arazisi olarak kaydedildiğini ileri süren Aslan, "Köy ağasıydık, 7 köyümüz vardı. Sahipsiz kalınca, herkes el koydu. Babam öldü, dedem öldü, hepsi sahipsiz kaldı. Sabahleyin kalkıyorum çuvalla plastik topluyorum, omuzuma alıyorum geliyorum. Onu satıyorum idare ediyorum. Bizim başka bir işimiz yok. Yapamam çünkü başka iş. Çok arazimiz vardı. Çünkü ben küçüktüm, babam 7 köyümüz olduğunu söyler, ancak ismini bana demezdi" dedi. Mülklerinin kendilerine teslim edilmesini isteyen Aslan, "Kendi köyüme gittiğimde herkes beni 'ağa' olarak biliyor. Köyümüzde ağalık yapıyorduk, fakir fukaraya da bakıyorduk. Hiç zulmümüz olmadı. Çünkü bizim ailemiz temiz ve adaletlidir. Arazilerimizi geri almak için yardım istiyorum. Dava açacak ne param var ne de gücüm. Ne olur bana yardımcı olsunlar" diye konuştu.
TAPUSU VAR SAHİP ÇIKAMIYORUZ
Babası ile birlikte çöp toplayan 33 yaşındaki Hasan Aslan da 1948'da vefat eden dedesi Hasan Aslan'ın üzerine kayıtlı olan arazilerinin 2008'de yapılan kadastro çalışmasında hazine ve orman arazisi olarak kayıtlara geçirildiğini söyledi. Arazilerin tapusunun bulunduğunu da anlatan Aslan, şunları söyledi:
"Tapu ve Kadastro arşivine gittik. Büyük dedemin adına kayıtlı Osmanlı tapularını çıkarttık. 1911 tarihli Osmanlı tapu kayıtlarında dedeme ait 24 bin metrekare olan 4 adet arazi tapusu çıktı. Tapulu arazi Dargeçit'te bulunan İzar ve Kılavuz yolundan başlayarak, Dicle Nehri üzerinde yapılan Ilısu Barajı'na kadar uzanıyor. Şu an tapulu arazilerimiz üzerinde 4 baraj karakolu, 13 kilometre baraj yolu, arazinin bir kısmında da Ilısu Baraj türbin inşaatı bulunuyor. Tapu iptali ve tescili davası açmam gerektiğini söyleniyor. Ancak dava için harç bedeli bile 3 milyon lirayı buluyormuş. Bizim bu parayı ödememiz mümkün değil. Tapulu arazilerimiz bizden izinsiz kamuya açıldı. Sahip çıkamadık kesinlikle. Biz yardım istiyoruz. Başbakanımızdan bize el uzatmasını istiyoruz. Kaç yıldır bununla uğraşıyorum, gittiğim zaman beni yıldırmaya çalışıyorlar, adliyesi olsun, tapu kadastrosu olsun, nüfus müdürlüğü olsun, kesinlikle beni yıldırmaya çalışıyorlar, malımıza sahip çıkmamızı istemiyorlar." AŞ(OA/AAA)(FOTOĞRAF)