ZONGULDAK'ta yaşayan Afganistan, Suriye ve Irak uyruklu 24 mülteci, topluma daha iyi uyum sağlama amacıyla Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kursta Türkçe öğreniyor.
Ülkelerinde yaşanan savaş ve ekonomik kriz nedeniyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) sığınma talebinde bulunan Irak, Afganistan ve Suriyeli 500'i aşkın mülteci, geçen Eylül ayından itibaren Zonguldak'a geldi. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'nden kimlik numarası ve ikamet tezkeresi alan mülteciler, çeşitli mahallalelerde kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürüyor. Sayıları gün geçtikte artan mülteciler, yaşadıkları yere uyum sağlamak ve günlük işlerini daha kolay yapabilmek için Türkçe öğrenmeye başladı. Halk Eğitim Merkezi'nde 5 Ekim'de başlayan kursa 15'i erkek, 9'u kadın 24 mülteci katıldı. 24 Ocak'ta sona erecek kursta toplam 128 saat dil eğitimi alacak olan mültecilere kurs sonunda 'Türkçe okuma ve yazma belgesi' verilecek.
Mültecilere Türkçe eğitimi veren Erdemir Anadolu Lisesi Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Sadullah Duman, bir başka ülkede dil bilmeden yaşamanın çok zor olduğunu ve mültecilerin aldıkları eğitimle yaşadıkları yerlerdeki insanlarla daha iyi iletişim kurma imkanı yakalayacaklarını söyledi.
Iraklı 3 çocuk annesi 43 yaşındaki Münteha Ali Hüseyin ise Türkiye'ye 3 ay önce geldiklerini belirterek, "Buraya yerleştik ve yaşamımızı sürdürüyoruz. Türkçe öğrenmeye karar verdik. Ancak Türkçe öğrenmek biraz zor. Buna rağmen öğretmenlerimiz bize Türkçe'yi öğretmek için yardımcı oluyorlar. Türkçe'yi öğrenince komşularımızla daha rahat anlaşabileceğiz. Alışverişimizi zorlanmadan yapabileceğiz" diye konuştu.
Halk Eğitim Merkezi yetkilileri, Şubat'ta yeniden açılacak kursa, 35 mültecinin müracaat ettiğini söyledi.