ZONGULDAK Belediyesi tarafından kent merkezinde yaptırılan Madenci Anıtı, kömürün bulunuşunun 184'üncü yılında törenle açıldı.
Metal konsrüksiyon, cam elyaf ve polyester kullanılarak 60 bin liraya yaptırılan ve Uzun Mehmet Caddesi'ndeki kavşağa monte edilen Madenci Anıtı'nın açılışına Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanı Eyüp Alabaş, maden işçileri ve vatandaşlar katıldı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, yer altından kömür çıkaran madenciyi simgeleyen anıtın, kent merkezinde yer alan 2'nci madenci anıtı olduğunu söyledi. Başkan Akdemir, Uzun Mehmet'in kömürü buluşunun 184'üncü yıldönümünde kente ikinci bir madenci anıtı kazandıkdıkları için mutlu olduklarını kaydetti.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da Zonguldak havzasında en az 100 yıllık kömür rezervi olduğunu, ancak üretimin son derece düşük olduğunu söyledi. Ülkenin yıllık 25 milyon ton kömür ihtiyacı olduğunu ve 5 milyar dolara yakın paranın yurt dışından alınan kömüre gittiğini anlatan Alabaş, şöyle dedi:
"Kapasitesinin üçte biri ile çalışan Türkiye Taşkömürü Kurumu, göz göre göre zarar ettiriliyor. Kurum yetkilileri 2 yıldır işçi açıklarının giderilmesini istiyor. Biz sendika olarak Zonguldak taşkömürü ve Türkiye tablosunu insanlara anlatıyoruz. Söze geldiğinde herkes, 'kendi kaynaklarımızı kullanalım' diyor ama ciddi bir adım atılmıyor. Biz buradayız ve ilgilileri uyarıyoruz. Eğer bu gerçekleri göremiyorsanız biz Ankara’ya gelir bu konuları anlatırız."
Alabaş'ın konuşması sırasında maden işçileri, 'Madencinin feneri sönmeyecek' sloganı attı.
Konuşmaların ardından Türk bayrağıyla üzeri örtülen anıtın kurdelesi kesildi. Başkan Akdemir ve Eyüp Alabaş, maden işçileriyle birlikte anıt önünde fotoğraf çektirdi.