Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, Karadeniz ve Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik ve politik işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen, '1'inci Karadeniz, Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar' konulu sempozyum başladı.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile Makedonya Fon Üniversitesi işbirliğinde Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilen sempozyuma 84 yerli ve yabancı akademisyen katıldı.
BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdiğen, Karadeniz ve Balkanların, dünya tarihi içerisinde medeniyetlerin doğup geliştiği, birçok ülkenin kurulduğu, birçok tarihsel olayın gerçekleştiği büyük bir coğrafya olduğunu söyledi. Bağdigen, şöyle konuştu:
"Karadeniz ve Balkanlar dünya coğrafyasında her zaman ekonomik, sosyal ve siyasal açılardan önemli bir role sahip olmuştur. Günümüzde teknolojik gelişmeler ve ulaşım imkanlarındaki gelişmelerin sonucunda küreselleşmenin etkileri hızla yaygınlaşırken, ülkeler ve insanlar açısından önemli dönüşümleri de beraberinde getirmiştir. Ekonomik, ticari, siyasi, sosyal ve kültürel ilişkiler önceki dönemlere göre kıyaslanamayacak ölçüde artmıştır."
Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç da Karadeniz ve Balkanların jeopolotik açıdan dünyanın en önemli bölgelerinden olduğunu söyledi. Aylanç, şunları kaydetti:
"Tarihsel süreçte savaşların, çatışmaların olduğu bir bölge olmuştur. Karadeniz antik çağlarda Akdeniz’den sonra ikinci önemli merkez olmuştur. Karadeniz ve Balkanların tarihsel, coğrafi, ekonomik ve siyasal öneminden dolayı bu bölgeye yönelik bilimsel bir sempozyumun düzenlenmiş olması ilimiz açısından da gurur vericidir. Bir Karadeniz kenti olan Zonguldak’ın Karadeniz havzasındaki coğrafi ve ekonomik durumunun ve gelecekteki konumunun ve alacağı rolünde tartışılacağı bilimsel oturumlar, Zonguldak’ımızın geleceği açısından da önemlidir."
2 gün sürecek sempozyumda 3 oturumda 53 bildiri sunulacak.

FOTOĞRAFLI