ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 184'üncü yılında törenle anıldı. Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık, törene katılmayan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan ile Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ı eleştirdi.
Uzun Mehmet'in yaşadığı Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı'nda düzenlenen törene Kaymakam İbrahim Çay, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, madenciler ve vatandaşlar katıldı. Anıta çelenklerin konulmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
'TTK'YA İŞÇİ ALINMALI'
Törende konuşan GMİS Genel Sekreteri Recai Cingöz, TTK'da üretimin artırılması için işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi. Cingöz, "Böylesi sıkıntılı bir dönemde taşkömürü için dışarıya 5 milyar dolar vermekten vazgeçmeliyiz. Her fırsatta kendi öz kaynaklarımızı kullanmaktan bahseden hükümet ve bakanlıkları buradan uyarıyoruz. Kömür var, çalışacak insanımız var, ülkemizin bu kömüre de ihtiyacı var. TTK'nın işçi açıkları en kısa sürede giderilmeli, genel müdürlüğün talepleri dahilinde en kısa sürede kuruma işçi alınmalıdır" dedi.
BELEDİYE BAŞKANI'NDAN ELEŞTİRİ
Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise konuşmasında TTK Genel Müdürü Burhan İnan ile GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ın törene katılmamasını eleştirdi. Başkan Posbıyık, şöyle konuştu:
"TTK'nın madenci liderlerinin bugüne kadar elleri ayakları dolaşıyorsa, madenlere işçi alınmıyorsa, kazalar oluyorsa ahde vefaya değer vermediklerinden ya da az değer verdiklerinden kaynaklanıyor. Kestaneci Mahallesi'nin dedesi olan ve kömürü bulan Uzun Mehmet'i, madencilerin anması gerektiğini düşünüyorum. TTK'nın başında bulunan Genel Müdür sayın İnan'ın burada olması lazım. Bu vefayı göstermesi lazım. GMİS Genel Başkanı sayın Alabaş'ın burada olması lazım. Affedemiyorum. Olmaz böyle bir şey. Bu rahmetli kömürü bulmuş. Binlerce işçi ekmek yiyor. Yöneticiler görev yapıyor. Genel müdür orada maaş alıyor. Ama kömürü bulan insana bir vefa göstermek için 15 dakikalık yerden atlayıp, şu törene katılmıyorlar."
Uzun Mehmet Anıtı'nın yenilenmesi gerektiğini de ifade eden Başkan Posbıyık, "Yakışıyor mu bu anıt? El ele verelim, maddi manevi ben her şeyi yapmaya hazırım. Şuraya bir müze kuralım. Önümüzdeki yıl da açılışını yapalım" dedi.
Konuşmaların ardından öğrenciler, maden ocağında grizuyu anlatan bir tiyatro gösterisi sundu. Tören, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.