Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından toplumsal farkındalık ve duyarlılığın arttırılması amacıyla 'Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi' konulu seminer düzenlendi.
Dedeman Oteli'ndeki seminere Vali Ali Kaban, kaymakamlar, savcılar, daire müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, askeri erkan ve çok sayıda kişi katıldı. Kadına yönelik şiddet ile mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi konuların ele alındığı seminerin açılışında konuşan Jandarma Genel Komutanlığı Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Daire Başkanı Albay Veli Turan, projenin 23 temmuz 2013'de başladığını söyledi. Albay Turan, şöyle dedi:
"Proje, 2 yıl sürecek. 2 yıl içerisinde kapasite geliştirme faaliyeti ve bilinç oluşturma ve koordinasyonu arttırma faaliyeti icra edilecektir. 2 yılın sonunda kadına yönelik şiddetin en aza indirilmesini ve daha sağlıklı bir toplum yapısına kavuşmamızı düşünüyoruz. Kadına yönelik şiddet, kadının kaderi değildir. Jandarma şiddete karşıdır, kadının yanındadır,"
İl Jandarma Komutanı Albay Ergün Özgür de toplumun geçmişten günümüze en çok şiddete maruz kalan kesimini kadınların oluşturduğunu söyledi. Kadına yönelik şiddet olgusuna toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanıldığını belirten Albay Özgür, şöyle konuştu:
"Her ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin, hangi nedene dayandırılırsa dayandırılsın, kadına yönelik şiddet kabul edilemez ve sadece kadınların sorunu olarak görülemez. Bu noktada uygulanacak stratejiler ile kadınlardaki şiddete maruz kalma korkusunun ortadan kaldırılması hepimizin ortak sorumluluğudur." 
Vali Ali Kaban ise, kadına yönelik şiddetin kadınların temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarını engellediğini ve toplumsal kaynaklardan yararlanmalarını sınırlandırmakta ve genel olarak toplumsal ve ekonomik gelişme üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi. Vali Kaban, "Bu bağlamda şiddete maruz kalan kadınlara yönelik müdahale hizmetleri ve önleyici hizmetler sunan tüm kurum ve kuruluşların bu sorun ile ilgili ortak bir anlayışlarının olması son derece önemli bir husustur" dedi.
Daha sonra Jandarma Genel Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Gürkan Eker ile İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Sevinç Eryılmaz, kadına yönelik aile içi şiddet konusunda sunum yaptı.

DS(EE/İD) (FOTOĞRAFLI)