ZONGULDAK'ta, Makine Mühendisleri Odası Şubesi’nde Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından, 'Enerji üssü değil, termik cehennem' konulu panel düzenlendi.
Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sıdkı Uyar, Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış ve Greenpeace temsilcisi Reşit Elçin konuşmacı olarak katıldığı, Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nde düzenlenen panele sivil toplum örgüt temsilcileri ve vatandaşlar ilgi gösterdi. İlk olarak söz alan, Prof. Dr. Sıdkı Uyar, dünya ülkelerinin geçmişten bugüne kullandıkları enerjilerin üretimleri hakkında bilgiler verdi. Uyar, 1990 yılından itibaren fosil yakıtların atmosfer içinde yakılmasının küresel bir tehlike olarak kabul edildiğini söyledi.
Kanser ölümlerinin yoğun olduğu bölgelerde enerji üretimi sırasında ki uygulamaların etkili olduğunu anlatan Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"1980'de Amerika’da termik santrallerden dolayı kanser olup ölenlerin sayısı oldukça fazla. Bu furya 1850 yılında başlıyor ve 1950'ye gelindiğinde Londra'da 4 bin 500 kişi ölüyor. Kentte inversiyon olduğu için soluk alamayıp boğuluyorlar. Almanya’da, 1990’dan itibaren kaç kişinin kanserden öldüğü hesaplanıyor ve kömürü azaltmaya karar veriyorlar. 1950 yıllarında enerji ihtiyacını ülkeler nükleer silah malzemesi ürettikleri tesislerden çıkan ısı enerjisinden sağlıyor. Ancak 1978’de pahalı olduğu için, atıkların depolanamadığı için, yurttaşlar çevrelerinde kendilerini korkutan bir sistemi istemedikleri için bu sistem durduruluyor. Daha sonra ülkeler çözüm, için farklı üretim yolları arıyor. Örneğin Almanya 26 nükleer santralin üreteceği elektriği, güneş panellerinden elde etti. Aynı saatte 16 nükleer santralin üreteceği elektrik kadarını rüzgar enerjisinden elde etti. Üretimin yüzde 40’ı kömür ve farklı şeylerden üretildi. Bu şekilde rüzgar ve güneş enerjisine döndü."
PROF. ATMIŞ: HALKI BİR ŞEKİLDE ETKİLEMEYE ÇALIŞIYORLAR
Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Bartın’a termik santral kurmak isteyen özel bir şirketin yıllardır halkı etkilemek için değişik yöntemlere başvurduğunu söyledi. İstihdam ve çıkan kömürü kullanacakları bahanesiyle Zonguldak’a santral kurulduğunu anlatan Atmış, “Santral teknolojisi dışarıdan. Çoğunlukla da yurt dışında kullanılmayan, eski daha önce kullanılmış malzemeler ülkemizde tekrar kurulup çalıştırıyorlar. Kömürü yurt dışından ithal ediyorlar. Amasra’da 500’e yakın Çinli işçi çalışıyor. İşçiyi de dışarıdan ithal ediyorlar. Bizde soruyoruz. Bu şekilde enerji üretimiyle dışa bağımlılığı ne şekilde son vereceksiniz? Böyle bir şey mümkün mü bunu soruyoruz” dedi. Panel, diğer konuşmacıların sunumlarıyla devam etti.