Lütfü KARAKAŞ/EDİRNE, () - BULGARİSTAN'da Todor Jivkov’un uyguladığı asimilasyon politikası sonrası, trenlere bindirerek zorunlu göç ile Türkiye’ye gönderilenler arasında bulunan ve Hukuk Fakültesi'ni bitirerek Hakim olan Leman Özgür Tosun, utanç treninden indiği Kapıkule’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kurulan sandık kurulunun başkanı oldu.
Edirne İş Mahkemesi Hakimi Leman Özgür Tosun 25 yıl önce 18 yaşındayken, Jivkov rejimi tarafından trene bindirerek Türkiye'ye gönderildi.Kapıkule Gar Gümrük Müdürlüğü’nde cumhurbaşkanlığı seçimleri için oluşturulan seçim kurulunun başkanı olan  Tosun, oğlu ile birlikte sandıklarda oy verme işlemini denetledi. Hakim Leman Özgür Tosun sosyal paylaşım sitesi hesabından takipçilerine, "25 yıl önce, muhacir olarak trenle geldiğimiz Anavatana ilk adımı attığım Kapıkule gar gümrük kapısına, seçim hakimi olarak ziyarette bulundum. Şükürler olsun" diye mesaj yazdı.
FRANSA'DA YÜKSEK LİSANS YAPTI
Bulgaristan'da soydaşların isim değiştirme kampanyasına direnmesi sonucu 1989 yılında öğretmen olan anne ve babası işten atıldıktan sonra, ailesi ile birlikte zorunlu göçle Türkiye'ye 18 yaşında gelen Leman Özgür Tosun, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Hukuk eğitimini 1993 yılından bitirdikten sonra Avrupa Birliği Jean Monnet programını kazanarak Uluslararası Hukuk ve Avrupa Hukuku alanında yüksek lisansını Fransa'da tamamlayan Leman Özgür Tosun, hakimlik mesleğine 1997 yılında Osmaniye'de başladı. Fransızca, Rusça, Bulgarca konuşan hakim Tosun, Ağrı Hakimliği'nin ardından bakanlık tetkik hakimi olarak görev yaptı. Tosun halen Edirne İş Mahkemesi hakimi olarak görev yapıyor. 

FOTOĞRAFLI