ATATÜRK’ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini taşıyan ve hem müze hem de gençlere denizciliğin anlatılacağı eğitim merkezi olarak hizmet verecek gemi, Karşıyaka İskelesi'nde düzenlenen törenin ardından hizmete açıldı. Törene konuşan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, "Yüzer müze, bir yandan büyük Atatürk'ün validesi Zübeyde Hanım'ın hatırasını yaşatırken diğer yandan da genç yavrularımıza denizciliği, deniz sevgisini öğretecektir" diye konuştu.
Binali Yıldırım’ın, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevindeyken düzenlenmesi talimatını verdiği 'Zübeyde Hanım Müze Gemisi', Karşıyaka İskelesi’ne demirledi. Binali Yıldırım, gemiyi AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak hizmete açarken törene, AK Parti milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu, milletvekili ve Konak Adayı İlknur Denizli ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, partililerin, Karşıyakalılar'ın katıldığı törenle açtı.
Zübeyde Hanım gemisinin 1987 yılında şehir hatları adına inşa edildiğini ve uzun yılar İstanbullular'a boğazda iki yaka arasında taşımacılık gerçekleştirdiğini, görevini bitirdikten sonra ömrünü tamamladığını anlatan Yıldırım, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini yaşatmak ve bundan sonraki dönemde de gençlere amatör denizciliği öğreten bir müze olarak hizmet etmesi için geminin elden geçirildiğini kaydetti. Geminin İstanbul'dan gelerek Zübeyde Hanım'ın kabrinin bulunduğu Karşıyaka'da sahile demirlediğini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bu gemi sadece bir yüzer müze değil aynı zamanda eğitim salonu ve atölyeleriyle de genç yavrularımıza, öğrencilerimize çok büyük destek verecek. Bu yüzer gemi, şimdi Karşıyaka'da, İzmirli hemşehrilerimizin özellikle gençlerimizin ziyaretine açık olacak ama bu bütün İzmir'in yüzer denizcilik müzesi, Zübeyde Hanım'ın anılarını yaşatan bir müze olacak. Zübeyde Hanım adını taşıyan bu müze istendiği takdirde başka sahillere, başka illere de gidebilme kabiliyetine sahip. Geminin motorları tamamen yenilendi, bütün aksamları elden geçti. İstanbul'dan çekilerek değil kendi gücüyle geldi. Şunu söyleyebilirim. Körfezde ulaşım için çalışan gemilerden daha iyi durumda."
Yıldırım, "Bu güzel yüzer müze, bir yandan büyük Atatürk'ün validesi Zübeyde Hanım'ın hatırasını yaşatırken diğer yandan da genç yavrularımıza denizciliği, deniz sevgisini öğretecektir" dedi. Yıldırım, geminin iskeleye demirlemesine izin veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Yıldırım'a plaket verildi. Yıldırım, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı ile AK Parti İzmir milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu, İlknur Denizli ve protokol üyeleri yüzer müzenin açılış kurdelesini kesti ve gemiyi gezdi.
Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini taşıyan gemi, Karşıyaka iskelesinde hem müze olarak hem de öğrencilere denizciliğin anlatılacağı eğitim merkezi olarak faaliyet gösterecek. Gemi tüm kıyılarda hizmet verecek. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, müze açılışının ardından Zübeyde Hanım’ın kabrini ziyaret etti. Yıldırım, Zübeyde Hanım’ın kabrine çiçek koydu, dua etti.
BERKİN’İN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI
Binali Yıldırım, Gezi olayları sırasında yaralanan ve dün hayatını kaybeden Berkin Elvan'a Allah'tan rahmet ailesine de başsağlığı ve sabır diledi. Ülkenin birliği, beraberliği, kardeşliğinin herşeyin üstünde olduğunu, bu topraklarda düşmana karşı tek vücut, yürek olmuş bu milletin kendi arasında bir ayrışmaya başlarsa bunun düşmandan daha çok zarar vereceğine dikkati çeken Yıldırım, "Onun için şartlar ne olursa olsun birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi korumamız, geliştirmemiz lazım" dedi. Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’li milletvekillerinin İzmir’deki olayları yatıştırmak, olayların önüne geçmek yerine sokakta olayları ateşlemek üzere hareket ettiğini öne sürdü, "Bu kentin şehri emini yani başkanı vatandaşların zarar görmesini, esnafın zarar görmesini engellemekle görevlidir. Ama maalesef öyle yapılmadı" diye konuştu.
ALEVİ DERNEĞİNİ ZİYARET
Binali Yıldırım, Karşıyaka Çarşısı'nda bulunan Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Karşıyaka Şubesi'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Ali İhsan Şahin ve yönetimi ile bir araya gelen Yıldırım, dinin önemine değinerek, "İnsanların din üzerinden birbirlerini yorması aramızdaki ayrışmayı artırır. Ateşi körüklemek değil söndürmek gerekir. İnsanlar Alevi, Sünni ya da inançsız olabilir. Allah 'Bana ulaşan yollar nefes alıp veren canlı sayısı kadardır' diyor. Kimse 'Benim yolum en iyisidir' dememelidir. Sizleri sorumlu duruşunuzdan dolayı tebrik ediyoruz. Gezi olaylarında hayatını kaybeden bir kardeşimiz var. Hiçbirimizin arzu etmediği bir konu. Bu iş üzerinden insanların çatışmaya girmesi, huzurun bozulması ve kaos ortamının oluşmamasına da ön ayak olunmaması gerekiyor. Bu tip olayların bu ülkeye faydası olmaz. Yıllardır insanlarımızı kaybettik. Maddi kaynaklarımız gitti. Sonunda elimize birşey geçmedi. Elimize kalan kardeşliğin zarar görmesi, birliğimizin zedelenmesi oldu" dedi.
Hamaset ve ideolojinin işin kolaycılık kısmı olduğunu anlatan Yıldırım, bunun işin kolay kısmı olduğuna değindi. Yıldırım, "Bunun müşterisi çok olabilir ama faydası yok. Şehirdeki altyapı, imar, ulaşım sorununu bunlar çözmüyor. Bayraklı'nın Onur Mahallesi'ne, Karabağlar'a, Konak'a ve Buca'ya fayda getirmez. İnsanlar orada bir iki çağ geride yaşıyor. Biz gerçeklerin konuşulmasını istiyoruz. Bizi kimse çatışma içine çekemeyecek. Seviyeyi asla düşürmeyeceğiz. Bütün STK'lara gönlümüzü açacağız" dedi.
Dernek Başkanı Şahin de "Alevi Bektaşi kültürünün İzmir'de muhafazakar ve inançlı kesimini temsil ediyoruz. İzmir'de 6 binin üzerinde üyemiz var. Genç Alevilerimizin kullanılmasına, dinden imandan kopmasına engel olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

İÖ(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)